Register
A password will be e-mailed to you.

Sietős reggel, a piritóst is sminkelés közben majszolod, a kávéd valahol a ruhásszekrényben maradt, és 5 percbe telik, mire rájössz, hogy a magassarkúd azért nyom, mert benne maradt a kitömő papír… Hiába, korán van még. Persze, pont most nem találod a szettedhez illő fülbevaló párját… Ismerős?
A gördülékeny reggeleid, és természetesen az ékszereid épsége érdekében fogadd meg jótanácsainkat, amelyek segítségével könnyedén rendet tarthatsz a kincsesládádban – és többet nem kell órákat keresgélned egyetlen gyűrűdet sem…

1. Gyűjtsd össze az ékszereidet a lakás minden pontjáról, és keresd elő az összes olyan kis dobozt, tégelyt és ládikát, amelyekben valamilyen ékszert tárolsz! Ne feledkezz meg a fürdőszobáról és a táskáid rejtett zsebeiről sem. Mindent pakolj ki egy nagy ágyra vagy asztalra. Jöhet a válogatás!

2. Nézd át kritikus szemmel a gyűjteményedet! Mi az, amit gyakran viselsz? Mi az, ami 1000 éve nem volt rajtad (és amúgyis, divatja múlt)? Válogasd szét az értékesebb, valódi aranyből és ezüstből készült holmikat, illetve a különleges alkalmakra szánt darabokat. Ugyan így, tedd külön a bizsukat, a fonott karkötőket, karpereceket, faláncokat.

Ezután nézd meg, van-e az ékszereid között esetleg olyan, ami hibás, elszakadt, rossz a csattja, vagy kiesett belőle egy kő? Ezeket gyűjtsd egy külön kupacba: vagy egy ékszereshez vidd el őket, vagy próbáld meg magad megjavítani az elromlott részeket. Hobbi- és gyöngyboltokban kapni kapcsot, egy hegyes csípőfogó segítségével ezeket magad is ki tudod cserélni.
Az összegubancolódott láncokat tedd félre egy unalmasabb tévéműsor idejére – kis türelemmel semmi sem lehetetlen…

3. Jöhet a tisztítás! Az ezüst ékszerekhez használj ezüsttisztító folyadékot és szarvasbőr rongyot. Ha nincs speciális folyadékod, finoman dörzsöld őket át fogkrémmel – ugyan olyan csillogóvá varázsol bármilyen ütött-kopott ezüstöt! Öblíts.

Az arany, platina és gyémánt darabokhoz szintén speciális folyadékot használj. Házi alternatíva lehet, ha egyszerűen beáztatod őket néhány percre egy tálba, amibe mosogatószeres meleg vízet öntesz. Mosd le őket sima vízzel, és végén egy kis polírozás nekik sem árt.

4. Szortírozz! Párosítsd össze a fülbevalókat és a szetteket is tedd egy kupacba. Van, aki színek vagy anyagok szerint szereti csoportosítani az ékszereit, míg mások inkább "fajták" szerint (tehát minden gyűrű egy helyre, stb.). A különleges, értékes darabokat tarthatod az eredeti dobozukban, de célszerű ezeket kis cimkékkel ellátni. Ha készen vagy a válogatással, tedd őket kicsi dobozkákba. Nem kell az összes ékszeredet feltétlenül egy dobozba bezsúfolnod – például a fagyöngyös és nem fém alapú láncokat kilógathatod a fürdőszobába, vagy oda, ahol általában összeválogatod az aznapi kiegészítőidet.
Ha vannak például tipikusan "csak nyári" ékszereid, ezeket külön dobozba téve el tudod tenni a következő szezonra – minek foglalják a helyet, ha úgysem fogod őket elővenni?

5. Hol álljanak az ékszerek? A válasz egyszerű: ott, ahol a leginkább "kézre esnek" – ez lehet az íróasztalod fiókja, az éjjeliszekrényed teteje, vagy épp a fürdőszoba kispolca. A lényeg, hogy megtaláld! Az értékesebb, nem mindennapos viseletre szánt darabokat tárolhatod egy régi ládikában, ami akár a könyvespolcod dísze is lehet! Ha minden nap ugyan azt a néhány gyűrűt és láncot viseled, akkor ezeket is jó együtt, a reggeli készülődés közben szem előtt lévő kis tégelyben tartani, nehogy megfeledkezz róluk.

Tipp: Ha szeretnéd az ezüst- és aranyláncaidat megóvni a gubancolódástól, "ereszd" őket egy szívószálba. A láncokat így egy fiókban, egymásra téve tudod tárolni!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.