Register
A password will be e-mailed to you.

Bizonyára te is sokszor hallottad azt a kifejezést, hogy omega-3 zsírsav. De tudtad azt is, hogy az omega-3 zsírsavak sok szempontból jót tesznek az egészségnek? Ezeket a zsírsavakat megtalálhatod a zsíros hidegvízi halakban (lazac, makréla, tavi pisztráng, hering és szardínia), a repce-, szója-, len- és dióolajban, valamint a kelkáposztában és a fodros kelben. De tudsz vásárolni omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolaj kapszulát is.

De mire is jó?

Vizsgálatok kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak mindennapi fogyasztása jelentősen csökkenti a hirtelen szívhalál előfordulásának gyakoriságát. Csökkentheti a vérben keringő trigliceridek szintjét, a vérnyomást és a gyulladásokat. Megelőzheti az éren belüli vérrögképződést, ezáltal a szívinfarktust. Enyhítheti a depressziót, és segíthet az időskori elbutulás megelőzésében.

Mikor nem jó?

Nemrég azonban kiderült, hogy az omega-3zsírsav kétélű kard lehet, ugyanis egyes esetekben végzetessé válhat.
Az omega-3 zsírsavak többek között azért csökkentik a hirtelen szívhalál előfordulási arányát, mert hatásukra elpusztulnak azok a szívizomsejtek, amelyek a legkevésbé kiegyensúlyozottan működnek.
Csakhogy azoknál a pácienseknél, akik aginában (szívbetegségből eredő szorító mellkasi fájdalomban) szenvednek, vagy szívük elégtelen vérellátása miatt infarktust kapnak, e sejtek nélkül a szívteljesítmény olyan mértékben csökken, hogy ezzel fokozódik a szívelégtelenség veszélye.

Tanács:

Kerüld az omega-3 zsírsavakat, ha úgy érzed, hogy torna közben a szíved nem jut elegendő vérhez. Ha szívbeteg, vagy infarktuson átesett ismerősöd van, akkor neki bátran ajánld az omega-3 zsírsavakat, mert rá kifejezetten jótékony hatásúak lehetnek. De mindenkinek érdemes naponta 3 gramm halolajat fogyasztani.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.