Register
A password will be e-mailed to you.

A rák kialakulása

„Senki nem tudja, ha megkínozzák sem, hogy mi a tumor pontosan.” – állította James Ewing a múlt század elején.

Dr. Ewing-ot ma már megcáfolhatjuk, hiszen már tudjuk, hogy a sejtek abnormális osztódásából alakul ki a tumor, jelezve, hogy a test igen bonyolult egyensúlya megbomlott, az immunrendszer elégtelenül működik. Amíg az egészséges sejtek véges számban tudnak csak szaporodni a sejtosztódás és a sejtpusztulás körforgása során, a rákos sejtek végtelen sokszor képesek osztódásra anélkül, hogy az öregedés jelét mutatnák. A rák több típusában, ezt a telomeráz nevű enzim aktiválása okozza.

A rák kialakulásának különböző fázisai vannak. Az első „kiindulási” szakaszban, az egészséges sejt rákkeltő tényező (például vegyszer, vírus, sugárzás vagy speciális étrendi tényezők) hatásának van kitéve. Alapvetően minden, a sejtmembránban vagy a DNS-ben kárt okozó rákkeltő anyag, karcinogénnek vagy mutagénnek tekinthető. Szerencsére a DNS-javító mechanizmusok általában helyre tudják állítani a sejtet.  Ha azonban ez nem következik be, a sejt osztódásakor örökíti a változásokat, és ezzel átlép a „fejlődés” szakaszába. Ebből a szakaszból, olyan növekedés gátlóknak köszönhetően, mint az antioxidánsok vagy növényi eredetű hatóanyagok, a sejt még visszatérhet a „kiindulási” szakaszba. Ennek ellenére a sérült sejt DNS-e elvesztheti épségét és rosszindulatú károsodás fejlődhet ki, mint például a polip. A sejt fokozatosan elveszíti az irányítást, és a folyamat átlép a „klinikai” szakaszba, amely során a test egészséges működése felborul. A teljes folyamat a rákkeltő anyag hatásától a rák kialakulásáig gyakran éveket vesz igénybe.

A tumor vérellátása

Az egészséges sejtek nem kezdenek osztódni, míg erre külső jelzést nem kapnak, a rákos sejtek szaporodása független a külső hatásoktól. Nem egy nagyobb organizmus részeként, hanem önálló egységként működnek.
Növekedésük során a tumorsejteknek is szükségük van tápanyagokra, amit a megfelelő vérellátás biztosít, ellenkező esetben a tumor belső sejtjei elhalnának. A növekedés kezdetekor ezért hormonokhoz hasonló anyagot bocsátanak ki, aminek hatására a tumor irányába vérerek képződése indul meg.  Új terápiás megközelítések során olyan gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyek az állatkísérletek során már sikeresen megakadályozták a tumor bekapcsolódását a véráramba. Néhányat ezen gyógyszerek közül már embereknél is alkalmaztak, bíztató eredményekkel.

Szabad gyökök és antioxidánsok


Mik a szabad gyökök?

Az oxidáció az a kémiai folyamat, amely például a fémek rozsdásodását és a szeletelt alma barnulását is okozza. Ugyanez a folyamat a szervezetünkben is lejátszódik és a sejtek károsodását okozhatja. Az oxidációs károsodásért az úgynevezett szabad gyökök felelősek. A szabad gyökök a szervezet természetes anyagcsere folyamatai során jelennek meg a szervezetünkben, de külső tényezők hatására számuk növekedhet (pl. dohány füst, vagy sugárzás).
A szabad gyökök sajátossága, hogy szabadon keringő elektronjukkal más molekulák elektronjaira „vadásznak”. Az érintett molekula így instabillá válik és a sejten belül elektroncsere folyamatokat indíthat be. A szabad gyökök egy sejt bármely részére hatással lehetnek, így annak DNS-ére is. Ez károsodást okozhat a genetikai kódban és ezáltal a sejt működésében is.  A szabad gyökök káros hatásai öregedés, reumás megbetegedések, bélgyulladás, akut légzési elégtelenség, tüdő tágulat, érelmeszesedés és daganatos megbetegedések kialakulásához vezethetnek.

Hogyan hatnak az antioxidánsok
.
Az antioxidánsok képesek a szabad gyökök negatív hatásainak semlegesítésére, hiszen képesek azokat szabad elektronokkal ellátni, anélkül, hogy ezt más molekuláktól rabolnák el. Az antioxidánsok sajátsága ugyanis, hogy az adott elektronnal vagy anélkül is stabilak.
.
Az antioxidánsoknak rengeteg forrása van a zöld teától, a bogyós gyümölcsökön és a paradicsomon át a szójáig. Sokat találunk belőlük a zöldségekben, gyümölcsökben, hisz a növények is védekeznek a napsugárzás hatására termelődő szabadgyökök ellen. Ismert étrendi antioxidánsok az E és C vitamin is.

Az egészséges életvitel azonban nem jelenti azt, hogy túl kell értékelnünk a szabad gyökök károsító hatását. Létezésünk pont az oxigén sajátos kémiai tulajdonságainak köszönhető oxigéntartalmú környezetünkben. A szabad gyökök létfontosságú melléktermékei a szervezetünkben zajló folyamatoknak. Csak helytelen táplálkozás, betegség vagy stressz faktorok hatására borulhat fel a szervezet endogén (belső) antioxidáns rendszerének működése. Ez az endogén rendszer különben sokkal hatékonyabban működik, mint a táplálkozás útján bevitt antioxidánsok.

A Metropolita a következő oldalt ajánlja:
www.daganatok.hu

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.