Register
A password will be e-mailed to you.

Bizonyára te is legalább annyira szeretsz aludni, mint mi, vagy bárki más ezen a világon. Az alvásban az a csodálatos, hogy benne fekszel a kényelmes, pihe, puha ágyneműben, átadod magad a teljes relaxálásnak, kikapcsol az agyad és nem gondolsz semmire. A táplálkozás után ez az a tevékenység, amivel a legtöbb jót adod a szervezetednek.

Itt van még 5 indok, amiből megtudhatod, hogy mitől egészséges az alvás.

1. Fogyaszt?
.
Igen. Minél kevesebbet alszik valaki, annál magasabbra emelkedhet a testtömegindexe. Akik éjszakánként csak öt órát alszanak, azoknak a szervezetében 15 százalékkal több étvágyserkentő hormon található és ugyanennyivel kevesebb az étvágycsökkentő, mint azoknál, akik nyolc órát alszanak. 
,
2. Memória fejlesztő?
.
Igen. Ugyanis az alvás kulcsszerepet játszik a memóriában. Ha 12 órát alszol egyhuzamban sokkal jobban emlékszel az előző nap megtanultakra, mint ha 12 órát fenn lettél volna. Ha valaki késő estig dolgozik, akkor egyre csak lassul a gondolkodási készsége. Irány haza!

3. Betegségek ellen is jó?

Igen. A jó alvás erősíti az immunrendszert. Idős embereknél azt tapasztalták, hogy a nyugtalanul alvók vérében kevesebb a betegségek ellen védő immunsejt. Ezenkívül az alváskor termelődő melatonin a rák ellen védő antioxidáns.
Az éjszakai műszakban dolgozóknál hetvenszer nagyobb az emlőrák előfordulásának valószínűsége. A jelek szerint alvás közben választódik el a szervezetben egy vegyület, amely a gyomornyálkahártya károsodásait állítja helyre: ennek hiányában megnőhet a fekély valószínűsége.

4. Lassítja az öregedést?
.
Igen. A tartós kialvatlanság hat a szénhidrát anyagcserére és a hormonális működésre, ezáltal súlyosbíthatja az időskori betegségeket. Az éjszakánként 6-7 órát alvók tovább élnek, mint azok, akik legfeljebb csak 4-5 órát alszanak.
.
5. Depresszió ellen is jó?
.
Igen. A gyakran kamaszkornak tulajdonított depresszió és az elégtelen önértékelés az alváshiánnyal állhat kapcsolatban. A rosszul alvó kisgyerekeket kétszeres veszély fenyegeti, hogy tizenévesen italhoz vagy kábítószerhez nyúlnak majd.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.