Register
A password will be e-mailed to you.

Közeledik a zord tél, a hideg, a szél, a sötétség és az egyre rövidebb napok. De ezen felül a családi, a munkahelyi kötelezettségek sokasága mind-mind fokozhatja stresszérzésünket. Ma már a legtöbb orvos ismer olyan technikákat, melyekkel hatékonyan oldható a feszültség és a stressz. De milyen módszereket használnak ők maguk? Íme kilenc olyan praktika, ami még az orvosoknak is bevált.

1. Nyugalom megteremtése
.
Sokan nyúlnak ennivalóhoz, de ha mindezt kis mennyiségben tesszük, még jót is teszünk magunkkal. Tudományos kutatások arra utalnak, hogy a szénhidrát növeli az agy hangulatszabályozó kémiai anyagának, a szerotoninnak a szintjét, ami az egész szervezetre nyugtatóan hat. Ez számottevően enyhíti a stressz tüneteit: a dühöt, a feszültséget, az ingerlékenységet és a koncentrálási nehézségeket. Minthogy a szénhidrátok hangulatjavító hatásának beindulásához időre van szükség, és a hatás csupán egy-két óráig tart, a kutató orvos azt tanácsolja, hogy a stresszes napokon többször együnk, de keveset. A napi kalóriamennyiséget tartsuk szigorú korlátok között.

2.  Tegyünk fel magunknak három alapvető kérdést

Amikor konfliktushelyzetbe kerülünk, tegyük fel magunknak három ominózus kérdést.

Az első kérdés: Valóban olyan fontos ez? Megéri, hogy ezen a problémán idegeskedjünk, érdemes ezért kockáztatni a jókedvünket, a nyugalmunkat…
A második kérdés: Megfelelőképpen reagálok –e a helyzetre?
Azaz jól, megfelelően kezelem a szituációt, nem vagyok túlságosan ingerült…Hogyan lehet ezt a helyzetet nyugodtan kezelni.
A harmadik kérdés: Megváltoztatható –e a helyzet? Vannak annak értelme, hogy szóba hozzunk egy problémát, hogy kirobbantsunk egy vitát, vagy feszültséget teremtsünk.

3.  Futás a problémák elől.
.
Egy orvos, bizonyos Dr. Kenneth Cooper 1968-ban megjelent könyvével népszerűvé tette az aerobicot. Ő úgy enyhíti feszült idegállapotát, hogy munka után mindennap fut egyet. Ugyanis a fizikai aktivitás mérsékli az idegességet és a depressziót. Hogy vajon a testmozgásnak miért van ilyen hatása, az egyelőre tisztázatlan.
Az aerobic gyakorlatok remekül oldják a stresszt, és segítik az átmenetet a lazításhoz. De vigyázzunk, nehogy maga a mozgás váljon stresszé. Már a mérsékelt testmozgás, például napi félórás séta is jótékony hatással van az egészségre és a közérzetre.


4. Rangsorolja a teendőit!

Nagyon fontos, hogy csakis azokat a feladatokat végezzük el egy nap, amelyeknek az elmulasztása súlyos következményekkel járna. Ha naponta legalább fél órát valamilyen kedvenc időtöltésére szán az ember, az segít feltölteni elveszett energiáit. Hagyjon el valamilyen rutinfeladatot, és az így felszabadult időt töltse a családjával és a barátaival.

5. Végezzen realxációs technikákat.

Az egyik legfontosabb a „hasi légzés”, melynek során a tüdő teljesen megtelik levegővel, s életfontosságú oxigént továbbít az agyhoz. Ezt úgy kell végezni, hogy az orrán át szívja be a levegőt, lassan és mélyen, és érezze ahogy a levegő beáramlik a has alsó tájékára. Ezután hosszan és lassan fújja ki a levegőt. Sóhajtson egy nagyot, miközben a hasa ellaposodik. Amikor belélegez, képzelje el, hogy beszívja a nyugalmat, amikor pedig ki, akkor azt, hogy kiengedi a feszültséget.

6. Nevessen!
.
A humor enyhíti a stresszt. A kiadós nevetés lazítja az izmokat, csökkenti a vérnyomást, visszafogja a stresszhormonok termelődését és erősíti az immunrendszert. Időnként nyissa meg azokat a „vicces” e-maileket pár percre.


7. Kerülje a koffeint!

A kávé, kakaó tele vannak rejtett koffeinforrásokkal. Ez az élénkítőszer felpörgeti az idegrendszert és növeli a stressz iránti hajlamot. Ezért a legkiválóbb élénkítőszer a zöld tea. Teofillint tartalmaz, ami nagyon hasonló a koffeinhez. Emellett bizonyos hatóanyagai a kutatások szerint csökkentik a koleszterinszintet és megelőzik a rákot.

8. Tartson szünetet!
.
Az idegesség egyik fő oka a mindennapos túlterheltség. Az általa kiváltott stressz elkerülhető, ha napirendünkbe szünetet iktatunk be.
.
9.  Ne aggódjon!

.
Az emberek jó része túl sokat rágódik a múltján, vagy aggódik a jövője miatt, ezért a stressz csökkentésének egyik leghatásosabb módja, ha az ember megtanul a jelenben élni. Ebben sokat segít valamilyen szertartásosan ismétlődő tevékenység, például egy ima, akár olyan, amit az ember maga talál ki. Ez lehet egy néhány mondatból álló reggeli „ima” is, pl. felkelés után a tükör előtt: Ma nagyon jó napom lesz, jól érzem magam a bőrömben, jól nézek ki, szeretek élni stb. Ezek rendszeres „használata” csökkentik a stresszhormonok, így az adrenalin és a noradrenalin hatását.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

347 hozzászólás

  1. Ariel

    Én ezt még kiegészíteném egy jó forró kádfürdővel, valamint egy bestseller olvasásával, nekem ezek jól bejönnek. Abszolút vészterheléskor pedig egy pohár bor és egy Szex és NY epizód.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.