Register
A password will be e-mailed to you.

Ha egyetemre jársz, vagy éppen végeztél, szűkös anyagi lehetőségeid bizony takarékosságra intenek. Felértékelődnek azok a kis trükkök és praktikák, amikkel pénzt tudsz spórolni, és persze ezekből sosem elég – most mi is ajánlunk néhány tippet, amivel tarthatod a büdzsédet! Íme 8 költségkímélő tipp diákoknak:

1. Csak higgadtan!

Az "impulzív vásárlás" nagyon csábító, és az embernek néha tényleg kedve van csak úgy végig-shoppingolni az egész plázát – de, ez nem túl jó ötlet, különösen, ha anyagi nehézségeid vannak. Az ember ugyanis hajlamos egy rakás olyan dolgot is megvenni, amire valójában nincs is szüksége. Ezért mielőtt bármit is megvennél, gondold át, valóban szükséged van-e rá!
Tipp: Ha rád tör a vásárolhatnék, menj be egy 100ft-os boltba, és ott vásárolj ezt-azt – a különben elköltött pénz töredékéből "megúszhatod"!

2. Hagyj fel a rossz szokásaiddal!
Mindenkinek van legalább 1 káros szokása. Lehet, hogy dohányzol, minden éjjel koktélozgatsz, vagy a szünetekben drága kávékkal próbálod magad felébreszteni. Ha lehet, hagyj fel ezekkel a rossz szokásokkal! Meg fogsz lepődni, mennyit spórolsz majd!
Tipp: Nem könnyű egyik napról a másikra felhagyni megrögzött szokásainkkal. Ha nagyon nem megy a "szakítás", kezdd fokozatosan – a drága, 800ft-os habos-szirupos kávé helyett vigyél magaddal előre lefőzött kávét termoszban (elképesztően menő darabokat lehet találni!!)! Az esti buliban pedig koktél helyett inkább bort igyál (abból is keveset!).

3. Tarts lépést – a magad módján!

Csak azért, mert a barátaid füléből a legújabb mp3 kütyü lóg, vagy tetőtől talping a legtrendibb holmikban flangál, nem jelenti azt, hogy neked is rögtön rohannod kéne a boltba, hogy beszerezd őket. Kis költségvetésből is öltözködhetsz divatosan és csinosan, és számolnod kell azzal, hogy bizony van, akinek mások az anyagi keretei… Légy egyéniség, és vállald azt, aki vagy – ne a többiekhez próbálj hasonlítani!
Tipp: Ha te is a divat megszállottja vagy, mint az évfolyamtársaid/kollégáid többsége, akiknek viszont van miből finanszírozniuk a divat gyors változásait, inkább a kiegészítőkbe invesztálj! Egy jó táska vagy cipő túléli a szeszélyes divatot, és trendivé tesz minden szezonban – törekedj a klasszikus, "örök darabokra"!

4. Keresd a leszállításokat!
Amikor vásárolni indulsz, figyeld a leszállított, akciós árukat, az "egyet fizet, kettőt kap" ajánlatokat, és ha ebédelsz, inkább a napi menüt válaszd a szabadon összeválogatott kaják helyett. Talán egy-egy ilyen akcióval csak kevés pénzt tudsz látszólag megspórolni, a sok kicsi sokra megy elvén ezek komoly kiadáscsökkenéshez vezethetnek! Hurrá!
Tipp: Járj antikváriumba! A nagyobb antikváriumokban ma már friss kiadású tankönyveket is találni – valamivel olcsóbban, mintha a könyvesboltban vásárolnád meg őket.

5. Hagyd a nehezen kezelhető ruhákat!

Ha lehet, olyan ruhákat vásárolj, amiket könnyű mosni, illetve nem igényelnek magas hőfokot. Kerüld a nehezen, csak tisztítóban tisztíttatható darabokat, a bőrből, szőrmével borított, selyem vagy velúr anyagú holmikat – vagy, vigyázz rájuk nagyon…

Tipp: Tervezd meg a mosásokat! Ha nem kézzel, hanem géppel mosol, mindig legyen tele a mosógép, és ügyelj a szinekre! Ha pedig közeleg a hétvége, pakold be a bőröndbe, és irány Anyu…

6. Másodkézből…

Akár használt könyvről, akár használt ruháról legyen is szó, semmi szégyellnivaló nincs abban, ha elfogadod őket. Ha valaki felajánl neked használt cuccokat, fogadd el örömmel – ha majd annyi pénzt keresel, hogy meg tudd venni magadnak is, te is szívesen ajándékozod oda szűkösebben élő rokonaidnak, barátaidnak. Arról nem is beszélve, nagyi ruhásszekrénye rejti mindig a legszaftosabb ruhadarabokat…!
Tipp: A barátnőiddel rendezzetek "csere-bere" délutánt! Szedjétek össze a megúnt, kinőtt/"kifogyott" ruháitokat, és rendezzetek "árverést" belőlük! Ez a legjobb módja annak, hogy jó állapotú, fiatalos és csinos darabokhoz hozzájuss – és, garantáltan nem vernek át…

7. Maradj otthon!

A legbiztosabb módja annak, hogy ne költekezz túl, az az, ha otthon maradsz! Persze ez nem azt jelenti, hogy begubózva kell gubbasztanod a szoba sarkában vastag brokátfüggönyök mögött – hívd át a barátaidat egy közös dvdzésre, , pletyózásra, társasozni vagy csak úgy, dumálni egy jót…

Tipp: Kérd meg a barátaidat, mindenki hozzon magával valami finom rágcsálnivalót vagy üdítőt – te szolgáltatod a zenét és a hangulatot, ők meg a "testi muníciót". Ahhoz, hogy áthívd a barátaidat, nem kell nagyszabású partit rendezned – szóval nem kell nagy felfordulást és hűhót csapni a dolog körül.

8. Mozizz tudatosan!
Ha már alig várod, hogy megnézd az év szenzációfilmjét a mozikban, dolby surrounddal és gigászi vászonnal, válassz egy olyan napot, amikor kedvezményesen juthatsz mozijegyhez! Ne felejtsd el igénybe venni a diákkedvezményt… Álatlában a különböző, széles vásznú mozik a hét eltérő napjain biztosítanak kedvezményeket, sőt, napszakonként is eltérőek lehetnek a jegyárak – ezért, mielőtt mozizni indulnál, nézz körül, hol a legolcsóbb!

Tipp: Járj filmklubba és művész mozikba! Garantáltan jó filmeket láthatsz, jutányos áron! Érdeklődj az egyetemen is, van-e saját szervezésű filmklubjuk – ezekre érdemes elmenni, már csak a társasá miatt is.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.