Register
A password will be e-mailed to you.

Nyilván nem is hinnéd, de a mentol nemcsak arra jó, hogy ízesíti a Mojitó koktélodat, hanem arra is, hogy az antibiotikumokkal együtt még komolyabb védi a szervezetedet.

Világszerte nagy probléma, hogy a kórokozó baktériumok elpusztítására adott antibiotikumok idővel elvesztik hatásukat, és a kórokozók rezisztenssé válnak velük szemben.
A jelenség egyik oka, hogy a baktériumokban rezisztenciáért felelős DNS-szakaszok – úgynevezett plazmidok – jelennek meg. A rezisztencia ellen hatásos lehet a mentol.

Kutatások

A kutatók baktérium- és gombatenyészetekhez adva vizsgálták többféle illóolaj (narancs-, geránium-, boróka-, édeskömény-, menta-, rozmaring-, kakukkfűolaj) hatását. A kutatás eredménye, hogy az illóolajok közvetlenül elpusztították a mikrobákat. A borsmentaolaj különösen hatékonynak bizonyult rezisztenciagént hordozó baktériumokkal szemben: hatására baktériumok elvesztették plazmidjukat. Lényegesen megnőtt az egyik legszélesebb körben adott antibiotikum, az oxitetraciklin hatékonysága.

Miben található borsmenta?
.
A borsmentaolaj kedvező hatásban döntő szerepet játszik a fogkrémekben, rágógumiban, ízesítőszerként széles körben alkalmazott mentol. Az eredmények felvetik annak a lehetőségét, hogy érdemes lenne az antibiotikumokat borsmentaolajjal vagy mentollal kombinálni, és így hatásukat fokozni.

Házilag?
.
Ha náthás időszakban vagy, esetleg összeszedtél egy influenzát és antibiotikumokat kényszerülsz szedni, fokozhatod a hatását, ha kombinálod egy-két hasznos dologgal. Készíts borsmenta teát mézzel. Készíts olyan ételeket, melyekhez használsz menta fűszert. Egyél egy nap, 1-2 mentolos rágógumit. (Többet máskor sem szabad fogyasztani, mert hasmenésed lehet tőle) Csepegtess az esti fürdővizedbe borsmenta illóolajat, vagy cseppents a fűtőtesteden lévő párologtatóba néhány csepp menta aromát.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.