Register
A password will be e-mailed to you.

A test energia-felhasználása

Testünk energia-felhasználása két részből tevődik össze:
Egyik az, ami a test saját működéséhez kell, azaz az életműködések fenntartásához. Ezen értjük azt, hogy ennyi kalóriára van szüksége a testnek naponta ahhoz, hogy a szerveink működjenek, például a szív, a tüdő, a belek, vagy az agy. Ennyi kalóriát akkor is elfogyaszt a szervezet, ha egész nap ágyban fekszünk, és nem csinálunk semmit.
A másik a test minden egyéb energia-felhasználása, ami ezen felül van. Ha már felkelünk, vagy elmegyünk munkába az izmainknak extra energiára van szükségük a mozgáshoz. Több energia kell a koncentrációhoz, feladatmegoldáshoz, mintha csak otthon feküdnénk. Több energia kell az álldogáláshoz, mint az üléshez, és több energia kell az ugráláshoz, mint a sétához.

Energia-egyensúly és hiány
.
Azt szokták mondani, hogy akkor fogyunk, ha kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit a szervezetünk felhasznál. Sokakat buzdított már a fogyás reményében önmegtagadó éhezésre ez a mondat. De sokat kell finomítani rajta, hogy valaki egészséges is maradjon.
Érdemes azon elgondolkodni, hogy a háborúk túlélői, akik az éheztek és csontsoványra lefogytak, később amikor elegendő táplálékhoz jutottak, általában nem optimális mértékre híztak fel, hanem kórosan elhíztak. 

Hány kalóriát használ a test?
.
Csak a testünk testsúlykilogrammonként naponta kb 23 kCal energiát fogyaszt, akkor is, ha nem csinálunk semmit. Tehát egy 60 kg-os testsúlyú ember testének 1380 kalória energiára van szüksége a test életműködésének fenntartásához. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, nem szabad az életműködések fenntartásához szükséges energiánál kevesebbet bevinni. Van aki 800, vagy 1000 kalórián diétázik, de örökké nem lehet úgy élni, ha pedig abbahagyja…

Mennyi kalória kell az agynak?
.
Az agy súlya mindössze kb 2%-a a test teljes súlyának. Ennek ellenére a vérkeringés 15%-át, a tejes test oxingénfelvételének pedig 20%-át használja.
Az általunk elfogyasztott szénhidrátok glükózra (és más egyszerű cukrokra) bomlanak le. A test sejtjeinek, így az agynak is a fő energiaforrása a glükóz. Az agynak rengeteg energia kell: a teljes test által felhasznált glükóz egy negyedét az agy használja fel! Tehát 60 kilós emberünk 1380 kalóriájából 345-öt csak az agya fogyaszt el. Emellett az agynak nincsenek saját energia tartalékai, úgy, mint mondjuk az izmoknak. Tehát ha a vérben lecsökken a glükóz szintje, akkor az agy nem kap elég energiát. Ennek enyhébb formája, amikor figyelmetlenek, álmosak, éhesek vagy ingerlékenyek leszünk a lecsökkent vércukorszint miatt. Rosszabb esetben szédülés, sőt ájulás is lehet a dologból, de ez egészséges embernél nagyon ritka.  

Sok kalóriát használ az agy?
.
Ahhoz képest, hogy milyen kicsi, abszolút. De ha megnézzük, nyugalomban óránként mégis mindössze 14,3 kalóriát használ el. Fárasztó szellemi munka, például matematikai feladatok megoldása, vagy stressz esetén az agy energiafelhasználása akár 50%-al is megnövekedhet, tehát óránként akár 22 kalória is lehet. Ez azért nem olyan sok, ha belegondolunk, hogy egy óra úszással a testünk 500 kalóriát használ el. Mégis, akkor miért vagyunk olyan éhesek 3 óra kitartó szellemi munka után, ha nem is használt fel az agyunk olyan sok kalóriát?
 

A szellemi munka éhessé tesz!
.
Egy tudományos kísérletben különböző feladatokat végeztettek emberekkel, például memóriatesztet, rejtvényfejtést, és volt akinek semmit sem kellett csinálnia. Egy óra után mindenkit odaeresztettek egy megrakott svédasztalhoz. Azt vették észre, hogy akik szellemi munkát végeztek, 2-300 kalóriával több ételt vettek magukhoz. Ellenőrizték a kalória fogyasztást, és megállapították, hogy a szellemi munka csak 5-6 kalóriával igényelt több energiát , mégis aki szellemi munkát végzett, ennél arányosan jóval többet evett!

Rájöttek, hogy ennek az az oka, hogy a szellemi munka folyamatos glükóz- és inzulin-szint ingadozást idéz elő az agyban. Időlegesen egész alacsony glükóz-szintet is jelezhet az agynak, ami pedig arra serkenti az illetőt, hogy gyorsan egyen valami édeset.

Ez az oka az alattomos csoki, keksz és egyéb édesség-vágynak, ami szellemi munka alatt tör ránk! Jobb vigyázni, mert könnyen lehet, hogy csomó fölösleges extra kalóriát veszünk magunkhoz. A szellemi munka inkább hizlal, mint fogyaszt! Érdemes várni egy kicsit, hátha nem is vagyunk annyira éhesek.

 

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.