Register
A password will be e-mailed to you.

Egy negyvenhét éves férfi, jogász, katolikus, nős, két gyermek apja. Nem mellékesen ő lesz Amerika negyvennegyedik elnöke, az első afroamerikai elnök Amerika történelmében.

Amikor azt mondják, történelmi pillanatokat élünk, bizony, nem tévednek.

Amerika fordulóponthoz érkezett: bebizonyosodott, hogy az embereket már nem érdekli a bőrszín – változást akarnak. A demokrata politikus tündérmesébe illő karriert futott be.

Barack Hussein Obama II. 1961 augusztus 6.-án született Honoluluban, Hawaii szigetén. Kenyai származású apja ösztöndíjjal került a Hawaii szigetekre, közgazdaságtant tanult a helyi egyetemen. Itt ismerte meg Obama anyját, akivel házasságot kötött 1961 február 2.-án (akkoriban nem minden államban volt engedélyezett a feketék és fehérek között házasságkötés). 1963-ban elváltak, apja visszament Kenyába; 0982-ben halt meg egy autóbalesetben. Az anyja a kis Obamával Indonéziába, új férje hazájába költözött. A muzulmán országban való nevelkedése miatt gyakran érték támadások a kampányban Obamát, azzal vádolva, hogy talán titkolja muzulmán hitét, de Obama katolikus iskolába járt, és katolikusként is nőtt fel. 1971-ben költözött vissza Hawaii-ra, anyai nagyszüleihez. Ők nevelték, ők tanítatták. Anyja visszatért Hawaii-ra, majd megint Indonéziába költözött, hogy a doktori disszertációját befejezze. 1995-ben halt meg petefészekrákban.

Kíváló eredménnyel érettségizett, nem rég elismerte, hogy a gimnázium alatt füvezett, alkoholt ivott és kokainozott. A Los Angeles-i, majd a New York-i Columbián tanult, nemzetközi kapcsolatok szakon politológusként végzett 1983-ban.

Később a Harvard jogi iskolájában tanult, és ő lett az első fekete elnöke a Harvard Law Review című szaklapnak. 1991-ben végzett a Harvardon, magna cum laude, majd Chicagoba költözött.
.
A politikai életbe 1992-ben kapcsolódott be, az afroamerikaiak választási regisztrációjával kapcsolatban szervzett egy kampányt. 1996-ban bekerült Illinois állam szenátusába, 2005-ben az amerikai szenátusba, ahol az egészségügyi-, a külpolitikai-, a munkaügyi-, és a védelmi bizottságnak volt a tagja, valamit a veteránoké is. Az elnökválasztási kampányban a szintén demokrata Hillary Clinton legyőzése után lett McCain ellenfele, és tegnap az emberek döntöttek: Barack Obamát szeretnék elnöküknek.

Feleségével, Michelle Robinsonnal az egyetemi évek alatt, 1989 júniusában találkozott – együtt gyakornoskodtak egy ügyvédi irodánál. 1993 október 3.-án házasodtak össze (sokan megjegyzik, Obama szakított a "hagyományokkal", amikor egy afroamerikai nőt vett el – ugyanis a feltörekvő afroamerikai férfiak általában fehér nőt választanak maguknak, mert így könnyebb a "feljebb jutás"…). Első gyermekük, Malia Ann 1998-ban, második lányuk Natasha ("Sasha") 2001-ben született.
Hobbija a kosárlabdázás, és a kampány elején bejelentette, hogy leszokik a dohányzásról.

Nagyanyja, aki nagyon közel állt Obamához, a választások előtt 1 nappal húnyt el.
(Forrás: Wikipedia)

Részletek Obama győzelmi beszédéből

"Van még valakinek kétsége afelől, hogy Amerikában minden lehetséges?" – így kezdte beszédét Obama. "Amit ma este tettünk, megváltoztatja ezt az országot." Köszönetet mondott a családjának, a kampánystábnak, majd végül a szavazóinak. "De sosem felejtem el, kinek köszönhető valójában ez a győzelem. Nektek" – mondta. "Ez a ti győzelmetek." Méltatta ellenfelét, John McCaint is.
"Tudjuk, hogy a kormány nem fogja tudni megoldani minden problémátokat" – mondta, de hozzátette: megígéri, hogy kormányával lépésről lépésre építkeznek majd. "Nélkületek azonban ez nem sikerülhet" – tette hozzá. "Hosszú út áll előttünk, meredek emelkedő, aminek nem érünk a végére egy év, de talán az egész ciklus alatt sem. De soha nem voltam biztosabb abban, mint ma este, hogy odaérünk. Megígérem" – mondta.
A külföldnek is üzent a választott elnök. "Ti, akik terrorral fenyegetitek a világot – legyőzünk titeket. Ti, akik biztonságot és békét kerestek – segítünk nektek" – ígérte. A győzelmi beszéd végén pedig többször megismételte elhíresült jelszavát: "Yes we can". Beszélt egy 106 éves atlantai nőről, Ann Nixon Cooperről is. Fiatalkorában fekete bőrszíne és neme még miatt nem szavazhatott, élete során Amerika a legfelemelőbb és legsötétebb időszakain ment át – mondta. "Ő látta, hogy Amerika meg tud változni" – jelentette ki.
(Forrás: origo.hu)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.