Register
A password will be e-mailed to you.

Az évek múlásával a hajunk egyre csak hullik és hullik. De mégis vajon mit tehetünk ellen és egyáltalán mitől hullik? Táplálkozási kutatók szerint, a helytelen táplálkozás az oka, fodrászok szerint a helytelen hajápolás, belgyógyászok szerint pedig szervi bajok okozhatják a hajhullást.

Tévhitek

1. Ha egyszer kihullik a hajam, már nem nő vissza.
A hajhullás gyakran elmulasztható étrendi változtatással, gyógyszeres kezeléssel (például minoxidillal) vagy a konkrét egészségügyi ok, például pajzsmirigy-megbetegedés vagy vérszegénység kikúrálásával. Ha bármilyen betegség következtében hullik ki a haj, az általában a megfelelő kezeléssel elmúlik.
.
2. A festett haj kihullik
A hajfestés nem hajhullást okoz, hanem a hajszálak töredezését. Ha a haj töredezik és kihullik is, a gyökerétől újranő. A mértéktartó festés tehát nem okoz gondot, illetve semmiképpen sem okoz hajhullást. A töredezés ellen pedig számtalan módszer van, a különböző hajápolószerektől kezdve a hajvégápoló krémeken át.

3. Az étrendi változások nem hatnak a hajhullásra.

A drasztikus fogyókúra vagy a nem kielégítő zsír-, fehérje-, illetve vasfogyasztás hozzájárulhat a hajhulláshoz. Egészséges étrend bevezetése után valószínűleg ismét rendesen nő a haj. Természetesen itt is hangsúlyozni kell, hogy az egészséges étrendbe beletartozik a rengeteg friss zöldség és gyümölcs, illetve a sovány húsok, halak és fehérje fogyasztása. Bizonyos vitaminokkal pedig erősíthető a haj, ilyen például az A-vitamin.

4. A haj nyírása befolyásolja a növekedését.
A hajnövekedés a fejbőr felszíne alatt található szőrtüszőkben kezdődik, és független attól, hogy rövid vagy hosszú –e a haj. Tehát ha nincsen semmilyen egészségügyi probléma, vagy stresszes időszak, akkor a haj egészségesen fejlődik és hullik.
.
5. Már kevés haj hullása is betegséget jelent.

Ez nem így van, ugyanis, amíg napi 100 szál haj hullik, addig az teljesen egészségesnek tekinthető. Ezt a mennyiséget két-háromszori fésülködéssel simán el lehet érni, mivel a fésű lehet, hogy megfésüli a hajat, de nagyon sok szálat magával húz.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.