Register
A password will be e-mailed to you.

Minden télen ugyanaz van :  az orrod hegye, az orcák, a füleid kipirosodnak, ahogy beköszönt a hideg… Hogyan küzdjünk ellene és hogyan ápoljuk érzékeny bőrünket?
.
Meg kell értenünk a jelenség okát: Miért vörösödik ki télen a bőr? .
.
Mert a minket körülvevő légkör jellege állandóan változik: egyszer hideg és nedves, aztán száraz és meleg, ahogy beérünk a szobába… A külső és belső hőfok-különbség egyre intenzívebb: minél jobban fagy odakint, annál nagyobb hőséget áraszt a radiátor. Ez nem tesz jót a bőrnek: irritálódik, kiszárad, kivörösödik, viszket. 
.
A bőr víz és zsírhiányban szenved, fénytelen, elvékonyodik, és könnyen ráncosodik.
.
Ha piros a bőröd, akkor valószínűleg az érzékeny típusba tartozik, finom, száraz és vékony. Mint általában is az érzékeny bőr: nagyon gyorsan reagál minden hatásra, így könnyen elönti a pír. De nincs ok a pánikra, ezt is lehet kezelni! 

Az alap tennivalók: 

Használjunk különlegesen hidratáló és nyugtató nappali krémet, ami réteget képez a bőrön és megvédi a hidegtől, a nedvességtől, a levegőszennyezettségtől, de meg is nyugtatja.

Figyelem! Ne felejtsd ki soha a nyakadat, amit még a szőrős sálak anyaga is irritálhat.

Amikor tisztítjuk a bőrünket, inkább arctisztító tejet válasszunk, mint zselét, vagy bőrradírt, ami elvékonyítja a bőrréteget. Az alkohol bázisú kozmetikumokat is száműznöd kell ilyenkor, vagyis mindent, amit elvben pattanások ellen szoktál használni. 
.
Viszont hogy felébreszd a bőröd, jót fog tenni neki a termálvizes spray-vel való spricc. Az érzékeny bőr fogékony a termálvíz hatásaira, és megelőzi a kipirosodást.
.
Semmi szín alatt nem szabad elhagyni az éjszakai krémet! 
.
Éjszaka pihen és regenerálódik a bőr. Kimegy belőle a feszültség, télen pedig kétszer olyan fogékony egy jó minőségű éjszakai krém hatóanyagaira.

Ne habozz, ha van 5 nyugis magányos perced, vagy épp leülsz a kedvenc sorozatod elé – hogy felkenj egy hidratáló maszkot!

És ilyenkor milyen sminket tegyek fel? 

A legfontosabb:

– Mindenáron kerüld el a hidratáló anyagokban szegény, hosszú időtartamú („No transfer”) alapozókat. Gazdagabb, krémesebb állagú alapozót használj ebben a szezonban. 

Keresd a speciálisan az érzékeny bőrre létrehozott kozmetikumokat. Ezek hypoallergének és illatanyag mentesek.

Hogy elfedjük a pirosságot, egy enyhén kékes vagy zöldes árnyalatú korrektort vagy alapozót használunk. A zöld semlegesíti a hófehér arcbőr pirosságát, a kék ugyanezt a többi bőrtípusnál éri el. Ravasz! A sárga szín is nagyon hatásosan adja vissza a bőr életteliségét. 

A jó technika? 

Az alapozót a teljes arcbőrre felkenhetjük, de fedhetjük csak a problémás területeket is (az orrot, a pofacsontokat és a homlokot, de alá mindenképp tegyünk fel nappali krémet! 

Az ásványi anyagos smink nagyon nagy trend az idén, és igen jót tesz az érzékeny bőrnek. Illatanyagmenteset és dermatológiailag teszteltet válasszunk.

Hogy ne vörösödjön ki az arcunk, íme néhány követendő szabály: 

1/ Kerüld el a „hideg-meleget"! 
.
A nagy hőmérséklet ingadozást kerüld el, ha nem akarsz piri lenni!
.
2/ Ne egyél fűszereset! 
.
A fűszeres ételek kitágítják a vérereket, úgyhogy ki is pirulunk tőle annak rendje és módja szerint. Konklúzió: ne együnk chili con carne-t, és a kuszkuszt se maxi dózisú arabos fűszerezéssel kérjük, ha a szerelmünkkel forró keleti vacsit fogyasztunk egy egzotikus étteremben… 
.
3/ Hanyagoljuk az arcradírozást kétszer egy héten! 
.

Aranyszabály : minden, ami tovább irritálhatja, macerálja a bőrt, elkerülendő, pláne, ha érzékeny a bőrünk. Most elég lesz csak havonta kétszer radírozni. 

4/ Szokj le a dohányzásról! 

Azt mindenki tudja, hogy a nikotin nem tesz jót az egészségnek, de a bőrnek sem! Tágítja az ereket, így felerősíti a kipirosodásra való hajlamot. 

5/ Kerüld a napot!
.
Mondjuk egy pincébe nem kell bezárkóznod, de azért igyekezz kerülni a napsugarakat. Ha mégis valamiért a szabadban kell lenned (mondjuk egy fél órát), feltétlenül kend be az arcod UVA/UVB protektorral, még télen is!
.
6/ Ne érintkezz jeges vízzel!
  
.
A mindennapos toáletthez inkább langyos vízet engedj. Ne okozz traumákat a bőrödnek
.
7/ Relaxálj! 
.

A stressz a pirosodásnak kedvez. Tehát tanulj meg ellazulni és urrá lenni a feszültségeiden. Ha úgy érzed, rádtör a pánik, lélegezz mélyeket és gondolj pozitív dolgokra!

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.