Register
A password will be e-mailed to you.

A tabboulah (vagy tabouli) saláta Libanon nemzeti étele, és amikor először kóstoltam életemben, a "tökéletes saláta" fogalma számomra új értelmet nyert.
Tulajdonképpen egy petrezselyem salátáról van szó; elkészítéséhez szükséged lesz bulgurra. A bulgur: búzatöret (nem azonos a kuszkusszal!), durva és finom változatban kapható – a salátához a finom szemcséjűt ajánljuk. Bio-boltokban és keleti fűszerekre és étkekre specializálódott üzletekben keresd!
Lássuk a receptet!

Hozzávalók:
– fejenként 2-3 csomag petrezselyem, apróra vágva
– kb. 1 csésze bulgur
– 4 paradicsom, apróra kockázva
– 4 szál újhagyma, apróra vágva
– 1 ek apróra vágott friss mentalevél
– citromlé (frissen facsart), olívaolaj és só
– igény szerint: római saláta, jégsaláta

.
Az apróra vágott petrezselymet öntsd egy tálba, tedd hozzá a paradicsomot és az újhagymát. Ha nem szeretnéd túl intenzívre, tehetsz bele még római salátát vagy jégsalátát is – ettől ropogósabb, könnyedebb lesz. Keverd bele a felaprított mentát is.
.
A bulgurt mosd át langyos vízzel, vagy tegyél rá 5-6 ek citromlevet és hagyd 5 percig állni – a bulgur magába szívja a nedvességet, de nem fontos különösebben "előpuhítani", mert a saláta öntetét úgyis magába fogja szívni. Ha citromlevet használsz, egy kicsit savanykásabb lesz a salátád – de nagyon finom!
Fontos megjegyezni, hogy a tabouli nem bulgur petrezselyemmel, hanem fordítva! Sok helyen a bulgur veszi át a domináns szerepet, pedig az autentikus recept szerint ebben a salátában a petrezselyem a főszereplő.

Készítsd el az öntetet: 1:1 arányban keverj össze citromlevet és olívaolajat (nem baj, ha "szaftos" a saláta, de utólag is készíthetsz még öntetet).

Az öntetet végül add a salátához, és tálalás előtt hintsd meg sóval! Ha azonnal fogyasztod, az öntetbe is keverheted a sót.

Ugye, mennyei?

 

* Állapotos vagy teherbeesés előtt álló nőknek nem ajánljuk a fokozott petrezselyem fogyasztást!

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.