Register
A password will be e-mailed to you.

Egy őszinte beszélgetés egy társsal bizonyítottan hatásos módja a szülés utáni depresszió megelőzésének az arra igen fogékony nőkben, 50%-kal csökkentve a depresszió kialakulásának valószínűségét. A védőnőket ki lehet képezni arra, hogy felismerjék a szülés utáni depresszióval küzdő nőket, valamint, hogy hatásos kezelést biztosítsanak, miközben a telefonos beszélgetés egy társsal (anya az anyával) felére csökkenti a depresszió kialakulásának lehetőségét, állítja egy nemrég a British Medical Journal honlapján megjelent felmérés.
  .
 A nők mintegy 13%-a szembesül a szülés utáni depresszió jelenségével a szülést követő évben.
Ennek ellenére kevéssé felismert és kezelt, mivel a tünetek nehezen ismerhetők fel és az érintettek nem ismerik a kezelési lehetőségeket. Bár antidepresszánsokkal kezelhető az állapot, a legtöbb nő, főként a szoptatás ideje alatt elutasítja bárminemű gyógyszer szedését. A pszichológiai kezelés egy lehetséges alternatívát nyújt a kezelésre, viszont ennek hatásossága tisztázatlan.
 
Dr. Jane Morrell és társai által végzett nagyméretű kutatás célja, annak eldöntése, vajon a pszichológiai kezelés hatásos-e a szülés utáni depresszió tüneteinek enyhítésében, kezelésében.
A felmérésben több mint négyezer anya, valamint külön a szülés utáni depresszió felismerésére és kezelésére oktatott védőnők vettek részt.
 
A szülés után hat illetve tizenkét hónappal, azok az anyák, akiket a külön erre a célra képzett védőnők heti rendszerességgel látogattak, szignifikáns javulást mutattak depresszív tüneteiket illetően, mint azok, akiket csak általános védőnők látogattak.
 
Egy másik felmérés során, melyet Dr. Cindy-Lee Dennis és kollégái végeztek, Kanadában, telefonos lelki segély beszélgetések hatását vizsgálták a szülés utáni depresszió kialakulásának megelőzésében, az arra fogékony nőknél.
.
Azt találták, hogy a telefonos segélyben részesülő nők esetében a depresszió kialakulásának valószínűsége felére csökkent, a kontrollcsoportéval szemben. Az anyák fogékonyak voltak a telefonos lelki támogatásra és több mint 80%-uk elégedett volt az eredménnyel, valamint szívesen ajánlották barátaik számára.
.
A nőket és családtagjaikat fel kell világosítani a szülés utáni depresszióról, hogy felismerjék a tüneteket, és a kezelésnek elérhetőnek és kényelmesnek kell lennie az anyák számára, mondta Dr. Cindy-Lee Dennis.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.