Register
A password will be e-mailed to you.

Néha bizony nem is olyan egyszerű a gyerekekkel szót érteni – és, ez idővel egyre nehezebb… Most életkorok szerint adunk néhány tippet, hogy könnyebben szót értsetek – nem csak szülőknek!

0-4 éves korig
Kezdd korán!
A kisbabák roppant módon tudnak örülni annak, ha bekapcsolódhatnak a felnőttek beszélgetésébe, még azelőtt, hogy megtanulnának beszélni. Figyelj az arckifejezésükre, és reagálj arra, ha rámutatnak valamire: "Igen, mekkora nagy cica!". Még az újszülött csecsemők is utánozzák ("tükrözik") a szüleik viselkedését, ezáltal motiválni tudod gyermekedet, hogy gyakorolja a beszédet. És, a kutatások szerint, a babák jobban reagálnak anyjuk hangjára, mint más hangokra vagy mások hangjára.

Az alapok
Amikor beszélsz, nézz gyermeked szemébe, teremts vele szemkontaktust! Ezzel máris bevontad őt a beszélgetésbe, és megtanítottad a párbeszéd első szabályára – nézz a másik szemébe, amikor hozzá beszélsz!

Először beszélj, aztán olvass
Ha sokat beszélsz a kisgyermekeidhez, bármennyire is hihetetlen, de felkészíted őket az olvasásra. Ha a hangokat ugyanis szavak formájában halljuk, ezzel nagymértékben fejlesztjük hangtani érzékeinket. De, nem beszélj túl sokat – figyelj a pár-beszédre. Várd ki a választ, és ne felejtsd el meghallgatni sem – igazán meghallgatni -, még akkor se, ha nagyon fiatal gyermekkel beszélgetsz.

Ne javítgasd állandóan!

A gyermekek megérdemelnek egy megértő hallgatóságot – nagyon elbátortalaníthatja őket, ha a nyelvtani hibáikat valaki folyton kijavítja. Engedd, hadd mondják azt, hogy "vízt" ahelyett, hogy "vizet", vagy azt, hogy "vásárolol" ahelyett, hogy "vásárolsz" – ezek tipikus nyelvtani hibák ebben az életkorban. Ha a felnőttek helyesen használják ezeket a szavakat, akkor a gyermekek is hamar megtanulják a helyes változatot – anélkül, hogy folyton kijavítanák őket.

4-8 éves korig
Hadd fejezzék ki magukat!

A gyerekeknek ebben az életkorban nagyon élénk a fantáziájuk, úgyhogy próbálj te is alkalmazkodni ehhez. "Filozofálgassatok" együtt!

Legyen titkos élete!
Amikor a gyermeked elkezdi az iskolát, ne zaklasd őt folyton azzal, hogy hogyan telt a napja. Minden szülő azt kérdezi: "Na, és mi volt a suliban?", mire minden gyerek azt válaszolja: "Semmi." Jobb, ha inkább azt kérdezed például, "Kivel játszottál ma az iskolában?" vagy "Miket játszottatok ma?". De, ne erőltesd – majd beszél róla, ha úgy érzi.

Ha nem tudsz odafigyelni, mondd meg!
Senki nem várhatja el tőled, hogy abbahagyj mindent, hogy meghallgasd a mondandóját. Ha épp elfoglalt vagy és a gyermeked szeretne beszélni hozzád, légy őszinte! Mondd azt, hogy "Ez nagyon érdekel, de most nem tudok rendesen figyelni, ne haragudj. Beszélhetnénk később?" Fontos azonban, hogy tartsd magad a megállapodáshoz – egy ilyen ígéretet sose szegj meg!

A legjobb az őszinteség
Sok 4-5 éves gyerekre rátör a félelem, hogy a szüleik meg fognak halni, vagy magukra hagyják őket. Sokszor, ezek az érzések akkor erősödnek fel, amikor valami változás történik a gyermek életében, például elkezdi az iskolát; máskor egy nagyszülő halála kapcsán. Légy őszinte: érts velük egyet, hogy tényleg ijesztő gondolat az, hogy valaki, akit szeretünk, meghalhat. Mondd el, hogy te egészséges vagy és jól vagy most, és ígérd meg, hogy ha valaha beteg lennél, azt elmondod nekik. Ezzel segíted őket, hogy félretegyék a félelmeiket, és újra gyerekek lehessenek.

8-12 éves korig
Üdv az információs társadalmoban!

Ez az a kor, amikor a gyerekeket elkezdik a gyakorlati dolgok foglalkoztatni és az, ahogyan a világ működik. Vondd be őket a beszélgetésekbe azáltal, hogy együtt csináltok dolgokat: főzzetek, kertészkedjetek, számítógépezzetek együtt! Beszélj nekik arról, a dolgok miért úgy történnek, ahogy, és használd ezt arra, hogy új gondolatokat ismerhessen meg gyermeked.

Tiszteld a tudásukat!
Ez az a kor, amikor el kell fogadnod, hogy már nem mindig te vagy a "szakértő". Ha a gyermeked nyelvet tanul például, akkor ne arrólj beszélj neki, ez neked mennyire nem volt erősséged annak idején, inkább növeld az önértékelését azzal, hogy bátorítod – tanítson ő neked valamit!

Idő a családra
Annak érdekében, hogy a kommunikációs csatornák nyitva maradjanak köztetek, ahogy gyermeked halad a serdülőkor felé, próbáld megőrizni a hagyományos, családdal együtt töltött időt. Ilyen lehet az, ha például – bárki bármerre is legyen a nap folyamán – este mindenki összejön, és együtt vacsoráztok. Ez nem csak a családot hozza össze és erősíti a kapcsolatotokat, de a jó kommunikációt is elősegíti köztetek. Ha ez nehezen megoldható, legalább a TV-t kapcsold ki fél órára. De ne erőltesd, hogy a gyermeked beszéljen, és ne kérdezz tőle túl sok mindent. Csemetéd éppen azt tanulja, hogyan legyen független – úgyhogy legyél nyitott és érdeklődő, de tiszteld a saját életét.

Hogy megnőttél!
Jó dolog arról beszélni, milyen gyorsan felnőttek és hogy megváltoztak. Ez arra emlékezteti a gyerekeket, hogy nagy utat tettek meg idáig, és emlékezteti őket, hogy valahol, a szívük mélyén, ugyan azok maradtak. De semmiképpen se arról sztorizgass, milyen gügyén vagy helytelenül ejtették ki annak idején a szavakat – a legtöbb gyermek ugyanis megalázónak érzi az efféléket.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.