Register
A password will be e-mailed to you.

Sokan annyit mondanak, ha meglátnak egy barna bőrű embert, hogy arab. Pedig -akárcsak Európában a svédek az olaszoktól – ők is különböznek egymástól.

Ki kicsoda Irakban?

Síita arabok, ők alkotják a népesség 55-60 %-át

A síitizmus a Mohamed örököseinek személye kérdésében a 8. században támadt iszlám belviszályból jött létre. Sok síita megveti a szunnitákat, amiért a Próféta közvetlen leszármazottai helyett „bitorlókat” követnek. Az iszlám síita felfogását a hit vértanúi előtt tisztelgő vallási szertartások fémjelzik. Az iraki síiták zöme arab nemzetiségű (szemben a szomszédos irániakkal, aki perzsák)

Sérelmek
Noha többséget alkotnak, a síiták Irakban sokáig szunnita uralom alatt sínylődtek. A szüntelen üldöztetés csak tovább fokozódott Szaddám Husszein szunnita diktátor alatt, aki sok síita egyházi személyt végeztetett ki, és az első öbölháború után könyörtelenül szétzúzta a síita ellenállást. Az új iraki kormány meghatározó erejét szinte elkerülhetetlenül a síiták adják.

Szunnita arabok, ők alkotják a népesség 15-20%-át

A szunnita iszlámjeleskedett a politikai hatalom megszerzésében. Az 1500-as évektől az első világháborúig szunniták kormányozták az Oszmán Birodalmat, amely a mai Irakot is magában foglalta. Jórészt világi hatalmuk Irakban egészen Szaddám Husszein és a Baath Párt 2003-as megdöntéséig fennmaradt.

Sérelmek
A szunnita felkelők a külföldi katonák kiűzésében és a Baath Párt uralmának visszaállításában reménykednek. Sokan félelemmel tekintenek az új, síiták uralta rendőrségre és hadseregre. Attól is tartanak, hogy az olajban gazdag területeken lakó síiták és a kurdok lefölözik az ország vagyonának javát. A nagy kérdés az, hogy elfogadják-e a szunniták a korábbinál csekélyebb szerepüket.

Szunnita kurdok, a népesség 20%-át teszik ki

Az Irak, Irán, Törökország és Szíria egy-egy részét felölelő területet benépesítő kurdok az araboktól eltérő, saját nyelvvel és kultúrával rendelkező népet alkotnak. Meglehetősen szabadelvű muzulmánok, gyakran nyugati módra öltözködnek, asszonyaik fátylat nem viselnek.

Sérelmek
A Szaddám idején elkövetett vérengzések közé tartozik több ezer kurd paraszt legyilkolása vegyi fegyverek bevetésével mintegy megtorlásképpen, amiért az 1980-as években Iránt támogatták a két ország háborújában. A mindig mások által elnyomott kurdok régi álma a független Kurdisztán.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

2 hozzászólás

  1. Darth Wador

    Elég szomorú egy dolog.Állandóan mindenki csak egymást gyílkólja.
    De én inkább főleg a Muzulmán nőket sajnálom a leginkább.
    Hogy nem értékelik őket eléggé,pedig sokkal jobbak mint a nyugati nők.
    A nyugati nők nem is igazi,nők,inkább csak prostik meg zsarnokok.
    Az igazi nők a muzulmán nők,azért,mert ők képesek ezt a sok bórzalmat elviselni amit életükben át kell élnük,kedvesek alázatosak,és ezért én tisztelem őket.És sajnálom hogy így kell élniük.Véleményem szerint ilyen bánásmódot amikben a szegény muszlim nőket részesítik,inkább a csakis a nyugati nők érdemelnék meg.Akik szinte már a férfiakat szelektálják és alázzák meg úgy itt a nyugaton,ahogy ott a muszlim országokban a nőket.
    Szomorú hogy bedzeg itt nyugaton,azt a sok erkőlcstelen maga mutogató szajhát istenítik.Míg eközben azt a sok szerencsétlen muzulmán nőt meg elnyomják,holott ők megbecsülést és tiszteletet érdemelnének amiért ennyi mindent képesek elviselni.Szerintem legalábbis….

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.