Register
A password will be e-mailed to you.

Nagyon fontos, hogy mielőtt hozzálátsz egy recept elkészítéséhez, ne vedd szent írásnak az ott megadott mennyiségeket. Ugyanis akkor jársz el helyesen, ha pont annyit eszel, amennyitől kellemesen jól laksz.

Ezeket mindig tartsd be!

1. Ha csak lehet, friss zöldségeket használj. Cukor és szósz nélküli, egyszerű  mélyhűtött zöldségeket vegyél, de csak akkor, ha nincsen friss.
2. Bármelyik nap helyettesítheted a meleg vacsorádat zöldség vagy gyümölcs salátával. (Edd főételként)
3. Ebéd, vagy vacsora után három órával ehetsz gyümölcsöt, ha megéheztél.
4. Csak tartósítószerek, vegyi anyagok és cukor nélküli fűszereket, ízesítőket és önteteket használj.
5. A saláta öntetekben ne használj ecetet. Olyan erjedést okozó anyag az ecet, amely rontja a nyál emésztőhatását, és lassítja a keményítők lebontását is. Az ecetet helyettesítsd citrommal.
6. Kerüld el a túl hagymás, illetve fokhagymás ételeket, mert megszédítik az ízlelőbimbóidat, és fennáll a veszélye annak, hogy elkezdesz nehezebb ételek után vágyakozni. 
7. Csak teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret egyél. Ha találsz valahol, akkor inkább nyers vajat és tejtermékeket vásárolj.
8. Ha kevés tejterméket fogyasztasz, fontos, hogy a mészszükségletedet elégítsd ki, mondjuk nyers diófélékkel. (különösen jó ez menstruációs ciklus idején)

+ a legfontosabb: Egy falattal se egyél többet, mint amennyi jól esik!

Még a legízletesebb, legegészségesebb étel is árt, ha túl sokat eszel belőle. Ezért mindig csak annyit egyél, amennyi jól esik.
A túlzásba vitt táplálkozás élettani alapjai:
.
Ha gyakran eszel többet, mint amennyi jól esne, akkor az azért van, mert nem jut a szervezeted elég tápanyaghoz. A bélrendszer dolga lenne a táplálék felszívása. Ebben a bél belső falát borító finom bélbolyhok vesznek elsősorban részt. Ha ezek el vannak dugulva, akármennyit ehetsz, valójában nem táplálod megfelelő módon szegény szervezetedet.

Hogy mitől dugulhatnak el ezek a bélbolyhok?
.
Olyan ételek melléktermékeivel, amelyeket nem tudsz kellőképpen feldolgozni. Ha egy ilyen dugulás miatt képtelen a szükséges tápanyagokat felszívni, szervezeted „éhség riadót” fúj.
A mértéktelen evés másik lehetséges oka a tápanyagban szegény ételek fogyasztása. Ilyenek a különböző ropogtatnivaló kekszek, cukorkák, csokoládék, sós mogyorók, burgonyaszirmok, chipsek, vagy az olyan ételek, amelyek a gyártás során a természetes állapotuktól igencsak más állapotba kerülnek. Ilyenkor alultáplálod a szervezeted, aki akkor is több ételért könyörög, ha valójában nagy mennyiség került a gyomrodba.

Megoldás:

A nagy mennyiségű vízben gazdag étel megtisztítja a bélrendszert, fölszabadítja a bélbolyhokat, így szervezeted képessé válik a tápanyagok felszívására.  Ha eleinte mégis nagy benned a kísértés, hogy többet egyél a kelleténél, akkor is a lédús, friss gyümölcs és zöldség segíthet a rossz szokás legyőzésében.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.