Register
A password will be e-mailed to you.

Sokszor érezzük azt, hogy valami nem stimmel, mintha betegség lappangna bennünk, de nem mindig tudunk rájönni, hogy vajon mi húzódhat a háttérben. Ha ilyenkor megfigyeljük a szemünket, sok minden kiderülhet, mert a szem nemcsak a lélekről, de sokszor a betegségekről is árulkodik.

Sárga szemfehérje

A látásra nincs hatással, de ha a bőrt is érinti, sárgaságról lehet szó. Irány a doki!

Ködös látás

Vagy túl sokat bámultad a monitort és rád fér egy hatalmas alvás, vagy súlyosabb esetben szürke hályog első jele lehet, vagy zöld hályogra utalhat. Az előbbi a szemlencse elhomályosodása, amely műlencsével megszüntethető, az utóbbi a szemen belüli túlzott nyomás, amely vakságot okozhat, ha nem kezelik idejében.

Dülledt szem

Valami ingerli a szemet, talán allergia vagy olykor vízvisszatartás. Néha pajzsmirigy-túlműködés áll a háttérben, ilyenkor a nyakon golyva társulhat hozzá.

Villódzó fények

Stresszről árulkodhat, de az ideghártya leválására is figyelmeztethet, ami szemvizsgálattal zárható ki.

Kettős látás

A részegségen kívül,  gyakori oka a kezeletlenül hagyott kancsalság. Ezt bizony vizsgáltasd ki, nem szabad vele viccelni.

Homályos látás

Távollátás, rövidlátás vagy szemtengelyferdülés okozhatja, jó szemüveggel megoldható. A homályosság azonban magas vérnyomás, vagy nem kezelt cukorbetegség tüneteként is jelentkezhet.

Árpa

Nem Attila! Ártalmatlan fertőzés nyomán keletkezik. Rendszerint magától elmúlik, de antibiotikumos kenőccsel a gyógyulás elősegíthető.

Úszkáló homály

Rendszerint csak a szemben, az üvegtestben természetesen jelen lévő fehérjék okozta árnyék. Ha azonban hirtelen sok ilyet észlelsz, vagy pedig színeseket, az szemen belüli vérzést vagy ideghártya-szakadást jelezhet.

Fájós szem

Valószínűleg az okozza, hogy egész nap bámulod azt a fránya monitort. De már attól is lehet, hogy csak a közvetlen közelében dolgozol. Rendszeres időközönként tarts szünetet. A megfelelő szünet, 20 percenként 1-2 perc lenne. Ha ezt nem tudod betartani, a 8 órás munkaidő alatt legalább ötször tarts 5-10 perc szünetet és menj el ebédelni is. A séta nemcsak felfrissít, de az elmédet és a testedet is kicsit átmozgatja.

Kivörösödött, kidörzsölődött szem

Okozhatja fertőzés vagy allergia, de lehet szemhéj alá szorult szempilla vagy sminkdarabka. Ha nem távozik a „dolog” magától, akkor fordulj szemészhez. Kontaktlencse is előidézheti :  az egyszer használatos fajta segíthet a bajon.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.