Register
A password will be e-mailed to you.

Az Ovális Iroda 17 elnököt szolgált, mióta 1909-ben felépült, és a Fehér Ház nyugati szárnyában található. Minden elnök, aki beköltözik az irodába, a saját, egyedi stílusát viszi magával – és, bizonyára Obama stílusát is alaposan kianalizálják majd, ha januárban beköltözik a nyugati szárnyban elhelyezkedő, híres-hirhedt irodába.
A szobának amúgy meg vannak az "állandó elemei", illetve különféle hagyományok élnek bizonyos részeivel kapcsolatban – amelyeken nem illik változtatni. Nézzük csak meg közelebbről, hogyan néz ki az Amerikai Egyesült Államok elnökének irodája – az Ovális Iroda!

Három, 3,5 méteres francia ablak árasztja el a szobát fénnyel. A II. Világháborúban golyóálló üvegre cserélték a meglévőket.

Mint minden eddigi elnök, valószínűleg Barack Obama is megtartja az amerikai és az elnöki zászlót a háta mögött.
 
A Gunlock szék kilenc elnököt szolgált, és kifejezetten John F. Kennedy részére tervezték, aki krónikus hátfájástól szenvedett.

Az asztal szélén – most még – Bush elnök családi fényképei vannak.

Az angol HMS Resolute nevű hajó roncsaiból épült a ‘Resolute Desk’ néven elhíresült elnöki íróasztal, amelyet Viktória királynő ajándékozott Rutherford B. Hayes elnöknek, 1880-ban. Az irodában John F. Kennedy helyezte el, 1961-ben – amúgy Johnson, Nixon és Ford elnök kivételével mindenki használta ezt az asztalt.
.
Franklin D. Roosevelt rendelte meg ezt a kiegészítést az asztalhoz, hogy lábprotézisét eltakarja.
.
Eisenhower mellszobra. Obamáék majd eldöntik, a Fehér Ház könyvtárából mely könyveket szeretnék az irodájában kihelyezni, illetve milyen műtárgyakkal és festményekkel díszítenék a szobát.

Willian Koerner festménye, "A megbízatás" – egy lovagló ember éppen egy meredek ösvényen vágtat felfelé.

William Howard Taft elnök, aki elsőként költözött be az irodába, a fülöp szigeteki muhajua fából készített mozaikpadlót túl ridegnek találta, így egy olívazöld szőnyeggel tette barátságosabbá a belsőteret. Azóta, minden elnök a saját szőnyegét helyezi el az irodában. Bush szerint is, Obama első változtatásainak egyike lesz az egyedi szőnyegnek a kiválasztása. Kennedy vöröset, Clinton sötétkéket, Bush felesége, Laura pedig "optimista" napsugarakat mintázó drapp árnyalatú szőnyeget választott.

Az elnöki "pecsét" mindig a szőnyeg közepén van.

A piros elnöki "riasztógomb" egy fa ládikában, amin azonnal segítséget lehetett kérni – állítólag Johnson elnök csináltatta, hogy kapcsolatban legyen a titkosszolgálattal, hogy figyelmeztethessék, ha a felesége útban volt hozzá….

A rózsafa székek az elnök asztalának két oldalán Roosevelt óta állandó darabok. Háttal a szobának, arra szolgálnak, ogy a titkárnőknek diktálhasson az elnök.

 

(Forrás: Wikipédia, Dailymail.co.uk)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.