Register
A password will be e-mailed to you.

Fontos kérdés, hogy mikor kezdjük a gyerekünket megismertetni a pénzzel. Hogy mikortól, mit kell elmagyarázni nekik, azzal sok szülő nincsen tisztában. Azonban ha játékosan megtanítja a gyereket a pénzzel bánni: szerezni, költeni, befektetni és másokkal megosztani, akkor további ismereteket is nyújt neki az életről. Meg kell tanítani a fontossági sorrendre, a takarékosságra és a vállalkozó hajlamra. De mindent a maga idejében.

A gyerekek más és más ütemben fejlődnek, ezért szakemberek kidolgoztak néhány általános, korhoz köthető irányelvet.

Mikor, mire tanítsuk őket?

Háromévesnek
.
Vigye magával vásárolni, hogy lássa, Ön hogyan fizet a pénztárnál. Ha kérdése van utána, meséljen neki róla.
.
Négyévesnek
.
Rendezzen be játéküzletet/közértet otthon. Írja rá az „árura” az árát, a szülő és a gyerek felváltva legyen vásároló és pénztáros, használhatnak játék pénzt is.

Ötévesnek

Adjon egy kevés pénzt a kezébe, hogy önállóan kifizethessen a pénztárnál valami apróságot.
Ebben a korban már szoktak a gyerekek pénzt kapni nagyszülőktől, keresztszülőktől, vegyen neki egy perselyt és tanítsa meg, hogy ott gyűjtse a pénzét.

Hatévesnek

Segítse egy kitűzött cél elérésében. Ha például egy több ezerforintos játékra vágyik, bíztassa, hogy gyűjtsön. (Ne vegye meg mindent azonnal, néhány dologra kérje meg, hogy spóroljon) Ha összegyűlt a pénz, menjenek el együtt és vegyék meg.

Hétévesnek
.
Beszélgessen a pénzről a gyerekkel. Mesélje el, hogy bizonyos termékek mennyibe kerültek évekkel ezelőtt, és hasonlítsa össze a mai árakkal. Tanítsa meg az ár fogalmát.
.
Nyolcévesnek
.
Gyakorolja vele a pénzváltást, visszaadást. Engedje, hogy néhány apróságot önállóan megvegyen. Adjon neki némi zsebpénzt, hogy az iskolai büfében elkölthesse. (Innivalóra, almára, csokira)

Kilencévesnek

Nézegessenek közösen katalógusokat és szórólapokat. Kérjék meg a gyereket, hogy figyelje meg egy-egy termék árát, hogy hol olcsóbb, vagy hogy hol éri meg leginkább megvenni. Nyisson a nevére ifjúsági takarékbetét.

Tízévesnek

.
Beszélgessen a gyerekkel a pénzkeresésről. Ha úgy érzi, hogy nyitott rá, akkor vegye rá arra, hogy gyűjtse össze a papírokat és vigye el a MÉH-be.
.
Tizenegy évesnek
.
Meséljen a gyereknek a szlogenről, a reklámokról, és arról amit a tévében lát, vagy az óriásplakátokon olvas. Beszéljék meg, hogy ki hogyan vásárol, és mennyit, mikor, mire költenek az emberek. Mesélje el neki, hogy  a reklámok hogyan manipulálják a vásárlók szokásait.

Tizenkét évesnek

Beszéljen a gyereknek a kamatról, a bankról, a befektetésekről és a hitelről. De csak „gyereknyelven” hogy könnyen értelmezhető legyen.

Tizenhárom évesnek

Vegye elő a Monopoly-t, a Capitaly-t és játszanak vele, amikor többen vannak. Legyen ez egy rendszeres játék, magyarázza el a gyereknek az ebben szereplő helyzeteket. Lehetőleg ne vicceljék el a játékot…

Tizennégy évesnek
.
Nyisson ifjúsági bankszámlát és váltsák kis a Junior kártyát. Ha kérdései vannak a pénzvilágról, meséljen neki a tőzsdéről, vigye el egy bankba, ahol mutassa meg neki a brossurakat és az azon szereplő hitellehetőségeket, befektetéseket és magyarázza el őket.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.