RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A National Geographic Channel neves magyar tudósok bevonásával, létrehozta a „Népünk Genetikai Családfája” című kiállítást, amely különféle tudományterületeken keresztül vizsgálja a magyar nép eredetére vonatkozó elképzeléseket. Honnan jöttünk? Mit hoztunk génjeinkben az őshazából? Mennyiben vagyunk még rokonai honfoglaló őseinknek? Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ a kiállítás.

Az összeállítás rendhagyó módon kezdeményezett együttműködést a bölcsészettudományok és a természettudományok művelői között, annak érdekében, hogy az igazsághoz minél közelebb álló, a magyar kutatási eredményeket legátfogóbb módon bemutató anyag jöhessen létre. A program a történészek, antropológusok és genetikusok kutatómunkájának szintetizálásával sokoldalúan mutatja be e gyakran vitatott téma kérdéseire adható válaszok sokszínűségét.
„A magyar kultúrtörténet kutatásában hagyományosan több tudományág képviselői működnek közre: történészek, régészek, nyelvészek, akik a régmúlt tárgyi, írásos és nyelvi emlékeit keresik, az embertan (antropológia) művelői pedig őseink csontjait faggatják haszonnal… A genetika forradalmi fejlődése az emberiség származását is teljesen új megvilágításba helyezte. A magyar kutatók is éltek a genetika új lehetőségeivel, nemzetközi együttműködések keretében és a hazai kutatási bázisokon. E kiállítás alkalmat nyújt az eredmények bemutatására is.“ – olvashatjuk Dr. Czeizel Endre gondolatait az Előszóban.
 
A kiállítás három szemszögből járja körül a témát: a genetikai témájú tartalmak létrehozásában Dr. Czeizel Endrén kívül az MTA SZBK Genetikai Intézetének igazgatója, Dr. Raskó István professzor (régészeti genetika) és az OSZMK munkatársa Dr. Béres Judit vettek részt. A magyarságot antropológiai szempontból Dr. Fóthi Erzsébet (Magyar Természettudományi Múzeum) jellemzi. A régészeti-történelmi tárgyú fejezeteket Dr. Fodor István (Magyar Nemzeti Múzeum) és Dr. Pálóczi Horváth András (Károli Gáspár Református Egyetem) szerezték.
 
A kiállításon végighaladva megismerhetjük a Kárpát-medence benépesülésének folyamatát, a magyarságra jellemző embertani típusokat, a honfoglalás előzményeit és az őshaza elhelyezkedéséről alkotott elméleteket. Ezt követően bepillantást nyerünk a hazánkban végzett népességgenetikai vizsgálatok eredményeibe, a jellemző betegségcsoportok genetikai hátterébe, de választ kapunk számos aktuális népegészségügyi problémánkra is. Pl.: vajon a tejcukorérzékenység, az AIDS vagy a TBC jobban súlyt-e bennünket, mint más népeket? Léteznek-e olyan betegségek, amelyek a magyar zsidó vagy roma lakosságra jellemzőek?
Végül a mai és a honfoglaláskori csontokból nyert genetikai információk alapján összevethetjük, hogy a ma élő, illetve a honfoglaláskori népesség milyen rokonságban áll egymással, valamint mely népcsoportokra jellemző genetikai bélyegeket hordoz.
 
A National Geographic Channel a témához méltó módon hazai alkotók művészeti alkotásain és képein keresztül érzékelteti a magyar kultúra és táj gazdagságát. Az illusztrációk között szerepel a Feszty-körkép részlete, Fáy Aladár, László Gyula és Boldog Zoltán munkái, Benkő Mihály fotói, továbbá honfoglaláskori műkincsek is. A kiállítást tovább színesítik a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum kiállított műtárgyai, amelyek a nagyközönség számára egyébként nem hozzáférhetőek. Honfoglaláskori tarsolylemezek és hajfonatkorongok, arcrekonstrukciók és koponyák, köztük a kor agysebészetének fejlettségét igazoló lékelt koponya vezet el minket ebbe az időutazásba.


 
A kiállítás keddtől péntekig 9–17:00-ig, szombaton és vasárnap 10–18-ig látogatható. Hétfő szünnap, az ünnepek alatt dec. 24–26-ig és dec. 31. – január 20-ig zárva tart.

Bővebb információ a Millenáris közönségkapcsolati számán: (+36-1) 438-5312 vagy az info@millenaris.hu e-mail címen kérhető.
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.