Register
A password will be e-mailed to you.

1. Gyakorolj a kisebb sérelmeken!
.
Nézz el olyan bugyuta, idegenek által okozott sérelmeket, mint amikor a pénztáros becsap egy kis összeggel, vagy amikor a buszvezető az orrod előtt zárja be a busz ajtaját. Ez felkészít arra, hogy majd a nagyobb fájdalmakat képes legyél megbocsátani.
.
2. Szabadulj meg a rossz érzéseidtől!

.
Panaszolja el a haragodat vagy a csalódottságodat egy bizalmas barátodnak vagy lelki tanácsadódnak. Hidd el, a meghallgatás erőt adhat. Így szabadon kinyilváníthatod az érzelmeidet annak veszélye nélkül, hogy olyat mondanál vagy tennél, amit később megbánhatsz.

 

3. Írj egy levelet annak, aki megsértett!

Írd le az illetőnek világosan, mi történt konkrétan, mit éreztél akkor, amikor megbántott. De vigyázz, ne vádaskodj és ne ítélkezz! Használd az egyes szám első személyű kijelentéseket: „Úgy érzem…”, „Nem értem…”Írd le, milyen hatással volt rád az illető viselkedése, és kérd meg, hogy az eset tisztázásához ő is fejtse ki az álláspontját.

Hogy elküldd –e a levelet? Ha van értelme, akkor mindenképpen. Ha fájdalmad okozója nem él már, vagy nem képes megérteni mondanivalóját, égesd el a levelet. A füsttel együtt a harag is elszáll majd.

4. Ne gondold, hogy a találkozás feltétlenül szükséges!

Vérfertőzés, vagy más bűncselekmény esetén az áldozatok néha azért nem tudnak megbocsátani, mert félnek a találkozástól. Valójában nem kell találkozni az illetővel.
A megbocsátáshoz nincs szükség más közreműködésére vagy beavatására. Akiknek megbocsátunk, talán sosem tudják meg, hogy megbántottak, sem azt, hogy megbocsátottunk nekik.

5. Figyelj együttérzéssel!

Ha találkozol a haragosoddal, csendben figyelj és gondold át a hallottakat. Ebben az esetben a viselkedésedet más szemszögből látod majd, és toleránsabb is lehetsz. Ez pedig megbocsátáshoz vezethet.

6. Elmélkedj, vagy imádkozz!
.
”Tévedni emberi dolog, megbocsátani isteni”
.
Támaszkodj a hitedre! A megbocsátás néha több, mint amit képes lennél saját erődből megtenni. Gondolkodj el a történteken és vizsgáld meg több szemszögből. A megbocsátás után te is jobban fogod érezni magad.

7. Ne gondold, hogy a megbocsátás felejtést jelent!

Ne felejtsd el a téged ért sérelmeket, de nem is szabad. Ezekből megtanulhatod, hogy ne válj ismét áldozattá, és ne tegyél másokat se azzá.

8. Gondolj a jövőre!

Ha előretekintesz, érzékelheted az idő távlatait, anélkül, hogy éveket várnál.

A megbocsátás belső békéhez vezet. Ha valaki egyszer már megbocsátott, az többet nevet, erősebbek lesznek az érzelmei és jobban kötődik másokhoz. Ezek a pozitív érzések tovább javítják a közérzetet.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.