Register
A password will be e-mailed to you.

Számtalan dolog kiválthatja a rendszeres hátfájást. Adódhat abból, ha sokáig egy helyben ülsz a géped előtt, de lehet ez egy megfázás vagy egy reggeli elfekvés következménye is. Ha szeretnéd megelőzni, hogy a későbbiekben ne fájjon a hátad, akkor ezeket az instrukciókat feltétlenül tartsd be.

Manapság szinte alig van olyan ember, akinek életében legalább egyszer ne fájt volna a háta valamiért. Ez lehet gerincferdülés, vagy csak simán rossz tartás következménye is. Úgy tehetsz ellene, ha betartod ezeket.

1. Ülj rendesen! Sokszor hallottuk már ezt édesanyáinktól, de mi is hányszor elmondtuk már ezt a pár szót a gyerekeinknek. De a lényege, hogy ülj úgy, hogy az ülés igazodjon a gerincoszlopod természetes görbületéhez. Az ülés fokozott nyomást gyakorol a porckorongokra, sok fájós derekú inkább állna. .
.
2. Erősítsd a hátizmokat!
A gerinc körüli izmok a hasizomzattal együttműködve támasztják a gerincoszlopot. A cél nem az erő, hanem a kitartás növelése. Minél kitartóbbak a hátizmaid, annál inkább remélheted, hogy megmenekülsz a komolyabb hátfájástól. Végezz mindennap nyújtó gyakorlatokat. Feküdj le a hasadra, húzódzkodj majd, majd naponta tízszer emeld meg a hátad. .
.
3. Maradj ruganyos!
A jóga és tajcsi tudatos gyakorlatokat alkalmaz a ruganyosság fejlesztésére. Ugyancsak remek testmozgás az úszás. A vízben végzett gyakorlatok során kisebb a test súlya, így csökken a hát megterhelése. Legjobb a mellúszás. Ha hetente kétszer elmész 1 órát úszni, garantáltan ruganyos maradsz.

4. Mozogj! A fokozott oxigén felhasználással járó aerob tevékenységek, például a séta és a fitnesz, fokozzák a hát hajlékonyságát és elősegítik az egészséges testsúly megőrzését. Heti egy óra aerobic, vagy futás, vagy kocogás, vagy biciklizés plusz egy úszás már nagyon komoly eredményeket hozhat.

5. Válts tartást! Ha teheted ne ácsorogj vagy üldögélj huzamos ideig egyazon tartásban. (Repülőgépen is menj el a mosdóba, vonaton sétálj egyet a peronon, az irodában pedig fél óránként menj ki az erkélyre és szívj friss levegőt.) A nehézkedés összenyomja a gerincoszlopot, ezért 20-30 percenként kelj fel vagy változtass testtartást. Az ízületek mozgatása csökkenti az érintkező csontfelületek kiszáradását.

6. Légy óvatos! Vigyázz, ha súlyos tárgyakat kell emelgetned. (Inkább megéri azt a pár ezer forintot, hogy jóvágású költöztető pasasok emelgessenek helyetted) Emeléskor a derekad helyett a térdedet hajlítsd, és tartsd a testedhez közel a terhet. Homorítsd a hátadat és inkább ne emelj túl nehezet. Oszd el a terhet a két kezedben. Ha poggyásszal utazol, használj görgős bőröndöt.
.
7. Vegyél Super Ballt, vagy Fitballt!
A labdát használhatod a munkahelyeden is, ahol szék helyett inkább egy ilyenen ülsz egész nap.
Alapvetően a labda speciális testtartásjavító és izomfejlesztő tornához ajánlott. Hát és derékfájósoknak ideális.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.