Register
A password will be e-mailed to you.

Az új kutatási eredmények szerint az egyik legfontosabb, amit az egészségünkért tehetünk, ha elegendő D-vitaminról gondoskodunk.

Folyton ezt hallod te is: A legfontosabb amit tehetsz az egészséged érdekében: kiegyensúlyozott étrend rengeteg gyümölccsel és zöldséggel, rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése. Most gyorsan tegyük hozzá azt is, hogy tölts valamivel több időt a napon.

Az orvostudomány jelenleg ellent mond önmagának, hiszen évtizedekig éppen a napfény veszélyeire hívták fel a figyelmünket: a ráncok, pigmentfoltok kialakulására és a bőrrák fokozódó kockázatára. Az orvostudomány új és meggyőző felfedezései azonban arra utalnak, hogy a napfény igenis hasznos.
Ugyanis a napsugár segítségével állítja elő a szervezet a D-vitamint,a mely hozzájárul a rák megelőzéséhez, megvéd a szívbetegségektől, és olyan betegségek egész sorát tartja távol, mint például a szklerózis multiplex, a reumás ízületi gyulladás, a cukorbetegség és az ínysorvadás.
Ígéretesnek mutatkozik még a szívbetegség és egyes daganattípusok kezelésében is.

Régóta ismert, hogy a D-vitamin mennyire fontos a csontépítésben (mivel kalcium táplálékból való felszívódásához elengedhetetlen), de újabban még előkelőbb helyre került a tápanyagok sorában.

Meglepő felfedezés
.
Napi 1000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin bevitele kiegészítők szedésével vagy napozás révén felére csökkenti a vastagbélrák kockázatát, így például Magyarországon évente sok száz ember életét lehetne megmenteni.
Ráadásul kutatók eddig már legalább 18 rákfajtát neveztek meg, melyek gyakoribbak azok körében, akiknek a szervezetébe nem jut elegendő D-vitamin; ezek között van az emlő, a prosztata és a tüdőrák is.
(Egyéb a D-vitaminnal kapcsolatba hozott rosszindulatú daganatok: hólyag-, nyelőcső-, gyomor-, petefészek-, végbél-, vese-, méh-, méhnyak-, epehólyag-, gége-, szájüregi-, hasnyálmirigy és vastagbélrák)
.
Fontos!

A D-vitamin, ami a szervezetünkben nyáron termelődik, még akkor is segít leküzdeni a rákot, amikor az már kialakult.

Hogy rendelkezhet egy egyszerű vitamin ilyen elképesztő erővel?

Ha még nem tudnád: a D igazából nem vitamin. A szervezetben jótékony hormonná alakul át, erősíti csontjainkat, szabályozza sejtnövekedést, és a gátolja az ellenőrizhetetlen sejtosztódást, ami rákhoz vezet.

Nem a rák az egyetlen súlyos betegség, amely a D-vitaminnal kapcsolatba hozható. Ha több kerül a szervezetbe, az megvédhet a szívbetegségektől és a magas vérnyomástól, cukorbetegségtől, melyek gyakoribbak a világ azon részein, ahol az év nagyobbik felében nem süt elég erősen a nap. A szívbetegség okozta halál gyakoribb télen, mint bármely más évszakban.

Hogyan vidd be a napi 1000 NE adag D-vitamint?

A napi 1000 NE bevitelét biztosító étrend meglehetősen egyhangú lenne (főleg tejből, gyümölcsléből és dúsított gabonapehelyből állna, valamint olajos halból és csukamájolajból), ezért a nap és a kiegészítők között lehet választani.
Aki elegendő D-vitaminra tesz szert a napfényből tavasszal, nyáron és ősszel, az tud tartalékolni annyit, amennyi kitart egész télen át, de csak akkor, ha nem használ mindig fényvédő krémeket.

A bőrrák megelőzése érdekében a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy kiegészítőkkel biztosítsuk a D-vitamin mennyiséget.
A D-vitamin szakértők viszont úgy vélik, túlzásba vittük a fényvédő krémek használatát. Ha a D-vitaminszint megemeléséhez szükséges napfényről gondoskodnánk, „tízszer annyi ember menekülne meg a ráktól, mint amennyien bőrrákban halnak meg”.

A lényeg, először ki kell deríteni, kinek mennyi idő múltán pirosodik ki a bőre, vagy mutatkozik meg rajta más módon a napfény hatása. Aztán ennek az időnek az egynegyedét töltsd a szabadban fényvédő krém nélkül (az arcodra feltétlenül tegyél), hetenként többször.
Az emberek zöménél ez 10-15 perc a déli napfényben.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.