Register
A password will be e-mailed to you.

Az elmúlt 30 év alatt a szájüregi daganatos halálozás megközelítőleg ötszörösére emelkedett. A nemek közt nem mutatható ki számottevő különbség, férfiak és nők esetében a betegség kialakulásának kockázata megközelítőleg azonos.

Az első figyelmeztető jel az ún. leukoplakia, azaz fehér folt megjelenése a nyálkahártyán. A folt lehet vörös is, ekkor erythroplakiának nevezzük Egyéb tünetek is daganatos betegséget jelezhetnek, mint például a szájüregi fájdalom, vagy épp fájdalmatlan duzzanat, fekély. A hosszabb ideje, két héten túl fennálló rekedtség gégedaganatot jelezhet, a fülbe sugárzó nyelési fájdalom pedig algarat dagat jele lehet.

A betegség kialakulásának kockázatát nagy mértékben növeli a dohányzás, illetve a túlzott  mértékű alkohol fogyasztás, a levegőszennyezés, elhízás, de a táplálkozási és genetikai tényezők is fontos szerepet játszanak megjelenésében.

A szájüregi rákos megbetegedések esetében is igaz, mint általában a daganatos betegségeknél, hogy az idejében felfedezett elváltozás nagy eséllyel, -a szájüregi daganatos esetek 80 százalékában – megfelelő kezelés mellett gyógyítható.
.
A szűrővizsgálat első lépése a rendszeres, fél évenként ajánlott fogászati ellenőrzés keretén belül is történhet, ekkor a fogszakorvos hívhatja fel a figyelmet bizonyos elváltozásokra. Fül-orr-gégész szakorvosnál endoszkópos vizsgálat keretén belül évente ajánlott szűrést végeztetnünk. A szűrővizsgálat elvégeztetése mindenki számára ajánlott, hiszen akkor szűrünk, amikor még nincs panasz, azaz a szűrés lényege a megelőzés.

Dr.Brajnovits Tamás
Fül-orr-gégész, onkológus

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

18 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.