Register
A password will be e-mailed to you.

Mi fán terem a kifejezés? Stúdiólakás igényeseknek…

Természetesen nem azt jelenti, hogy a konyhában Tiesto keveri a zenét a reggeli kávéhoz, és a Nemzeti  Filharmonikusok sem a fürdőszobában készülődnek a felvételhez. Ez tulajdonképpen a garzon divatosabb elnevezése, bár kicsit tévesen. Magyarországon a garzon kicsi kis lakást jelent, ami nem feltétlenül igaz a stúdiólakásokra. Főbb jellemzőjük, hogy egy légtérben kap helyett a konyha, a nappali és néha a háló is.

Méretben és árban nagy különbségek vannak ebben a lakástípusban is. A fiatal egyetemistáknak/pályakezdőknek szánt 30 négyzetméteres aprócska ’ zugok’ valóban a garzonlakásokra hajaznak, de tehetősebb fiatalok természetesen nagyobb, luxus kivitelezésű stúdiólakásokhoz is juthatnak.
Ezekre már a nagyobb, 60-70 négyzetméteres méret jellemző. Az egyterűséget gyakran megbontja egy hálószoba vagy hálófülke, de itt is jellemzően nagy a nappalival egybekötött konyha alapterülete. Amerikában jellemző az L alakú elrendezés, hiszen így megmarad a közös légtér, a hálórész mégis eldugottabb , elzártabb helyen van. Ráadásul a pénzünkért pazar kilátást is kaphatunk.

Miben rejlik még a luxus egy ilyen lakásban? Természetesen luxus értékű lehet a környezet, az adott városrész. A prémium lakásokhoz sokszor erkély, terasz tartozik. A teremgarázs használata, vagy ritkább esetben  külön garázs, nehogy a kocsinknak, motorunknak valami baja legyen. Szintén fontos, hogy összhangban, mégis funkciójuk szerint elhatárolva legyenek a különböző funkciójú részek a lakásban. Ezért az ilyen lakások belsejét érdemes lakberendező segítségével kialakítani. Nem attól kell tartani, hogy a minimált egy erdélyi faragott konyhával párosítja a vásárló ( Reméljük!), de a szakember ügyesebben tud játszani a színekkel, bútorok kiválasztásával, elhelyezésével, így adva igazi életet a nagyobb, egységes területnek.
A közös, nagy résznek előnye, hogy nyitottabb érzést kelt, átláthatóbb lesz tőle a lakás. Azonban elektronikus szempontból nagyobb is a kihívás. Egyrészt érdemesebb komolyabb páraelszívót beépíteni az egy légtérben lévő konyha miatt. A légkondicionálóból sem elég egy kisebb teljesítményű. Másrészt okosan kell kiválasztani a megfelelő szórakoztató elektronikai eszközöket is. Ajánlatos nagyobb átmérőjű tv-t venni, ráadásul a hely méretei miatt be lehet ruházni egy komolyabb házimozi rendszerbe is, hadd szóljon!

A stúdiólakás ideális megoldás fiataloknak, vagy legénylakásnak. A házibulik, baráti beszélgetések ideális helyszíne. Villoghatunk is vele, hiszen ízlésesen berendezve, biztosan sok irigyünk lesz. Szívünk szakadhat meg azonban, ha bővül a család és el kell költöznünk menő lakásunkból.
.
Oldalak, ahol kereshetsz:
www.ingatlanmerce.hu
www.garzon.lap.hu

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.