Register
A password will be e-mailed to you.

Nemcsak egy szerelmi kapcsolat kezdetén, de egy állásinterjún is fontos az első benyomás. Gyakorlatilag ez alapján ítélnek meg, döntik el, hogy behívnak-e egy újabb körre, vagy egyáltalán, hogy felvesznek-e. Ezért a legfontosabb, hogy néhány dolgot betarts, néhány dolgot pedig ne kövess el.

Fontos, hogy mit viselsz, mennyire érdeklődsz a cég iránt, mennyire vagy felkészült, hogyan fejezed ki magad, miket és hogyan mondasz magadról, a szakmai múltadról, jövődről stb.

Leggyakoribb hibák
.
1. Késés

.
Első benyomást csak egyszer kelthetsz. Ha saját hibádból késel, már igen nehéz lesz eloszlatnod a magadról kialakult képet.
A késés alapvetően a szervezőképesség hiányáról árulkodik, ami alapján felmerül a kérdés: a munkakezdés időpontját is hasonlóan komolyan veszed majd?
.
Ha előtte – amikor behívnak – megkérdezed, hogy hogyan kell oda eljutni, mit javasolnak, mivel menjél, szokott-e arrafelé dugó lenni, stb. elkerülheted a késést. Előtte pedig alaposan tervezd meg az útvonalat és ha harminc perc alatt odaérnél, számíts rá inkább 45 percet, kevesebb bajt okozol, ha kicsit előbb érsz oda és várnod kell.

2. Interjú előtti és utáni viselkedés.

Hiába keltesz kellemes benyomást az interjú alatt, ha kint illetlenül viselkedsz. Ha elmész egy állásinterjúra, ne a saját kényelmedet helyezd előtérbe. (dohányzás, kávézás, telefonálás stb.)

Ha valaki nem tud kulturáltan viselkedni, az valószínűleg a leendő kollégákkal és üzletfelekkel való együttműködésben is gondokat okoz majd.
Légy inkább mindenkivel – titkárnő, portás, recepciós – udvarias és tisztelettudó.

3. Nem ismered a céget?

Ha nem készülsz fel a cégből, kellemetlen perceket okozhatsz magadnak. Azt a kérdést fel se tedd, hogy: Mivel foglalkozik a cég?
Mielőtt elmész az interjúra, nézz utána a vállalatnak. Ma már szinte minden cégnek van honlapja, ahol elolvashatod a történetüket, a portfoliójukat, partnereiket stb.

Az alapvető információk hiánya azt bizonyítja, hogy téged alapvetően nem érdekel a lehetőség, hiszen még arra sem vetted a fáradtságot, hogy utánanézz, hogy hova jelentkeztél. Ez megkérdőjelezi munkavégzésed alaposságát.

4. Csak az igazat!

Ha érdeklődnek az előző munkahelyeken elért sikereidről, ne dicsérd agyon magad. Ettől nem fogsz jobb színben feltűnni.
Akinek túl szép a szakmai előélete ahhoz, hogy igaz legyen, azé valószínűleg nem is igaz. Ha az alkalmazó rájön, hogy nem mondasz igazat, akkor elveszted a hitelességed.
Csak olyat mondj, ami megfelel a valóságnak, mert sok cég ellenőrzi az állításaidat.

5. Fizetéstéma

Sose kérj irreálisan sokat, ne legyél arrogáns és udvariatlan, ha a fizetésre terelődik a szó. Így olyan helyzetbe kerülhetsz, amiből vesztesként jössz majd ki.
Ne tedd nyilvánvalóvá, hogy neked a pénz a legfontosabb.

Elkerülheted, ha előtte piackutatást végzel, hogy más cégek hogyan fizetnek abban a pozícióban.

6. Ne szidd a korábbi feletteseid!

Amikor állásinterjúra mész, soha ne szidd a korábbi cégedet, főnökeidet, kollégáidat.

Ha kritikus vagy az előző munkaadóiddal szemben, sohasem jelent jó pontot a leendő főnök előtt. Ha arra kíváncsiak, hogy hogyan érezted magad a korábbi cégednél, akkor arra kíváncsiak, hogy hogyan tudtál beilleszkedni.

7. Semmi lelkizés!
.
Ha nemrégiben vesztetted el egy hozzátartozódat, vagy történt veled bármi, aminek még a hatása alatt vagy, akkor vagy ne menj még állásinterjúra, vagy fel se hozd a témát. Ha elkezdesz lelkizni, akkor azt fogják rólad gondolni, hogy képtelen vagy különválasztani a magánéletet a munkától.
Ez egy állásinterjú, és nem baráti beszélgetés.

8. Ne beszélj össze-vissza!

Bár az interjú rólad szól, mégsem érdemes túlságosan énközpontúnak mutatkoznod. Aki csak beszél és beszél, arról könnyen azt feltételezik, hogy a munkában sem lehet vele hatékonyan kommunikálni.
Ráadásul ha össze-vissza fecsegsz, annál nagyobb az esélye, hogy olyasmit mondasz el magadról, ami nem túl pozitív rád nézve.

9. Nincsenek hibáid?

Ha megkérdezik, hogy mik a hibáid, ne mond azt soha, hogy nincsenek. Erre a kérdésre készülj fel előtte.
Ha az interjú többi része nagyon jól megy, de erre nem tudsz felelni, akkor tönkretetted a rólad kialakult benyomást.

10. Ne könyörögj!

Soha ne légy kétségbeesett, és ne könyörögj egy állásért. Ezzel nemcsak magadat, de az alkalmazót is kellemetlen helyzetbe hozhatod.
Lehet, hogy valóban nagy szükséged van az állásra, de munkaadóid nem a te problémádat akarják megoldani, hanem a sajátjukat.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.