Register
A password will be e-mailed to you.

Nagyjából mindenki tisztában van azzal, hogy mely ételek egészségesek és melyek ártalmasak a szervezetünknek. Mégis azt nem nagyon tudjuk, hogy vajon ezt minek, mely anyagoknak és összetevőknek köszönhetjük. De azt sem tudjuk, hogy miért is jó ez nekünk.

Íme a 6 legegészségesebb étel, amit tudományos kutatások is alátámasztottak, ezért bátran ehetjük őket. Ezek az ételek nemcsak finomak, de gyógyító hatásuk is van.

1. Spárga
.
A spárga – bár ezt kevesen tudják róla – az egyik legkedvezőbb étel bonyolult szervezetünk számára. Egyrészt kiváló folsav- és káliumforrás, másrészt alacsony a kalóriatartalma.
Szárában rengeteg az antioxidáns hatású vegyület.
.
Az a nagyon jó a spárgában, hogy bár tavaszi növény, de már az egész világon kapható minden évszakban is. Alapvető tápanyagok vannak benne: hat szálban 135 mg folsav van, ami a felnőtteknek ajánlott napi mennyiség egyharmada, továbbá 545 mg béta-karotin és 200 mg kálium is van benne.
.
Várandós nőknél
kifejezetten ajánlott, mivel megvédi a magzatot az idegrendszeri fejlődési rendellenességektől. A spárgának magas a rosttartalma és sok benne a glutation, amely fontos antioxidáns.

Főzés, párolás után hamar megromlik, viszont ha lefagyasztjuk, akkor képes megőrizni szinte teljes tápanyagtartalmát.

2. Paprika
.
A paprika nemcsak szendvicsek és saláták remek kísérője, de kiváló béta-karotin és C-vitamin forrás. Enyhíti az orrdugulást, megelőzheti a szívinfarktust és a stroke-ot is.
.
A chili paprika táplálóbb, mint az édes paprika, és a zöld színű fajtáknak általában nagyobb a tápértékük is, mint a piros fajtáké. Rengeteg antioxidáns van bennük, közben meg alacsony a kalóriatartalmuk.

Egyetlen nyers, piros erős paprika körülbelül 65 mg C-vitamint, nagyjából a napi ajánlott mennyiséget tartalmazza. A chiliben bioflavonoidok is vannak, melyek megakadályozzák a rák kialakulását. A paprikát csípőssé tevő anyag, a kapszaicin véralvadásgátló hatású, és megakadályozhatja a szívinfarktust és a stroke-ot okozó vérrögök kialakulását.
Nemkülönben enyhítik az ízületi gyulladást és a herpesz okozta fájdalmakat.

3. Grapefruit
.
A grapefruitot sokan nem szeretik mert kesernyés az íze. Mindemellett tápláló és rostos gyümölcs, ami hatékony antioxidánsokat, béta-karotint és likopént tartalmaznak.
.
Nemkülönben rengeteg benne a C-vitamin és a kálium. Alacsony kalóriatartalma miatt pedig fogyókúrázók is ehetik. A gyümölcs tartalmaz bioflavonoidokat és más növényi vegyületeket is, melyek védenek a rák és a szívbetegségek ellen.
.
Egy pohár frissen kifacsart grapefruitlében 95 mg C-vitamin van. Ez az ajánlott napi mennyiségnél több. Ebben a gyümölcsben különösen sok a pektin, ami egy olyan oldható rost, amelynek hatására csökken a vér koleszterinszintje.

Reumás ízületi gyulladásban, bőrfarkasban és más gyulladásos megbetegedésben szenvedők közül többen úgy találják, hogy a napi grapefruit fogyasztás enyhíti a tüneteiket.

4. Kivi
.
A kivi nemcsak szép és finom, de kiváló C-vitamin forrás is. Ezenfelül sok benne a kálium és a rost.
.
A gyümölcsben rendkívül sok egészséges vegyület van. Egy közepes méretű kiviben rengeteg a kálium és a pektin is, de még olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek a szem számára nagyon jók.
100 mg kiviben 56 kcal van, de emelett 85 mg C-vitamin.
A kiviben  az actinidin nevű enzim is megtalálható, mely természetes húspuhító.

5. Gomba

A gombát szeretjük főve, sülve vagy pirítva is. Tápláló élelmiszer, ami zsírmentes és alacsony kalóriatartalmú. Nagyon gazdag ásványi anyagokban is, és egyes fajtáiban sok a növényi vegyület, mely serkenti az immunrendszer működését.

A gomba számos ázsiai konyha alapanyaga, mivel bizonyos gombafajták segíthetnek a rák, a fertőzések és olyan autoimmun betegségek, mint reumás ízületi gyulladás és bőrfarkas elleni védelemben.

6. Édesburgonya
.
A burgonya alapélelmiszereink egyike. Igen gazdag béta-karotinban, remek C-, B6-vitamin, folsav és kálium forrás. Tökéletes antioxidáns.
.
Egy közepes méretű édesburgonya általában tartalmazza az A-vitamin napi szükséges mennyiségét, a C- és a B6-vitamin ajánlott mennyiségének körülbelül az egyharmadát, 541 mg káliumot, továbbá folsavat és vasat is.
.
A héjával együtt fogyasztott édesburgonya kiváló rostforrás, csökkenti a koleszterinszintet és a védhet a divertikulózissal szemben.
Az édesburgonya színét adó karotinoid, a béta-karotin hatékony antioxidáns, amely a szívbetegséggel és bizonyos rákfajtákkal szemben nyújthat védelmet.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

2 hozzászólás

  1. okoska

    Ha 100mg kiwiben 56 kcal van,akkor 1000mg(1g)-ban 560,10g-ban 5600,100g-ban 5600!Nem egy fogyókurás gyümölcs!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.