Register
A password will be e-mailed to you.

A tanulmány – melyet a New York állambeli Rochester Egyetem munkatársai végeztek Andrew Elliot pszichológus vezetésével – igazolja a Bálint-napi üdvözlőlapok tervezőinek és a rúzsok készítőinek sok éves tapasztalatát, miszerint a vörös a románcok színe.
.
A kutatók azt tapasztalták, hogy a férfiak vonzóbbnak találták a hölgyeket, amikor piros ruhában volt, vagy vörössel keretezett képen látták. A piros blúzos partnerre több pénzt is szánnának a randin – derült ki válaszaikból. Az egyik vizsgálatban különböző színnel keretezték a nők fotóit: pirosat állítottak párba fehérrel, szürkével, zölddel vagy kékkel. Ezután megkérdeztek több mint száz férfit, mennyire találják vonzónak a képen látható hölgyet. Egy másik kísérletben a fényképen lévő nő blúzát digitálisan vörösre vagy kékre színezték. Ebben az esetben azt is megkérdezték a férfiaktól, hogy adott összegű pénzükből mennyit költenének egy randin a képen látható nőre.
.
Bár ez a "vörös riasztás" összefügghet azzal, hogy emberemlékezet óta a vörös színnel azonosítjuk a szerelmet, ősibb biológiai gyökerei is lehetnek – véli Elliot. A kutató emlékeztet arra, hogy a főemlősök, például a páviánok és a csimpánzok nőstényei vörös színnel vonják magukra a hímek figyelmét fogamzóképes időszakuk alatt.

A vörös szín sikere a melegségérzetünkkel is kapcsolatban lehet, nem véletlenek az olyan szavaink, mint : túlfűtött, melegszívű, forróvérű – a pirosba öltözött embereket tudat alatt szenvedélyeseknek gondoljuk, és ez általában azonos a csábítás fogalmával is.

A férfiak értékelték a látott nők megbízhatóságát, kedvességét, intelligenciáját is, ám ez nem függött a színektől. Végül fiatal nőket is megkérdeztek arról, csinosnak találják-e a fotókon lévőket: a piros szín ebben az esetben sem befolyásolta a minősítést.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.