Register
A password will be e-mailed to you.

Legtöbbünk életét végigkíséri a szüntelen törekvés a csinos, karcsú alak megtartására. Csakhogy bizonyos stresszhelyzetek hatására – és mint tudjuk, a nagy örömmel járó események is stresszt jelentenek a szervezetnek – különösen megnő a súlygyarapodás veszélye. A hízást úgy kerülhetjük el, ha tudatosan felkészítjük magunkat, mikor kerülhetünk olyan szituációba, mely a testünket "spájzolásra" készteti.

1.    ESKÜVŐ UTÁN
A legújabb kutatások kimutatták, hogy házasságkötésük után a nők átlagosan 3,5 kilót, a férfiak pedig 3 kilót híznak. A táplálkozási szakértők szerint a súlygyarapodás azért következik be, mert az újdonsült házasok úgy érzik: révbe értek, és egy kicsit elengedik magukat. Elhanyagolják a testmozgást, hogy minél több időt tölthessenek egymással, és nincs is jobb, mint egy jó kis vasárnap délelőtti dagonyázás az ágyban, körbevéve minden földi finomsággal, egészen estig folytatva az élet színtiszta élvezését.

Hogyan kerüljük el? Igyekezzetek közös sportprogramokat szervezni: egy laza teniszpartit, egy közös szaunázást fitnesst követően, vagy önfeledt lubickolást egy wellness-fürdőben.
És úgy is megőrizhetitek a karcsúságotokat, ha odafigyeltek arra, hogy az ágybaszervírozott tápanyagok alacsony zsír-, és cukortartalommal bírjanak. Az alacsony kalóriájú ételekből többet ehettek. Mik ezek? Gyümölcs és zöldség! A vacsora mindig könnyebb fogásokból álljon, mint az ebéd.

2. FOGYÓKÚRA UTÁN
Egyre erősebb a táplálkozástudomány szakembereiben a gyanú, hogy a sikeres fogyókúra utáni időszak is speciális módszereket és odafigyelést igényel ahhoz, hogy a csökkentett testsúlyt meg tudjuk tartani. Az amerikai pszichológus megfigyelték, hogy közvetlenül egy fogyókúra befejezése után hízik a legkönnyebben és leggyorsabban az ember. Ugyanis az anyagcsere üteme akár 10 százalékkal is lelassulhat ilyenkor, és egy évig is eltart, míg visszaáll az eredeti, normálisnak nevezhető tempóra.
Mit tegyünk hát, hogy sikeres fogyókúránk után ne hízzunk vissza?
–    továbbra is váltogatnod kell a diétát a normális étkezéssel, mindaddig, amíg véglegesen és tartósan be nem áll a kívánt testsúly. Hétköznap táplálkozz kalóriaszegényen, és hétvégén át lehet térni a normál étrendre.
–    Fogyókúra után csak lassan, fokozatosan növeld az étel mennyiségét, naponta mindössze 50-100 kalóriával emelj. És amint elérted a kívánt maximumot, ne menj fölé, és ne tarkítsd túlétkezésekkel a napjaidat! A tudatosságot és az önfegyelmet mindig meg kell tartani.
–    Ha egy hét alatt 1,5 kg-nál többet híznál, nyomban csökkentsd a bevitt kalóriamennyiséget. Például egy nagy adag desszert után biciklizz egyet vagy menj el edzeni!
–    Csínján az alkohollal! Az ital feloldja a gátlásokat: nemcsak a viselkedésben, de a táplálkozásban is elszállhatunk. Nem beszélve arról, hogy az alkohol önmagában is hízlal és kiszárít.
–    Ha módod van rá és megengedheted magadnak, szerencsés lenne szakember ellenőrzése mellett csinálni a fogyókúrás időszakot. Ennek egy olyan egyszerű oka is van, hogy egyértelműen szükséged van a megfeleő pszichés támogatásras is: elismerésre, vagy olykor bíztatásra, nógatásra, és ehhez egy olyan személyt ideális találni, akinek személyes tapasztalatai vannak az önkontroll hiányáról.

3. MUNKAHELY VÁLTOZTATÁS
Amikor megpróbáltatásaink, nehézségeink vannak a munkahelyünkön, a szervezet gyakran reagál a táplálkozás és az anyagcsere megváltozásával. Van, aki ilyenkor fogy le, de még többen a táplálkozásban keresnek vigaszt és szusszanást, és bizony a stressz hatására jócskán gyarapodik a súlyunk. Gondolj csak bele, hány olyan sztár-üzletember van, akik erősen elhízottak! Ennek elsősorban nem a jómód az oka, sokkal inkább a sikerei érdekében elszenvedett stressz-mennyiség.
Emelett az is elképzelhető, hogy egy új állásban nem tudunk ott és akkor ebédelni, amikor szeretnénk, és ennyi már elég is, hogy felboruljon a súlyháztartásunk.

