Register
A password will be e-mailed to you.

Az élelmiszerekben található anyagok és következtetések ezek rákkeltő hatásával kapcsolatosan:

Akrilamid
.
Sok ipari folyamatban használják a poliakrilamid és az akrilamid co-polimereket, ide tartozik az ivóvíz, a  szennyvíz és a hulladék kezelése. Jelen vannak emellett a fogyasztási termékek elkészítése során is, mint például a csomagolásnál és néhány ragasztóban. Mivel állatkísérletek során az akrilamid rákkeltő hatásúnak bizonyult, mind a Környezetvédelmi Ügynökség, mind a Nemzetközi Rákkutató Intézet az emberre nézve is kockázatosnak tekinti ezt az anyagot. Mindemellett az akrilamid és a rák közötti kapcsolat még nem tisztázódott az embernél. Valószínűleg ez az anyag a keményítőtartalmú nyersanyagok magas hőmérsékleten való sütésekor is keletkezik, így például a krumplisziromban, a sült burgonyában nagy mennyiségben előfordul, kisebb mennyiségben megtalálható néhány kenyérfélében és cereáliában. Legnagyobb mennyiségben az akrilamid az előbbiekben említett élelmiszerek és a cigaretta füst révén kerül a szervezetünkbe. Sem a szabályozó szervezetek, sem a tudósok nem állapították meg meggyőzően, hogy az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid veszélyt jelent-e az emberi testre vagy sem.

Mesterséges édesítőszerek

A mesterséges édesítőkkel és a rákkal kapcsolatos kérdések már az 1970-es években felmerültek, amikor is tanulmányok kimutatták, hogy nagy dózisú ciklamát és szacharin kombinációja hólyagrákot okoz a kísérleti patkányokban. Ennek ellenére a későbbi kutatások nem szolgáltak egyértelmű bizonyítékkal arra, hogy kapcsolat állna fent a mesterséges édesítőszerek és a rák kialakulása között az emberi szervezetben. Mivel a patkányoknál tapasztalt hólyagrák olyan folyamat eredménye, amely az embereknél nem releváns, és mert nincs nyilvánvaló bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szacharin az embereknél rákot okoz, 2000-ben biztonságosnak ítélték és levették azt az Amerikai Nemzeti Toxikológiai Program karcinogén listájáról, amin 1981-től szerepelt.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal számos teszt után, melyek bizonyították, hogy nem okoz rákot és nincs kedvezőtlen hatása kísérleti állatokra, 1981-ben engedélyezte az aszpartam használatát. Egy 1996-os jelentés során újabb kérdések merültek fel az aszpartam veszélyeivel kapcsolatban, mivel kimutatták, hogy az 1975 és 1992 közötti agytumoros betegek váratlanul megnövekedett száma kapcsolatban lehet az édesítőszer bevezetésével és használatával.
Ezzel szemben egy elemzés eredményei kimutatták, hogy az agyi és központi idegrendszeri daganatos megbetegedéseinek száma 1973-ban kezdett el növekedni, nyolc évvel az aszpartam engedélyeztetése előtt, és a folyamat 1985-ig nőtt. Emellett az agytumorok számának ugrása elsősorban a 70 év feletti korosztálynál volt jelentős, ez a csoport viszont nem volt magas aszpartam dózisoknak kitéve a szer bevezetése óta. Ezek az adatok nem jelentenek szoros kapcsot az aszpartam fogyasztása és az agytumor kialakulása között.
 
Az aceszulfám K is egyike azon mesterséges édesítőszereknek, melyek használata engedélyezett. Az FDA az aceszulfám K használatát 1988-ban engedélyezte bizonyos élelmiszeripari termékek esetén. Mielőtt  zöld utat kapott volna ezen szerek használata, az FDA több mint 100 biztonsági tanulmány eredményét nézte át. A felmérések minden egyes édesítőszert érintettek, beleértve azokat is, amelyeknek a biztonságos fogyasztását megkérdőjelezték. A tanulmányok nem mutattak ki bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az édesítőszerek rákot okoznának, vagy bármely más veszélyt jelentenének az egészségünkre. Előnyük az, hogy helyettesítik a cukrot és energiamentesek.

Az élelmiszer-színezékek

Az engedélyezett színezékek listáján körülbelül 50 féle természetes, természetazonos és mesterséges színezék szerepel. A vegyipar hajnalán kifejlesztett régi, ún. azo színezékeket, melyekről megállapították, hogy rákot okoznak a patkányokban, már régen kivonták a forgalomból. Az élelmiszer adalékanyagok, és ezen belül természetesen a színezékek, biztonságos használatáról ma már számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet gondoskodik, többek között szigorú jogszabályok kidolgozásával.
Ezzel párhuzamosan az élelmiszeripar is törekszik rá, hogy, meghallgatva a fogyasztók igényeit, a gyermekek részére készült termékek előállítása során minél természetesebb színezékeket használjon. Ennek jegyében például ez évben a Nestlé csokoládé drazséjának receptje is megújult, most már mesterséges színezék nélkül készül.

Heterociklikus aminok a sült húsokban
.
A kutatások kimutatták, hogy bizonyos húsok magas fokon való sütésekor olyan vegyi anyagok keletkeznek, melyek a nyers húsban nincsenek jelen. A vegyületek közül néhány rákkeltő lehet. Például a heterociklikus aminok olyan karcinogén vegyületek, melyek a húsok és a halak sütése során keletkeznek. A HCA-k akkor keletkeznek, amikor az aminosavak (a fehérjék építőkövei) és a kreatinok magas hőmérsékleten reagálnak egymásra. A kutatók 17 különböző, a húsok sütésekor keletkező HCA-t azonosítottak be, amelyek daganat-veszélyt jelentenek. Az Nemzeti Rák Intézet és japán és európai kutatók is kimutatták, hogy a heterociklikus aminok a hús izomkötegei között keletkeznek a magas hőfokon való elkészítés során. Jelenleg is tanulmányokat folytatnak, hogy megbecsüljék a HCA-k mennyiségét egy átlagos étrendben, de jelenleg a napi maximum HCA bevitel mértéke nincs megállapítva.

