Register
A password will be e-mailed to you.

Will Couteney amerikai pszichoterapeuta tanulmányozta a jelenséget és honlapot is hozott létre, amelyben megmagyarázta a szokatlan levertség okait. A "családfő-színdrómának" is nevezett jelenség megnyilvánulhat az alkalmazkodó képesség hiányában, türelmetlenségben, menekülésvágyban valahányszor a baba sír, klausztrofóbiában, nagyfokú feszültségben. Az okok sokfélék lehetnek. Például az, hogy az apák nem készülnek fel a gyermek születésére és megérkezése sokkot vált ki belőlük azt követően, hogy már az anya terhessége is stresszhatással járt számukra. Az apák állapotát súlyosbítja a kialvatlanság. A "kispapa" attól is tart, hogy a gyerek jelenléte megzavarhatja a feleségével kialakított exkluzív viszonyt, féltékenység is ébredhet benne. Nyugtalanítja, hogy anyagi problémái adódhatnak, valamint az is, hogy le kell mondania a gyermek érkezése előtti számos szokásáról.
.
Az első félrelépések is ebben az időszakban kezdődnek azoknál a férfiaknál, akik már a várandósság ideje alatt úgy érezték, a feleségük hanyagolja őket – hiszen fáradt, sírós, és már nem tudnak szeretkezni -, és a kispapa attól szorong, hogy a baba érkezésével az ő háttérbeszorulása állandósul. Az anya hatványozottabban van elfoglalva saját magával, és a szülésre valamint a baba körüli teendőkre való felkészüléssel.
Maga a szülés is hatalmas stressz az apának – mégha pozitív stressz is -, de ezt általában sem ő, sem a család többi tagja nem tudatosítja. Nem tudja kivel megosztani sem a félelmeit sem az örömét, ezért nő ilyenkor a félrelépések száma, ugyanis paradox módon szüksége van egy emberre, aki megérti, aki odafigyel rá, és a legtöbb esetben ez a másik: egy nő…

Egyes kutatók a hormonokat is felelőssé teszik. Szerintük a baba születése is kiváltja a tesztoszteron-szint csökkenését és az ösztrogének emelkedését. A pszichológusok egyelőre a megelőzést javasolják, vagyis a leendő apa forduljon lélekbúvárhoz, akinél idejében ki lehet beszélni a félelmeket. És fontos, hogy a kismama is odafigyeljen párja érzelmeire, vonja őt bele mindenbe, igyekezzen alternatív módokon fenntartani az intimitást kettejük között. Egyszóval sose szűnjön meg elsősorban nő és feleség lenni, akinek a legfontosabb a társa, akit ő választott, és aki őt választotta, és csak másodsorban éljen a gyermekének.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

14 hozzászólás

  1. Mariann

    Ariel koszonom, es tudod amikor tanfolyamot inditanek, akkor azt a bolcsesseget, amit a Teremto is Jezus Urunk adott Nekem ingyen, azt arulnam, amivel hozzajarulnek, ahhoz, hogy a szegeny embert meg szegenyebbe tegyem, s ezt sosem tudnam megtenni, mert nagyon szeretem az embereket, s ezzel mar bunbe sodornam sajat lelkemet, s nem biztos, hogy Isten aldasa Rajtam lenne, ezt igy tudom Neked megfogalmazni.
    A masik dolog, hogy nincs az a penz, amiert En azt a bolcsesseget, szeretetet es lelki beket kockara tegyem, amivel a Szentlelek megajandekozott Engem.
    Annal nagyobb boldogsag nincs, mint amikor segitsegedet kerik, s a Te segetsegeddel, azok az ijedt-felo tekintetek megvaltoznak, es ragyogo szemek, s sugarzik a feled a szeretetuk, amikor megkoszonik, azt, hogy megtalaltak a helyes utat, a segitsegemmel.
    S mit adtam En ezert? Mennyibe kerult ez Nekem?
    Azt adtam, amit Jezus Urunk adott, azt a tanitast adom tovabb, amit az O tanitasai altal elsajatitottam, s amikor ezt En penzert tennem,
    ugyanolyan zsarnok lennek, mint annyi mas, Aki kizsakmanyolja a mai nagyon szerencsetlen embert, Aki lehet, hogy csak azert nem talalta meg a megfelelo utat, mert nem volt Aki megtanitsa ezt Neki, s ez az
    artatlan, szerencsetlen lelek csak koborol, s kutat, s keresi a boldogsagot, a szeretetet, a lelki beket, pedig ha tudna, hogy azt
    Onmagunkban kell keresni!
    Mert az az ember Akinek annyi penze van, hogy a vilagot is megtudja vasarolni, de a lelkeben nincs szeretet, bizony fapadkat sem er, s nincs Benne szeretet, sem tisztelet, gogos, erzeketlen, onzo stb.
    De sok beteg ember van, Aki igy el, s annyira elbizakodott, elvakult, hogy amikor azt mondod Neki, hogy fogyasszon Gyogyteat, akkor megkerdezi, hogy azt megkell inni, vagy kulsoleg kell hasznalni!

