Register
A password will be e-mailed to you.

Vámos Andor újságárusításból tartotta el a családját, és nagyon elkeserítette, hogy nem képesek egyről a kettőre jutni, sőt kifejezetten nehezen élnek. A kétgyermekes, tolószékes férfi arra vágyott, bárcsak anyagi biztonságot teremthetne a családjának. És tudta, hogy soha nem lesz képes ezt megadni nekik. Boldogtalannak érezte magát.

A boldogsághoz mindenkinek szüksége van egy kis luxusra. Havi többszázezer forintos jövedelemmel már sok mindent megengedhet magának egy család – tágasabb lakást, nyaralást, autót. De tényleg ettől boldogabb az ember?
.
Az öröm nem azonos a boldogsággal – mondja Csíkszentmihályi Mihály pszichológiaprofesszor – Az öröm ideiglenes felszabadultságot okoz. A boldogság azonban olyan tapasztalatok eredménye, melyekre az ember teljes szellemi és érzelmi energiáinak felhasználásával tesz szert.”
.
Ricardo Pagnolo számára egy kis tóparti nyaraló jelentette a boldogságot. Elhatározta, hogy három apró gyermekének életre szólóan emlékezetes nyaralásokat tesz lehetővé. Vett egy darab földet, megtisztította, felépített rá egy kis házat, homokot hordott a partra, hogy igazi strandjuk legyen, eg szilfára pedig kötélen lógó gumiabroncsot kötött hintának.
.
Ricardo mindent egymaga végzett el, mivel nem volt sok pénze. Ha mostanában felnőtt gyermekei meglátogatják, legszívesebben az itt töltött nyarakra emlékeznek vissza.
.
„Nem a ház vagy a telek maga volt olyan különleges – meséli az édesapa -, hanem az, hogy milyen jól érezte ott magát a család.”

A személyes tárgyak birtoklása, például a szeretett nagyi jeggyűrűje, igazibb boldogságot ad, mint egy óriási csillogó gyémántgyűrű vagy egy luxus terepjáró. A boldogtalan emberek sokkal inkább a hasznuk vagy értékük miatt vonzódnak a tárgyakhoz.

„Az ilyen emberek nem egy szeretett személyhez kötődnek ezekkel a tárgyakkal, hanem általuk akarják kompenzálni sérült belső világukat azáltal, hogy úgy érzik, így kiemelkednek az emberek közül – jegyzi meg Csíkszentmihályi professzor. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a tárgyak határozzák meg, mi a pozíciónk  a társadalomban. Persze a boldog családok is élvezhetik a becsületes munkával megérdemelt pénz kínálta előnyöket, de számukra is az alapvető boldogságot kiegyensúlyozott és sikeres egymás közötti kapcsolataik okozzák.

Ilovszky Zoltán és Kitti legféltettebb kincsükként azt a fényképalbumot tartják számon, melyek az együtt töltött 52 évük pillanatait őrzik. „A képeken látható, kik vagyunk, hogyan éltünk. – mesélik. – Voltak az életünkben nagyon nehéz pillanatok is, például a háború miatti elválás, az anyagi nehézségek, a négy vetélés, az egyik fiú születési rendellenessége, Zoli daganatos betegsége.”

De az album arra is emlékezteti Ilovszkyékat, hogy mégis milyen sokat nevettek, élvezték az életet, és – ami a legfontosabb – megtalálták a hűséges társat egymásban, jóban-rosszban.

A boldogság olyan, mint egy végtelen nyaralás?

Te otthagynád az állásod, ha nem volna szükséged a pénzre? Hm? Egy közvéleménykutatás szerint az emberek 74 százaléka azt válaszolta, hogy abbahagyná a munkát, ha gazdag lenne. Ugyanakkor a kutatási eredmények szerint a munka az élet egyik fő örömforrása.

Andrew Boro 1992-ben elindított egy vállalkozást, ami olyan sikeres lett, hogy 8 évvel később eladta a céget, és 41 évesen, többszörös dollármilliomosként visszavonult. Vett magának egy házat Hawaii-on, egy 15 méteres yachtot, és belevetette magát az állandó semmittevésbe.
5 évig bírta. Akkor vett egy fitness-hálózatot, és most napi 18 órát dolgozik értekezletek és szerződések között.
„A golfpályán töltött napokat fele annyira sem élveztem, mint amikor az irodában küzdök azért, hogy jobban haladjanak a dolgok.”- mondja.

