Register
A password will be e-mailed to you.

A karácsonyi virágboltok egyik kötelező eleme a mikulásvirág – és ezt egy cseppet sem bánjuk, mert fantasztikusan mutat a lakásban, és ajándéknak is kitűnő!



Érdekességek

A mikulásvirág (latin neve: Euphorbia pulcherrima) eredetileg Mexikóban őshonos. Angolul "poinsettia"-nak nevezik, mert az USA első mexikói nagykövete, Joel Roberts Poinsett mutatta be ezt a növényt először a hazájában, 1828-ban.
Az aztékok piros festéket állítottak elő belőle és lázcsillapítónak is használták.
Kapcsolata a Karácsonnyal a XVI. századi Mexikóban kezdődött, egy legendával egy kislányról, akinek nem volt pénze, hogy a Jézus születése alkalmából rendezett ünnepségre ajándékot vigyen. A legenda úgy tartja, hogy a kislánynak egy angyal jelent meg, aki azt mondta neki, gyűjtsön össze magokat az út mellől és tegye őket a templomba, az oltár elé. A magokból másnap vörös "virágok" sarjadtak ki, és gyönyörű mikulásvirágokká változtak. A XVII. századtól kezdve a francia szerzetesek Mexikóban használták a mikulásvirágokat a karácsonyi ünnepségeikhez.
Az USA-ban december 12.-e "nemzeti mikulásvirág nap".

Mitől pirosak a levelei?
A mikulásvirág egy évelő növény, apró virágokat hoz, de valóban nem a virágai, hanem a feltűnő piros fellevelei a díszei. Ez a piros szín a nemesítőknek köszönhető, és ma már nem csak piros, hanem rózsaszín, sárga, és egyéb árnyalatokban is kapható. Piros levelei segítik a megporzást (odavonzzák a rovarokat); a színt pedig a különböző felhalmozódott színanyagoknak köszönheti.

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?
A mikulásvirág igaz, hogy nem tartozik a legigénytelenebb növények közé, de ha elolvasod a tanácsainkat, a tartása neked sem fog gondot okozni! A legfontosabb, hogy mindig biztosítsd számára a megfelelő tápanyagokat.
Közepesen fény- és vízigényes, vagyis inkább naposabb helyre tedd, és a hőmérséklet legyen 17 és 22 fok között (inkább a hűvöst kedveli). Amíg színes leveleket hoz, lágy vízzel locsold (eső-, forralt-, vagy desztilláltvíz). A földje legyen mindig nedves. Ügyelj, hogy ne érje közvetlen napsütés, és ne legyen huzatos helyen.
A színes levelek lehullása után vágd vissza a növény hajtásait, kb. 15-20 cm-ig úgy, hogy összesen ne maradjon ötnél több ilyen visszavágott hajtás.

A levélhullást követően, a nyugalmi időszak (májustól szeptemberig) alatt nem hoz új színes leveleket. Ezekben a hónapokban melegebb helyen tartsd (20 C alá ne menjen a hőmérséklet), és kevesebb vizet is adj neki, mint szoktál (10-12 naponta érdemes locsolni). Először, májusban, ültessük át friss, tápdús talajba. Ha megjelennek a hajtások, csak a legerősebbeket hagyjuk meg.

Mikulásvirág koktél: száraz fehér pezsgőbor, vodka és tőzegáfonyalé keveréke.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.