RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Nyakunkon a Karácsony – a minap, miközben a buszmegállóban várakoztam, önkéntelenül is végig kellett hallgatnom egy hölgy telefonbeszélgetését. A párbeszéd nyugodtan indult ("igen, vettem répát is, húst is, krumplit, narancsot és datolyát"), majd elkezdett egyre ingerültebbé válni. Eleinte a vétellel volt gond ("most mondom, megvettem azt is, nem hallod!?"), majd számonkérővé vált ("sót vettél?? azt kérdeztem – sót vettél??? só is kell! nem igaz…"), végül ordibálásba csapott át ("120-an állnak körülöttem, két baromi nehéz csomaggal, mindjárt otthon vagyok, nem tudok beszélni!!!") és a hölgy ingerülten lecsapta a telefont és feldúltan, idegesen topogott, hogy hol van már a busz.

Hát, igen – itt vannak az ünnepek.

Íme egy lista arról, mit tegyél és mit ne, hogy az ünnepek békében, szeretetben, nyugalomban teljenek:

TEDD

 • Számíts rá, hogy a szeretteiddel együtt töltött idő óhatatlanul is feszültségekhez vezethet – hiszen bármikor jöhet egy megjegyzés, egy kicsúszott félmondat, vagy bármi, ami felzaklathat: készülj fel ezekre, és próbáld meg megőrizni a nyugalmadat!
 • Engedd meg magadnak és másoknak is, hogy "tökéletlenek" legyenek. Attól, hogy valaki mérges lesz vagy kiakad valamin, nem "romlik el" a Karácsony; a családod egyszerűen azt csinálja, ami mindig: ők a családod.
 • Mindannyiunkban él valamiféle romantikus kép arról, milyen egy Tökéletes Karácsony – ezzel viszont egyúttal elérhetetlen célokat tűzöl ki. Ha folyamatosan vidám, szívélyes és csupa-szív-melegség szeretnél lenni az ünnepek alatt, nem kerülheted ki, hogy felgyűljön benned egy jó adag feszültség – ami aztán jól tönkreteszi az egészet…
 • Légy tudatában annak, hogy az efféle családi rituális összejövetelek kíváló teret engednek annak, hogy téged a családod a régi szerepeidbe "toljanak vissza" – ha nem szeretnél "csélcsap hugi" vagy "apu pici szeme fénye" lenni, tegyél ellene!
 • Légy nyitott és reagálj pozitívan a más családtagokban történt változásokra!
 • Készülj fel a "holt időszakokra"! Legyen kéznél egy rakás társasjáték, vagy készülj néhány klassz kinti programmal, hogy elkerüld a lapos karácsonyi délutánokat.

 • Ha te vagy, aki szervezi a családi partit, bízz meg másokat különféle teendőkkel, hogy ne a te nyakadba szakadjon az egész. Az előkészületek, terítés, mosogatás, rendrakás mind-mind "kiosztható" feladat – és a többiek is jobban fogják magukat így érezni!
 • Légy rugalmas, ami a családi rituálékat illeti – mi is változunk, és így a szokásaink is.
 • Gratulálj a szakácsnak! Túl sós lett a halászlé? És akkor mi van!? Legalább ott van az asztalon!

NE TEDD

 • Ne vágj bele az ünnepekbe azzal a tudattal, ti vagytok a "tökéletes család". Ilyen nincs. És soha nem is volt.

 • Az ünnepek alatt sok értékes idő áll rendelkezésedre – de ne gondold azt, hogy egy vagy két nap alatt több éves sérelmeket vagy hatalmas vitákat, konfliktusokat meg lehet oldani. Viszont, remek alkalmat nyújt egy meghitt vagy baráti beszélgetésre.
 • A Karácsonyi parti nem az a terep, ahol belefoghatsz a család megreformálásába: inkább máskor szembesítsd Józsi nagybátyádat az alkoholizmusával, és ne nyaggasd anyádat, hogy nyíljon meg végre. Ennek nem ilyenkor van a helye és az ideje.

 • Ne akard irányítani mások beszélgetéseit, és ne akard a mások közt meglévő konfliktusokat megoldani. Nincs azzal semmi gond, ha valaki kiakad vagy elszontyolódik: a jókedvet és derűt nem lehet ráerőltetni senkire. Sem a békülést…

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.