Register
A password will be e-mailed to you.

Nyakunkon a Karácsony – a minap, miközben a buszmegállóban várakoztam, önkéntelenül is végig kellett hallgatnom egy hölgy telefonbeszélgetését. A párbeszéd nyugodtan indult ("igen, vettem répát is, húst is, krumplit, narancsot és datolyát"), majd elkezdett egyre ingerültebbé válni. Eleinte a vétellel volt gond ("most mondom, megvettem azt is, nem hallod!?"), majd számonkérővé vált ("sót vettél?? azt kérdeztem – sót vettél??? só is kell! nem igaz…"), végül ordibálásba csapott át ("120-an állnak körülöttem, két baromi nehéz csomaggal, mindjárt otthon vagyok, nem tudok beszélni!!!") és a hölgy ingerülten lecsapta a telefont és feldúltan, idegesen topogott, hogy hol van már a busz.

Hát, igen – itt vannak az ünnepek.

Íme egy lista arról, mit tegyél és mit ne, hogy az ünnepek békében, szeretetben, nyugalomban teljenek:

TEDD

  • Számíts rá, hogy a szeretteiddel együtt töltött idő óhatatlanul is feszültségekhez vezethet – hiszen bármikor jöhet egy megjegyzés, egy kicsúszott félmondat, vagy bármi, ami felzaklathat: készülj fel ezekre, és próbáld meg megőrizni a nyugalmadat!
  • Engedd meg magadnak és másoknak is, hogy "tökéletlenek" legyenek. Attól, hogy valaki mérges lesz vagy kiakad valamin, nem "romlik el" a Karácsony; a családod egyszerűen azt csinálja, ami mindig: ők a családod.
  • Mindannyiunkban él valamiféle romantikus kép arról, milyen egy Tökéletes Karácsony – ezzel viszont egyúttal elérhetetlen célokat tűzöl ki. Ha folyamatosan vidám, szívélyes és csupa-szív-melegség szeretnél lenni az ünnepek alatt, nem kerülheted ki, hogy felgyűljön benned egy jó adag feszültség – ami aztán jól tönkreteszi az egészet…
  • Légy tudatában annak, hogy az efféle családi rituális összejövetelek kíváló teret engednek annak, hogy téged a családod a régi szerepeidbe "toljanak vissza" – ha nem szeretnél "csélcsap hugi" vagy "apu pici szeme fénye" lenni, tegyél ellene!
  • Légy nyitott és reagálj pozitívan a más családtagokban történt változásokra!
  • Készülj fel a "holt időszakokra"! Legyen kéznél egy rakás társasjáték, vagy készülj néhány klassz kinti programmal, hogy elkerüld a lapos karácsonyi délutánokat.

  • Ha te vagy, aki szervezi a családi partit, bízz meg másokat különféle teendőkkel, hogy ne a te nyakadba szakadjon az egész. Az előkészületek, terítés, mosogatás, rendrakás mind-mind "kiosztható" feladat – és a többiek is jobban fogják magukat így érezni!
  • Légy rugalmas, ami a családi rituálékat illeti – mi is változunk, és így a szokásaink is.
  • Gratulálj a szakácsnak! Túl sós lett a halászlé? És akkor mi van!? Legalább ott van az asztalon!

NE TEDD

  • Ne vágj bele az ünnepekbe azzal a tudattal, ti vagytok a "tökéletes család". Ilyen nincs. És soha nem is volt.

  • Az ünnepek alatt sok értékes idő áll rendelkezésedre – de ne gondold azt, hogy egy vagy két nap alatt több éves sérelmeket vagy hatalmas vitákat, konfliktusokat meg lehet oldani. Viszont, remek alkalmat nyújt egy meghitt vagy baráti beszélgetésre.
  • A Karácsonyi parti nem az a terep, ahol belefoghatsz a család megreformálásába: inkább máskor szembesítsd Józsi nagybátyádat az alkoholizmusával, és ne nyaggasd anyádat, hogy nyíljon meg végre. Ennek nem ilyenkor van a helye és az ideje.

  • Ne akard irányítani mások beszélgetéseit, és ne akard a mások közt meglévő konfliktusokat megoldani. Nincs azzal semmi gond, ha valaki kiakad vagy elszontyolódik: a jókedvet és derűt nem lehet ráerőltetni senkire. Sem a békülést…

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.