RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Egy negyvenhét éves férfi, jogász, katolikus, nős, két gyermek apja. Nem mellékesen ő lesz Amerika negyvennegyedik elnöke, az első afroamerikai elnök Amerika történelmében.

Amikor azt mondják, történelmi pillanatokat élünk, bizony, nem tévednek.

Amerika fordulóponthoz érkezett: bebizonyosodott, hogy az embereket már nem érdekli a bőrszín – változást akarnak. A demokrata politikus tündérmesébe illő karriert futott be.

Barack Hussein Obama II. 1961 augusztus 6.-án született Honoluluban, Hawaii szigetén. Kenyai származású apja ösztöndíjjal került a Hawaii szigetekre, közgazdaságtant tanult a helyi egyetemen. Itt ismerte meg Obama anyját, akivel házasságot kötött 1961 február 2.-án (akkoriban nem minden államban volt engedélyezett a feketék és fehérek között házasságkötés). 1963-ban elváltak, apja visszament Kenyába; 0982-ben halt meg egy autóbalesetben. Az anyja a kis Obamával Indonéziába, új férje hazájába költözött. A muzulmán országban való nevelkedése miatt gyakran érték támadások a kampányban Obamát, azzal vádolva, hogy talán titkolja muzulmán hitét, de Obama katolikus iskolába járt, és katolikusként is nőtt fel. 1971-ben költözött vissza Hawaii-ra, anyai nagyszüleihez. Ők nevelték, ők tanítatták. Anyja visszatért Hawaii-ra, majd megint Indonéziába költözött, hogy a doktori disszertációját befejezze. 1995-ben halt meg petefészekrákban.

Kíváló eredménnyel érettségizett, nem rég elismerte, hogy a gimnázium alatt füvezett, alkoholt ivott és kokainozott. A Los Angeles-i, majd a New York-i Columbián tanult, nemzetközi kapcsolatok szakon politológusként végzett 1983-ban.

Később a Harvard jogi iskolájában tanult, és ő lett az első fekete elnöke a Harvard Law Review című szaklapnak. 1991-ben végzett a Harvardon, magna cum laude, majd Chicagoba költözött.
.
A politikai életbe 1992-ben kapcsolódott be, az afroamerikaiak választási regisztrációjával kapcsolatban szervzett egy kampányt. 1996-ban bekerült Illinois állam szenátusába, 2005-ben az amerikai szenátusba, ahol az egészségügyi-, a külpolitikai-, a munkaügyi-, és a védelmi bizottságnak volt a tagja, valamit a veteránoké is. Az elnökválasztási kampányban a szintén demokrata Hillary Clinton legyőzése után lett McCain ellenfele, és tegnap az emberek döntöttek: Barack Obamát szeretnék elnöküknek.

Feleségével, Michelle Robinsonnal az egyetemi évek alatt, 1989 júniusában találkozott – együtt gyakornoskodtak egy ügyvédi irodánál. 1993 október 3.-án házasodtak össze (sokan megjegyzik, Obama szakított a "hagyományokkal", amikor egy afroamerikai nőt vett el – ugyanis a feltörekvő afroamerikai férfiak általában fehér nőt választanak maguknak, mert így könnyebb a "feljebb jutás"…). Első gyermekük, Malia Ann 1998-ban, második lányuk Natasha ("Sasha") 2001-ben született.
Hobbija a kosárlabdázás, és a kampány elején bejelentette, hogy leszokik a dohányzásról.

Nagyanyja, aki nagyon közel állt Obamához, a választások előtt 1 nappal húnyt el.
(Forrás: Wikipedia)

Részletek Obama győzelmi beszédéből

"Van még valakinek kétsége afelől, hogy Amerikában minden lehetséges?" – így kezdte beszédét Obama. "Amit ma este tettünk, megváltoztatja ezt az országot." Köszönetet mondott a családjának, a kampánystábnak, majd végül a szavazóinak. "De sosem felejtem el, kinek köszönhető valójában ez a győzelem. Nektek" – mondta. "Ez a ti győzelmetek." Méltatta ellenfelét, John McCaint is.
"Tudjuk, hogy a kormány nem fogja tudni megoldani minden problémátokat" – mondta, de hozzátette: megígéri, hogy kormányával lépésről lépésre építkeznek majd. "Nélkületek azonban ez nem sikerülhet" – tette hozzá. "Hosszú út áll előttünk, meredek emelkedő, aminek nem érünk a végére egy év, de talán az egész ciklus alatt sem. De soha nem voltam biztosabb abban, mint ma este, hogy odaérünk. Megígérem" – mondta.
A külföldnek is üzent a választott elnök. "Ti, akik terrorral fenyegetitek a világot – legyőzünk titeket. Ti, akik biztonságot és békét kerestek – segítünk nektek" – ígérte. A győzelmi beszéd végén pedig többször megismételte elhíresült jelszavát: "Yes we can". Beszélt egy 106 éves atlantai nőről, Ann Nixon Cooperről is. Fiatalkorában fekete bőrszíne és neme még miatt nem szavazhatott, élete során Amerika a legfelemelőbb és legsötétebb időszakain ment át – mondta. "Ő látta, hogy Amerika meg tud változni" – jelentette ki.
(Forrás: origo.hu)

 
Gondold el, hogy minden újságért fizetni kell, mi is várjuk a te önkéntes adományodat, ha meg tudod engedni magadnak :-)
> a metropolita.hu NEM ENGEDÉLYEZ reklámokat
> vannak terveink új oldalak létrehozására: kifejezetten a papi hivatásról, illetve imakampány oldal, ahova beírhatjátok sürgős szándékokat és válaszhattok imaszándékot (hasonlóan az adományoldalakhoz..)
> EGYETLEN anyagi forrásunk a ti adományotok
Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük adományozási szándékát

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Összes adomány: 1500Ft

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.