Register
A password will be e-mailed to you.

A kisgyerekek még olyankor is, amikor nem történik a közvetlen környezetükben haláleset, természetes kiváncsisággal érdeklődnek a téma iránt. Lehet, hogy egy elpusztult madár vagy egy temető látványa kelti fel az érdeklődésüket.
Fontos, hogy ne essünk kétségbe, vagy ne fogjon el bennünket a pánik, amikor gyermekünk nekünk szegezi a kérdéseit: "Anya, te meg fogsz halni?", "mi az a halál?", "hol a halott?", stb.
.
A legfontosabb, hogy a kisgyerek szabadon beszélhessen a témáról, kérdéseire megnyugtató és hiteles választ kapjon; nem szabad tabuként kezelni a halált, sem eltitkolni előle pl. egy hozzátartozó halálát. A gyerekek ugyanis megérzik a felnőttek hangulatát, rossz kedvét, látják őket sírni – és így csak magára marad félelmeivel és szorongásaival.
Hasonlóképpen, ne féljünk gyermekünket elvinni magunkkal a temetőbe! Ebben semmi "titkolnivaló" dolog nincsen, az élet velejárója a halál is.

A gyerekek még "semlegesek"

A kisgyerekek egyáltalán nem félnek a haláltól, és minden félelem vagy szorongás ami később kialakul, tanult viselkedés. Éppen ezért próbáljunk meg mi magunk sem félelmet vagy rettegést mutatni, ne sápadjunk el és dadogjunk a kérdések hallatán, hanem maradjunk nyugodtak!

Mivel a gyerekek számára a halál kérdésköre még nem tabu, természetes kiváncsiságuk a legfurcsább kérdésekhez vezethetnek. Ne utasítsuk el, ha a gyermekünk a halálról vagy a halottakról faggatódzik! Ezek fontos kérdések, és ha félelmet keltünk a gyerekben vagy bizontalanságot azzal, hogy nem válaszolunk, egyedül hagyjuk gyermekünket a kérdéseivel. Ez akár komoly szorongásos tünetekhez is vezethet!

Ne hazudjunk!

Soha ne mondjuk azt, hogy a halottak "alszanak", "hosszú álomba merültek", "elutaztak" – ezzel csak félrevezetjük, megtévesztjük, rosszabb esetben megijesztjük a gyereket! (Hiszen anya is le szokott feküdni aludni, most akkor ő meghal?? stb.) Hasonlóképpen, ha például megkérdezi, hogy "Anya, te meg fogsz halni?", mondjuk meg neki az igazat: igen, mindenki meghal egyszer, de az még nagyon sokára lesz, stb. Persze legyünk tekintettel az életkorára, és a befogadóképességére is.
Ha betegség kapcsán jön elő a téma, biztosítsuk csemeténket afelől, hogy ha pl. ő beteg lesz, nem fog meghalni, mert ilyen betegségben csak a nagyon öreg emberek halnak meg, és hogy egyáltalán, a betegségek többsége nem halálos.
A gyerekeknek nagyon nehezére esik megérteni a halál tartósságát, és a nem-létezés fogalmát. Ezért, ha magyarázni próbáljuk, használjunk olyan fordulatokat és kifejezéseket, amik érthetővé, emészthetővé teszik a gyerek számára a halál jelentését, ne bonyolítsuk túl. Használhatunk például testi működésre vonatkozó magyarázatokat, úgymint "többet már nem ver a szíve", stb.

Türelem!

Készüljünk fel arra, hogy csemeténk újra és újra vissza fog térni a témára, sőt, ugyanazokat a kérdéseket fogja újra és újra feltenni. Legyünk türelmesek, és válaszoljuk meg a kérdéseket (igen, háromszázkilencvenhetedszerre is!). Beszélgessünk a család többi tagjával is, lehetőleg azok a felnőttek, akik körülveszik a gyermeket, "egységes álláspontot képviseljenek".

Amikor gyermekünk elkezd érdeklődni a halál iránt, figyeljünk oda, hogy lehetőleg kerüljük az olyan szófordulatok használatát a jelenlétében, mint pl. "mindjárt meghalok, olyan éhes vagyok!", "belehalok, ha tovább kell várnom" vagy "még egyszer ezt mondod, meghalsz!". Még akkor is, ha nem neki címezzük, csak fültanuja ezeknek a szavaknak, megijedhet és – különösen jellemző ez az óvodás korra – komolyan veheti szavainkat. Ha mégis kicsúszott a szánkon valami hasonló, és észrevesszük, hogy csemeténk fennakadt a szavak jelentésén, rögtön magyarázzuk el neki, hogy ez csak egy szófordulat!

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.