Register
A password will be e-mailed to you.

Ahogy elmúlnak a kellemes őszi napok, és az éjszakák egyre hűvösebbé válnak, reggel már az irha bundánk után nyúlunk. A tél és a dermesztő hideg nem csak minket visel meg – kis csivitelő barátaink is bizony rászorulnak némi "szíverősítőre".

Tévedés azt gondolni, hogy csak a kertes házban, vagy a zöldövezetben élők etethetik a madarakat – a város közepén, az ablakba kihelyezett eleség-forrás ugyan olyan megbecsült menedéke lesz ezeknek a kis madaraknak!

A városban általában verebek látogatják a kihelyezett etetőket, de gyakori vendégek a cinkék, rozsdafarkúak, vörösbegyek, süvöltők, meggyvágók, zöldikék és a tengelicek is – a lakóhelyünktől függően. Ha a közelben nagyobb zöldterület (pl. park, fás utcák, stb.) található, nagyobb "vendégseregre" is számíthatunk.

Mielőtt belefognánk a téli madár-segítésbe, győződjünk meg arról, nem sértünk-e meg másokat az etetéssel – pl. mennyire fogja a szomszéd ablakpárkányát szennyezni a lehulló törmelék, stb. Fontos, hogy közterületen vagy a szomszédos lakók ablakaiban, erkélyeiben szennyeződés ne keletkezzék!

Alapvető tudnivalók a madáretetéssel kapcsolatban:

1. Mikor?
Az etetést a fagyok beáltakor, vagyis november végén, december elején kell elkezdeni. Egészen a hideg idő végéig, kb. február végéig folyamatosan biztosítsuk a madaraknak az eleséget. Enyhébb időben kevesebbet tegyünk ki nekik.
Fontos megjegyezni: a madáretetés komoly felelősséget jelent! Egyrészt a madarak odaszoknak az etetőhöz, tehát folyamatosan kell az utánpótlást biztosítani, különben a kis állatok életét veszélyeztetjük! Soha ne hagyjuk abba az etetést a téli időszak közben!

2. Hol?
A városban a legalkalmasabb hely az erkélyen elhelyezett madáretető, de egy ablakpárkány is megteszi. Fontos, hogy úgy helyezzük el az etetőt, hogy más madarak (pl. galambok) vagy ragadozó állatok (pl. macska) ne férhessen se az etető, se az éppen csipegető madár közelébe!
Ezért az etetőt lehetőleg egy magas, macskák számára megközelíthetetlen helyre függesszük ki. Alaposan drótozzuk oda, nehogy a szél lesodorja (ezt azért mondom, mert az enyémet egyszer már elfújta a szél…).
Az ablakpárkányra is lehet amúgy szórni az eleséget – ezt azonban városban nem ajánlom, mert csak galambokkal lesz így tele az ablakunk. És, ezúttal nem a galambok jelentik a célközönséget…

3. Miből?
A madáretető gyakorlatilag bármiből készülhet. A házi gyártású tejesdoboztól a boltban kapható, borsos árú etetőcsodákig – igazából az a fontos, hogy a madarak igényét kielégítsük, a többi legfeljebb esztétikai szempontból lehet mérvadó.
Szerencsés, ha a madáretető zárt, valami tetőfélével védett az esővel vagy más természeti viszontagságokkal szemben. Ajánlatos a bejárati nyílást kisebbre hagyni vagy eleve kis bejáratut választani, így is óvjuk a kitett eleséget a "betolakodó" galamboktól, például.
Mindent egybevetve, mi azt ajánljuk, a madáretető anyaga legyen természetes (tehát lehetőleg ne hipós flakon), fából készített, vagy fonott. Ez nyáron is az ablakunk/erkélyünk/kertünk dísze lehet, és nem kell majd kapkodva eltüntetnünk, amint elmúlik a borongós február. Néhány száz forintért nagyon csinos kis odúkat kapni (pl. a Terebessnél).

4. Mivel?
A legjobb a napraforgó- vagy tökmag vagy a dióbél, mert ezeknek nagyon magas az zsíradék tartalma, és így nagyon tápláló, értékes tápanyagforrást jelent a madaraknak. Alkalmas továbbá a kendermag, a köles és a szalonna (füstöletlen, fűszermentes!). A rigók a gyümölcsöket nagyon szeretik (az almát, körtét), a mazsolát, stb.
Érdeklődjünk a közelünkben lévő kisállatboltokban a kapható madáretető eleségekről! Kapni kis labdacsba összepréselt eleség-golyót is, amihez etető sem kell, csak ki kell lógatni úgy, ahogy van.
Semmiképpen sem szabad kenyeret vagy sózott szalonnát kilógatni! A kenyér a nedvességtől könnyen megsavanyodik, ettől az állatok felpuffadhatnak, meghalhatnak!

A madarak hálásak lesznek a gondoskodásért – vidám csiripeléssel és boldog ugrándozással köszönik majd meg neked a jótettedet!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.