A munka nem pusztán pénzkereset, hanem növeli az ember magabiztosságát és önbecsülését.
Amerikában végeztek olyan szociológiai kutatást, mely megállapította, hogy a lottómilliomosok 60%-a nem hagyta abba a munkát.

A fizetésemelés boldogít?

A további pszichológiai-szociológiai kutatások szerint a munka okozta elégedettség nem annyira a fizetés nagyságának, mint inkább a munkában rejlő kihívásnak és az abban elért sikereinknek a függvénye. Egy rendkívül jövedelmező munka, ami nem köti le a képességeinket, sosem fog elégedettségérzést okozni, hiába lesz tele a pénztárcánk tőle.

Nincs megnyugtatóbb érzés némi pénznél?

Válságos pillanatokban /betegség vagy váratlan káresemény esetén – nagyon jól jön a pénz. De akármilyen hasznos, a válság okozta fájdalmat nem enyhíti. Erre – mondják a szakemberek – csak a jóbarátok képesek. Az ember társas lény, egyedül nem tud megbirkózni a problémáival.

Vedres Attila és Kati életében fontosan a barátok. Vallásosak, és nagy szervezői voltak templomuk közösségi életének. Rendszeresen vettek részt lelkigyakorlatokon, programokon, imaesteken, bulikon a barátaikkal. Aztán megszületett a kisfiúk, Áron, aki súlyos rendellenességgel jött a világra. Szívelégtelensége miatt egy sor műtéten kellett átesnie. A szülők kikerültek a programok sodrásából, és minden idejüket a kisfiúval való törődés kötötte le. Elmaradtak a barátok mellől.
Az első nyarat a kórház melletti településen kivett albérletükben töltötték. Augusztus 23-án költöztek vissza Áronnal a lakásukba. Hazatérésük előtt a régi barátok kitakarították az otthonukat, feltöltötték a hűtőszekrényüket, és létrehoztak egy alapítványt, melyben gyűjtést rendeztek Áron gyógyítása érdekében.

Attilának még ma is könnyek gyűlnek a szemébe, ha erről mesél: „Barátaink felbecsülhetetlenek számunkra. Olyan szilárd erkölcsi támaszt nyújtottak nekünk – nem is azzal, amit értünk tettek, hanem az, hogy mögöttünk álltak végig – amit pénzzel nem lehet megfizetni. És végül átvészeltük azt a pár rettenetes évet, Áron ma már túl van a nehezén.”

Ha minden vágyunk teljesülne, boldogok lennénk?
.
Doris Duke egy texasi multimilliomos egyetlen gyermeke és kizárólagos örököse volt. Egész egyszerűen mindent megkapott, amit csak kívánt. Luxusutazások, yacht, mennyezetig érő akvárium, és ami csak eszébejutott. Mindezért semmit nem kellett tennie. 40 évesen halt meg: boldogtalanul és magányosan.
.
A boldogságot nem annyira a vágyak teljesülésének, mint inkább az értük folyó küzdelemnek köszönhetjük!.
.
Ha például elkezdünk sportolni, nem kell ahhoz olimpiai aranyérmet nyernünk, hogy a mozgás öröme sokszoros mértékben megnövelje az önbecsülésünket. Egy esetleges érem semmi nem változtatna a sport révén szerzett élményeinken, testi-lelki jó közérzetünkön.
.
Egy 55 országra kiterjedő nemzetközi felmérés eredménye megdöbbentette a tudósokat. Ahol egy négytagú család átlagos havi jövedelme eléri a kb. havi 670.000 Ft-ot /vagyis fejenként 160.000 Ft-ot/, ott a további jövedelem már nem javítja jelentősen a család közérzetét!
.
A boldogság és a gazdagság természetesen nem feltétlenül zárják ki egymást, bár ez egy újabb cikk témája lehetne. De a hosszú távú boldogság mégis valahol egész máshol keresendő.
.
Ahogy Oscar Wilde írta:
„A közönséges gazdagságot bárki ellophatja tőlünk. A valódit nem. Lelkünk mélyén olyan végtelenül értékes dolgok rejtőznek, amit senki nem vehet el tőlünk:”

Jézus példabeszédében szinte ugyanezt fogalmazta meg 2000 éve.
„Ne gyűjtsetek kincseket a földön, ahol a rozsda és a moly megrágja, és a tolvaj ellopja. Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben, ahol a tolvaj nem lophatja el, a rozsda nem rághatja meg.” – és ez a mennyország természetesen a szívünkben lakozik.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.