Szennyeződések az ivóvízben

A hólyag és májrák okozói között szerepelhet az olyan szennyezett vízzel való érintkezés, melyben a Schistosoma métely petéi vannak. Az olyan területen élő emberek, ahol nincs lehetőség a víz klórozására, fokozott veszélynek vannak ezért kitéve. Bangladesben, Kínában és Nyugat Bengáliban magas koncentrációban találtak arzént az ivóvízben, csakúgy, mint Argentína, Ausztrália, Chile, Mexikó, Tajvan, Kína, Vietnám és az Egyesült Államok elszigeteltebb területein. Számos régióban az ivóvíz – természeténél fogva – érintkezik szennyezett, arzénban gazdag geológiai képződményekkel.  A bizonyíték az arzén tüdőrákot okozó hatására vonatkozóan meggyőző. Magyarországon az ivóvíz tisztításával, klórozásával a fenti veszélyeket kiküszöbölik.

A Metropolita a következő oldalt ajánlja a témában:
www.daganatok.hu

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

6 hozzászólás

  1. Okra

    Sziasztok!
    Ha már ekkora vita van, én is hozászólok. Én egy időben fogyókúrás szempontok miatt elkezdtem Édeskét hazsnálni cukor helyett, sőt Norbi édesítőszert is. Fokozatosan állandó hányingerem eltt, először csak akkor, ha autóban ültem, később, már minden tsthelyzetben.
    Csak annyit vettem észre – persze jó sok idő után – hogy mindig teázás, vagy kávézás, vagy ilyenek után kezdtem émelyeni, vagyis amikor édeskéztem. Abbahagytam, visszaálltam a cukorra, és azóta teljesen elmúlt.

    Úgyhogy szerintem lehet valami a cikkben, ráadásul a cikk címe egy kérdés, nem tudom, miért van Lukácsné úgy kiborulva…

    Üdv, Okra

    Válasz
  2. brillo

    nekem az a véleményem, hogy – mivel én nem vagyok cukorbeteg – nem eszem édesítőszert, ha nem muszáj. ennyi.
    édesapám cukorbeteg, ő nyílván eszik, de ha teheti, inkább fruktózzal édesített dolgokat. Igaz, hogy abból csak korlátozott mértékben ehet, de legalább ehet édeset (pl. fruktózzal sütünk neki sütit), és nem annyira egészségtelen.

    a rákot meg nyílván nem 1 dolog okozza, és nem is mindenkinél – egy csomó más dolog közre játszik, gondolom én. biztosan mindenkinek van ismerőse, aki „95 évig élt, pedig végigbagózta az életét” – mégis elfogadjuk, hogy a cigaretta egészségtelen és rákot okoz. mert igenis növeli a kialakulás kockázatát.

    semmi sem törvényszerű – ha úgy lenne, egyszerű dolgunk lenne… de, ha lehet, az ember próbálja meg elkerülni az egészségtelen dolgokat. márpedig a műcukor az!
    sajnálom a cukorbetegeket, mert nekik nincs sok választásuk. de, legalább minden fogyi-őrült ne orrba-szájba ezt egye!

    Válasz
  3. komaromi gaborne

    A családban 37-éve él cukor beteg,tehát műcukrot használunk.Örömünkre még mindig csak a gyógyszert használja és a szigorú diétát. Viszonylag kielégítő a közérzete.
    Ugyan akkor a fiam 13-évesen vastagbélrákban halt meg,pedig akkor Ő nem evett ” rákkeltő” édesítőt.

    Válasz
  4. Fekete

    Kedves Brillo!
    Ha jól belegondolok a levegővétel is veszélyes,tulajdonképpen az létünk egy kockázat. Most,hogy „műcukrot eszünk ,már igazán nem oszt nem szoroz. Én cukros vagyok, a doki ilyen szarokat írt fel az egészségem „megőrzése ” végett. Most akkor mi van?

    Válasz
  5. brillo

    kedves Lukácsné,

    1. ha nem szeretne pánikolni, ne tegye!
    2. hallott Ön már az élelmiszeripari lobbiról? cégek, sok pénzzel „elhallgattatnak” bizonyos, az ô üzletük szempontjából kártékony hangokat – mi lenne a coca colával, ha hirtelen senki nem venné a light termékeiket? stb.
    3. a cikk csak tényeket közöl (szerintem, szvsz, „túl korrekt” módon…)
    4. alternatíva: fruktóz (cukorbetegeknek), a többi, fogyni kívánô ember meg egyszerûen ne egyen cukrot és kész. vagy ha eszik, mérsékelten – abból még nincs baj.

    én részemrôl nem eszem édesítôszert – ha tehetem – évek óta.
    ha Ön szeretne édesítôszert fogyasztani, tegye. de tényleg rákot okoz – én ezt már több helyen olvastam. nem kell pánikolni – vállalja föl, hogy Ön ezt hülyeségnek tartja, és kész.
    üdv
    b.

    Válasz
  6. Lukácsné

    Csak azt nem értem meg, hogy miért írnak olyanról ami még nem biztos!Találgatna-találgatnak, csak szért,hogy sokan rákattintsunk az Önök lapjára! Mi az alternativa?! Ha Önök felelősséget vállalnak az írásaikért, akkor alternatívát is tudnak ajánlani. Pánikot kelteni, szerintem felelőtlenség!!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.