Register
A password will be e-mailed to you.

A National Geographic Channel neves magyar tudósok bevonásával, létrehozta a „Népünk Genetikai Családfája” című kiállítást, amely különféle tudományterületeken keresztül vizsgálja a magyar nép eredetére vonatkozó elképzeléseket. Honnan jöttünk? Mit hoztunk génjeinkben az őshazából? Mennyiben vagyunk még rokonai honfoglaló őseinknek? Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ a kiállítás.

Az összeállítás rendhagyó módon kezdeményezett együttműködést a bölcsészettudományok és a természettudományok művelői között, annak érdekében, hogy az igazsághoz minél közelebb álló, a magyar kutatási eredményeket legátfogóbb módon bemutató anyag jöhessen létre. A program a történészek, antropológusok és genetikusok kutatómunkájának szintetizálásával sokoldalúan mutatja be e gyakran vitatott téma kérdéseire adható válaszok sokszínűségét.
„A magyar kultúrtörténet kutatásában hagyományosan több tudományág képviselői működnek közre: történészek, régészek, nyelvészek, akik a régmúlt tárgyi, írásos és nyelvi emlékeit keresik, az embertan (antropológia) művelői pedig őseink csontjait faggatják haszonnal… A genetika forradalmi fejlődése az emberiség származását is teljesen új megvilágításba helyezte. A magyar kutatók is éltek a genetika új lehetőségeivel, nemzetközi együttműködések keretében és a hazai kutatási bázisokon. E kiállítás alkalmat nyújt az eredmények bemutatására is.“ – olvashatjuk Dr. Czeizel Endre gondolatait az Előszóban.
 
A kiállítás három szemszögből járja körül a témát: a genetikai témájú tartalmak létrehozásában Dr. Czeizel Endrén kívül az MTA SZBK Genetikai Intézetének igazgatója, Dr. Raskó István professzor (régészeti genetika) és az OSZMK munkatársa Dr. Béres Judit vettek részt. A magyarságot antropológiai szempontból Dr. Fóthi Erzsébet (Magyar Természettudományi Múzeum) jellemzi. A régészeti-történelmi tárgyú fejezeteket Dr. Fodor István (Magyar Nemzeti Múzeum) és Dr. Pálóczi Horváth András (Károli Gáspár Református Egyetem) szerezték.
 
A kiállításon végighaladva megismerhetjük a Kárpát-medence benépesülésének folyamatát, a magyarságra jellemző embertani típusokat, a honfoglalás előzményeit és az őshaza elhelyezkedéséről alkotott elméleteket. Ezt követően bepillantást nyerünk a hazánkban végzett népességgenetikai vizsgálatok eredményeibe, a jellemző betegségcsoportok genetikai hátterébe, de választ kapunk számos aktuális népegészségügyi problémánkra is. Pl.: vajon a tejcukorérzékenység, az AIDS vagy a TBC jobban súlyt-e bennünket, mint más népeket? Léteznek-e olyan betegségek, amelyek a magyar zsidó vagy roma lakosságra jellemzőek?
Végül a mai és a honfoglaláskori csontokból nyert genetikai információk alapján összevethetjük, hogy a ma élő, illetve a honfoglaláskori népesség milyen rokonságban áll egymással, valamint mely népcsoportokra jellemző genetikai bélyegeket hordoz.
 
A National Geographic Channel a témához méltó módon hazai alkotók művészeti alkotásain és képein keresztül érzékelteti a magyar kultúra és táj gazdagságát. Az illusztrációk között szerepel a Feszty-körkép részlete, Fáy Aladár, László Gyula és Boldog Zoltán munkái, Benkő Mihály fotói, továbbá honfoglaláskori műkincsek is. A kiállítást tovább színesítik a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum kiállított műtárgyai, amelyek a nagyközönség számára egyébként nem hozzáférhetőek. Honfoglaláskori tarsolylemezek és hajfonatkorongok, arcrekonstrukciók és koponyák, köztük a kor agysebészetének fejlettségét igazoló lékelt koponya vezet el minket ebbe az időutazásba.


 
A kiállítás keddtől péntekig 9–17:00-ig, szombaton és vasárnap 10–18-ig látogatható. Hétfő szünnap, az ünnepek alatt dec. 24–26-ig és dec. 31. – január 20-ig zárva tart.

Bővebb információ a Millenáris közönségkapcsolati számán: (+36-1) 438-5312 vagy az info@millenaris.hu e-mail címen kérhető.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.