Register
A password will be e-mailed to you.

A Rákkutatási Világalap és az Amerikai Rákkutató Intézet ajánlásai az elmúlt 5 év panelkutatásainak eredményét összegzik. A szakemberek nyolc általános és két kiegészítő javaslatot fogalmaztak meg, különös tekintettel a szoptatós anyákra és a rákbetegségből gyógyult páciensekre.

Testzsír
.
Legyen a lehető legkevesebb az egészséges testtömeg határain belül. Az átlagos testtömeg-index (BMI) felnőtteknél 21-23 a különböző populációktól függően. Optimális testtömegünk fenntartása az egyik leghatékonyabb védelem a rákkal és egyéb krónikus betegségekkel szemben.
.
Mozgás

.
Legyen a mozgás része a mindennapjainknak. Legyünk mérsékelten aktívak, napi 30 perc séta gyors tempóban megfelelő, ha fejlődtünk, lehet napi célkitűzésünk akár 60 perc is. Csökkentsük a tévézésre fordított időt. Az urbanizált területeken az emberek fizikai aktivitása sok esetben a természetes szint alatt van.

Hizlaló ételek és italok

Korlátozzuk az energiadús élelmiszerek fogyasztását, kerüljük a cukros üdítőket és csak alkalmanként fogyasszunk gyorséttermi ételeket.

Növényi eredetű táplálékok

Elsősorban növényi eredetű élelmiszereket fogyasszunk. Együnk naponta 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt (kivéve a magas keményítőtartalmú zöldségeket, ilyen például a burgonya).  Lehetőség szerint fogyasszunk teljes értékű gabonaféléket vagy hüvelyeseket minden étkezéskor. Korlátozzuk a finomított keményítőt tartalmazó ételek (pl. fehér kenyér, finomított lisztből készült pékáruk) bevitelét. Általában elmondható, hogy a növényi eredetű, tápanyagban és rostokban gazdag élelmiszerek biztosítják a legjobb védelmet a rák számos típusa ellen.

Állati eredetű élelmiszerek
.
Korlátozzuk a vörös húsok és a húskészítmények bevitelét. Fogyasszunk maximum fél kilónyi vörös húst egy héten, és húskészítményekből is fogyasszunk nagyon keveset. Általában elmondható, hogy az állati eredetű élelmiszerek táplálóak és egészségesek, ha kis mennyiségben fogyasztunk belőlük.
.
Alkohol
.
Korlátozzuk a szeszesital fogyasztását. Férfiak esetében napi két, nők esetében napi egy italnál ne fogyasszunk többet. A rákkutatás során bebizonyosodott, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztása nem ajánlatos. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol (jó minőségű vörösbor) azonban segíthet a koszorúér betegség megelőzésében.

Tartósítás és feldolgozás

Korlátozzuk az elfogyasztott só mennyiségét, napi 6 gramm sónál ne vigyünk be többet szervezetünkbe. A só és sóban tartósított élelmiszerek feltehetően felelősek a gyomorrák kialakulásáért. Kerüljük a penészes gabonaféléket, magvakat és hüvelyeseket. Az alfatoxinokkal fertőzött élelmiszerek ugyanis májrákot okoznak.

Étrend kiegészítők

Szervezetünk sokrétű tápanyagigényét a megfelelően összeállított, kellően színes étrend fedezi. Ráadásul nagy szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében is. Az étrend kiegészítők hasznosságának, létjogosultságának megítélése még mindig ellentmondásos, bár egyes kísérletek eredményei szerint nagy mennyiségben történő fogyasztásuk segíthet bizonyos ráktípusok megelőzésében, de vezethet más daganatos megbetegedések kialakulásához is.

Speciális ajánlások

Szoptatás

A WHO ajánlásának megfelelően 6 hónapos korig kizárólag anyatejes táplálás javasolt. Epidemiológiai bizonyítékok és ellenőrzött tanulmányok bizonyítják, hogy a szoptatás csökkenti a mellrák és a petefészekrák kialakulásának veszélyét.

Gyógyult páciensek

A rákbetegségből felgyógyult pácienseknek ajánlatos a rákmegelőzési javaslatok követése. A gyógyult pácienseknek érdemes táplálkozási kérdésekben egy tapasztalt dietetikus tanácsait követni.

A Metropolita a következő oldalt ajánlja a témában:
www.daganatok.hu

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

9 hozzászólás

  1. tibiti

    50-ik születésnapján elmegy a páciens az orvoshoz.
    -Doktor úr, szeretném megkérdezni milyen életmódot folytassak, hogy még 50 évet éljek ?
    -Dohányzik ?
    -Nem
    – alkoholt mennyit fogyaszt?
    -soha nem iszom alkoholt?
    -zsiros ételeket mennyit fogyaszt?
    -Csak zölségeket és gyümölcsöt eszem?
    – s a nők ?
    -nem dr. Úr..
    -Mondja meg minek akkor magának még 50 év ?
    Na erről ennyit..

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.