Register
A password will be e-mailed to you.

Ahogy fokozatosan bevezetjük a szilárd ételek fogyasztását a baba étrendjébe, megkezdjük az elválasztás természetes folyamatát. Ez általában 4 és 6 hónapos kor között történik, de természetesen, mivel minden baba egyedi módon fejlődik és növekszik, ne erőltessünk semmit! Az elválasztással kapcsolatos kérdéseiddel fordulj bizalommal a védőnőhöz és a gyerekorvoshoz!

Most néhány egyszerű, egészséges, könnyű receptet javasolunk, erre a korai időszakra!

"Téli álom" püré

Hozzávalók (2 bébiadag): 4 alma, 10 ek víz, 1/4 tk. őrölt fahéj.

  • Ez egy könnyen elkészíthető püré. Az elválasztásnál törekedj arra, hogy lehetőleg ne édesítsd, még akkor se, ha esetleg savanykásnak tűnik. Próbáld először megetetni a kicsivel, és ha nagyon nem megy, akkor édesítsd csak. Ajánlatos más friss gyümölccsel, például banánnal édesíteni cukor helyett. A babák élvezik az új, szokatlan ízeket! Fűszereket  – kis mennyiségben – akkor tegyél a pürébe, ha már legalább 1 hónapja fogyaszt szilárd étekeket a baba!

Elkészítés: Hámozd meg az almát, a magházat távolítsd el és darabold fel a húsát! Az almát a vízzel és a fahéjjal együtt tedd egy lábosba és 15-20 percen keresztül lassú tűzön párold, amíg az alma meg nem puhul. Közben fakanállal törd össze az almát. A pépet hagyd kihűlni.
A kihűlt pépet botmixerrel pépesítsd a teljesen sima, homogén állag eléréséig.
Ha nem frissen fogyasztja a baba, akkor nyugodtan lefagyaszthatod, és így később bármikor lőveheted! Ezesetben töltsd a pépet egy jégkockatartóba és fedd le egy fóliával – tálalás előtt teljesen fel kell majd engedni.

Uborkás avokádópüré

Hozzávalók (2 bébiadag): 1/4 kisebb kígyóuborka, 1/2 érett avokádó

  • Ezt a pürét nem kell főzni, a kicsik pedig odavannak az állagáért. A megmaradt avokádót salátába vagy szendvicsbe is teheted – és így a "maradék" avokádó a saját étrended egészséges kiegészítőjévé válhat!

Elkészítés: Hámozd meg az uborkát, és hosszában vágd ketté; a magját kapard ki, és kockázd fel a húsát. Az avokádóval járj el hasonlóképpen: hámozd meg, vedd ki a magját és darabold fel a húsát.
A két zöldség felaprított húsát botmixerrel pépesítsd össze, amíg sima, homogén állagú nem lesz. A nemrég elválasztott babának egy műanyag szitán törd át a pépet, mielőtt tálalnád!
Csak frissen fogyasztható!
.
.

Zöldborsós-mentás burgonyapüré
.
Hozzávalók (3 bébiadag): 1 kisebb burgonya, 100g friss vagy fagyasztott borsó, 1 friss mentalevél

  • A kisbabák még nagyon fogékonyak az új ízekre, ezért ne féljünk megismertetni velük az ízek világát! A friss zöldfűszerek kíválóan alkalmasak nem csak az étvágy felkeltésére, de a kicsi ízvilágának a bővítésére is. A burgonya pedig remek alapul szolgál számos pürének – tápláló, laktató és változatosan ízesíthető.

Elkészítés: Hámozd meg a krumplit és kockázd fel. Egy kis edényben forralj hozzá vizet, és főzd meg benne puhára. Ez kb. 12-15 percet vesz igénybe; mielőtt teljesen megpuhulna a burgonya, tedd hozzá a zöldborsót is, és főzd őket együtt puhára.
Csepegtesd le a zöldségeket, ízesítsd mentával, majd egy botmixerrel pépesítsd, amíg sima, homogén állagú pépet nem kapsz. A nemrég elválasztott babának egy műanyag szitán törd át a pépet, mielőtt tálalnád!
Hűtőszekrényben legfeljebb 24 óráig tárold!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.