A megoldás?
–    zsírszegény, könnyen elkészíthető gyorsételek, melyek ma már gazdag választékban kaphatók bármelyik boltban (pl instatn levesek)
–    rendkívül fontos a nehézségekhez való pszichológiai hozzáállásunk. Sosem szabad elfelejteni, hogy "csak" munkáról van szó, és nem az életünk áll vagy bukik egy-egy határidő kínos betartásán, vagy egy sokadik telefon fel nem vételén.
–    a testmozgás feloldja a feszültségeket. Az ebédidőt fetltétlenül használd ki egy minimum tízperces sétára, nemcsak a szorongást csökkenti jelentősen, de a vázizomzatot is fellazítja.
– Az is fontos, hogy egészséges reggelivel kezdd a napot. AKi nem reggelizik, az ebédre bőségesebben eszik, amitől elnehezül, utána már nem tud úgy teljesíteni. Ezért legalább egy pohár tejet vagy narancslevet meg kell inni reggel. Ez a napi kálciumszükséglet 30 %-a, és az ajánlott C-vitamin mennyiség másfélszerese.
–    Vacsorára egyél valami tésztafélét. Pár perc alatt elkészülsz vele, és nagyon finom kész mártásokat is lehet vásárolni. Az sem rossz, ha a hétvégén főzől nagyobb adagot, és így marad a hétköznapokra is belőle. Örömmel fog eltölteni, és enyhül a feszültséged tőle!

4. SZÜLÉS UTÁN
A terhes nőknél elsősorban a csipőn és a combon rakódik le zsír. Az elfogadható mértékű súlygyarapodás 11-15 kg, és a szülés után 1 éven belül visszaáll a normál testsúly. Ennél hamarabb általában nem sikerül lefogyni. (A sztárokat ebből a szempontból sem tekinthetjük példaképnek, ők a nagyközönség előtt nem ismertetett drasztikus módszerekkel nyerik vissza az alakjukat.)
A szülés utáni első héten a kismama több, mint 1 kilót lead a súlyából. Ez a folyadékveszteség következménye, teljesen független az elfogyasztott étel mennyiségétől. A terhesség ideje alatt felszedett 2-4 kiló zsírtöbblet leadása már hosszabb időt igényel.
Mivel az anya egész nap otthon van a gyermekével /és gyakran mozgalmas munkahelyi mindennapokat hagy ott/, az ingerszegényebb, nyugodtabb és lelassult élettempó állandó kísértést jelent az evésre. Természetesen, nem utolsósorban, mivel a babával állandó kérdés az evés, büfizés, szóval a testi gyarapodás. Az anya, aki szimbiotikusan együttél a babájával, átveszi ezt az egyszerű kis anyagcsere-központú életet. Hiszen gyakran szinte nem is tud másról beszélni, csak az evésról-ivásról – lévén ez a fő programpont az élet kezdeti szakaszában.
Megoldás:
-új étkezési és testedzési szokások kialakítása
– ne tartsunk otthon olyan ételeket (édességek, chips, stb), melyeknek nem tudunk ellenállni
– ha  baba miatt fel is borul az étkezéseink addigi ritmusa, mindig legyen kéznél zsírszegény joghurt és sajt, rágcsálnivaló répa, alma, friss gyömölcs, vagy befőtt. Így a gyakori evés is kalóriaszegény és egészséges ételekből áll majd.
– Testmozgás! Erről sem szabad megfeledkezned! Vannak otthonra való sporteszközök is, pl a szobakerékpár. Vagy állj össze más kismamákkal, és szervezzétek meg, hogy amíg valamelyikőtök vigyáz a többiek kicsinyére is, addig a mamák el tudnak ugrani egy fitnessre, aztán cserélődhetnek a szerepek.

– Legegyszerűbb azonban, ha egy hordozókendőben egyszerűen a hátadra kötöd a gyermeked, és rendszeresen jó nagy sétákat tesztek együtt.

5. LESZOKÁS UTÁN

A dohányzás gyorsítja az anyagcserét. A kutatások mégis azt bizonyítják, hogy – közhiedelemmel ellentétben -a legtöbb ember, aki leszokik a dohányzásról, nem hízik meg jelentős mértékben. Az átlagos súlygyarapodás nőknél 4,5, férfiaknál 3,5 kg.
Ha az ember abbahagyja a dohányzást, az addig elégetett kalóriamennyiség zsír formájában lerakódhat a szervezetben. De ez a súlyfelesleg intenzív mozgással, napi félóra sétával kompenzálható.
A volt dohányosok ráadásul a szájukból lógó cigarette hiányában is esznek. Erre szoktuk viccesen emlegetni az orális fixáltságot. Ők nem tartalmas, egészséges ételekkel oldják fel a hiányérzetüket, hanem mags zsír- és cukortartalmú nassolnivalókkal. Ezért nekik is inkább fris gyümölcsöt, zöldséget kell a kezük ügyébe helyezni, a három főétkezés közé beiktatott tízórai és uzsonna megfelelő szinten tartja a vércukrot és csillapítja az éhséget vagy a nikotinelvonás miatti nyugtalan hangulatot.

Fontos, hogy amikor megpróbál a dohányzásról leszokni, ne tartson egyidejűleg fogyókúrát is! Nagyon lecsökken ezzel az esélye bármelyik sikeres megvalósítására. Először a dohányzás szenvedélyét kell legyőzni, azután lehet csak foglalkozni a fogyással is.
A rendszeres mozgás dzúttal sem fogja akadályozni a jó eredményt, ráadásul jelentősen enyhíti a nikotinelvonás tüneteit, mint a szorongás és az ingerlékenység – viszont javítja a fizikai erőnlétet, fittebbek leszünk, jobb lesz a közérzetünk és a kedélyállapotunk is!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.