Register
A password will be e-mailed to you.

A városban teljes gőzzel megy a karácsonyi készülődés, tele vannak az utcák, a boltok és bizony az autóutak is. A nagy tumultusban mindenki ideges, ingerült és nem eléggé figyelmes. Elképzelhető, hogy az esős időben a reflexidő is csökken. Mindenki arra koncentrál, hogy minél előbb eljusson a célállomására, és arra, hogy megvegye gyorsan az ajándékokat.
A nagy zűrzavarban és rohanásban bizony előfordulhat, hogy koccansz, vagy karambolozol. Ha ilyen történik ne ijedj meg, viselkedj határozottan és talpraesetten.

1. Légy észnél!
Ok, megijedsz hirtelen, a kocsid egy roncs, mégis a legfontosabb, hogy légy józan és gondold végi pontosan, hogy mi is történt.

2. Vizsgáld meg, hogy veled minden ok!
Vegyél mély lélegzetet és higgadj le. Vedd le a gyújtást, húzd be a kéziféket és kapcsold be a vészvillogót. Végezz gyors egészségügyi ellenőrzést. Tudsz mozogni, nem fáj semmid? Nem vérzel? Ha megsérültél bárhol, hívd a mentőket. Ha nagyon megrémültél, kérj meg egy járókelőt, hogy hívja ki neked a mentőket.

3. Nézz körül!
Nézz utána, hogy más nem sebesült –e meg. Ha igen, ne mozgasd az illetőt, kivéve akkor, ha nem fenyegeti közvetlen veszély. (pl.: az út közepén van, ahol más autók is veszélyeztetik, vagy tovább romolhat az állapota, ha nem húzod ki a kocsiból)

4. Hagyd el az úttestet!
Ha nincs sérült és mindkét jármű üzemképes, akkor álljatok vele az út szélére, egy mellékutcába, vagy parkolóba, hogy ne hátráltassátok a forgalmat.

5. Rendőrség értesítése.
Akkor értesítsd a rendőrséget, ha személyi sérülés történt, vagy ha harmadik félnek kárt okoztatok, vagy akkor ha bűncselekmény, vagy szabálysértés gyanúja merül fel. (pl. ittas vezetés)

6. Vontatás.
Arra figyelj, hogy ki vontatja el a kocsidat. Némely autómentő bajba került autósokra vadászik, és jutalék fejében kontár szerelőkhöz viszi őket. Mások csillagászati vontatási és tárolási díjat számítanak fel. Soha ne állapodj meg javításban a helyszínen, és ne egyezz bele az elvontatásba, amíg nem vagy tisztában az összes költséggel.

7. Részletek!

Ügyelj a részletekre. Távozás előtt gyűjts be minél több adatot. Még a legegyszerűbbnek tűnő koccanásnál is próbáld feljegyezni a szemtanúk nevét és számát.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.