    Azt hiszem kicsit eltertem a tematol, bocsanat. Nos ha tudok Neked valamiben segiteni, nyugodtan kerdezz, s amiben tudok segitek.

    Válasz
  2. Mariann

    A Ferjedet szereted, akkor miert ne tekinthetned annak a lelked melyen, mi ebben az igazsagtalan?
    En az Isteni torvenyek szerint elek, nem csak olvasom, de aszerint elek, ez nem jelenti azt, hogy Nekem nincsennek problemaim a maganeletemben, de En ezt igy kidolgoztam, s Nekem ez ugy tetszik, hogy igen ugy erzem, hogy a Ferfi az olyan sokszor, mint egy nagy gyerek!
    Amikor nem szeretnenk, hogy a csaladunk szethulljon, akkor ott bizony megkell alazkodni, s amikor imadkozunk elfogjuk erni, hogy
    turelmes szivet kapjunk, s az ima erot fog adni, es megfogja konnyiteni
    ezeknek a felmerulo problemaknak az elviseleset.
    Amikor a Ferj „nyugos”, olyankor nem elitelni a viselkedeset, kritizalni,
    hanem szeretettel es alazattal kezelni es elfogadni.
    Kikell ismerni es megkell tanulni kezelni, ugy hogy a Ferfi buszkeseget
    nem bantjuk meg, mert olyankor az italhoz fog nyulni banataban pl.
    vagy felre lep stb.
    Hosszan lehetne errol irni, de hidd el, mindannyian feladattal szulettunk, s nem tudjuk, hogy kinek, mi a feladata.
    De nefelejsd el, hogy a Ferfi mindig ferfi, s a No mindig legyen No es
    maradjon is annak, ugy ahogy a torvenyek ezt megirjak, s amikor
    e szerint fogsz elni, akkor mar vannak dolgok, amiket nem fogsz neheznek latni, hanem elfogadod, es kered ima altal Jezus Urunkat, hogy turelmet es alazatos szivet adjon Neked, hogy elbird vegezni a Rad bizott foldi feladatokat.
    Probald ki pl. amikor duhos vagy a parodra, tekints ra ugy, mint egy kisgyermekre, s ugy kozeledj hozza, szeretettel, torodessel.
    Figyeld meg, hogy nem fog felmenni a vernyomasod, sem a vercukor szinted, sot legbelul meg, mosolyogni is fogsz.
    Ha masfajta segitsegre gondoltal irhatsz privatban.
    Sok sikert!
    Sok sikert!

    Válasz
  3. Ariel

    Mariann, te eszméletlenül bölcs vagy, komolyan mondom, tanfolyamot nyithatnál. Nekem olyan veszettül igazságtalannak tűnik, hogy a férfiak a „nagy gyerekeink”, de közben csináljunk úgy, mintha ők lennének a főnökök, és az „agykomputer” – holott minden feleség tudja, hogy ez nem iagz, és játszmáznia, meg manipulálni kell.
    Nekem ez túl nehéznek és túl értelmetlennek tűnik…. segíts

    Válasz
  4. Mariann

    Igen megkell tanulni, hogy a ferfiakat ugy lehet kezelni, mint 1 kisgyermeket, mert amikor varondosak vagyunk, itt sokan a pocikkal foglalkoznak, es elfelejtve a „nagygyermekunk”, ferjunk jelenletet.
    S ilyenkor, ahelyett, hogy a ferj orulne Velunk egyutt, az orom helyet a feltekenyseg erzese fog megjelenni.
    S ilyenkor, hogy milyen hormonok fognak el valtozni a megvaltozott idegallapot miatt, de egy biztos, hogy semmi jo eredmenyt nem hoz a kapcsolatot illetoen.
    Sok ferfi amikor „elhanyagolva-feleslegesnek” erzi magat pl. felrelep,
    vagy pedig elkezdodik a veszekedes, amikor azt mondjak, hogy meg az elo faba is belekot!
    Mivel a ferfi, mint egy gyermek, de viszont ferfi es erezni akarja azt az erzest, amit a csaladfot megilleti, mint szeretet, torodes, odafigyeles stb.
    Az biztos, hogy a ferfi nagyon erzekeny, s csak ugy tudjuk igazan „kezelni” amikor ugy allunk hozzajuk, mint egy gyermekhez,
    mivel mar a hazassag utan, valahol Mi vesszuk at az Anyosunk szerepet is reszben.
    A szereto Edesanyja szerepet!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.