Register
A password will be e-mailed to you.

No ezt is megértük, késznek érzed magadat arra, hogy gyermeket vállalj. De mivel nem elég csak akarni a teherbeesést, jó, ha tudsz egyet s mást a fogantatás esélyeiről. Ciklus, ovuláció, terhességi teszt… lássuk, mi az amit jól tudsz és miben nem pontosak az ismereteid!

A teherbeesés szempontjából vannak termékenyebb és kevésbé termékeny napok:
Magyarázat:

Az ovuláció pillanatában van legnagyobb esély a teherbeesésre. Ezt a periódust a termékenység ablakának hívják. Általában az ovuláció körülbelül a menstruáció kezdetétől számított 14. napra esik. Ha számításba vesszük a spermák élettartamát, akkor a ciklus 10. és a 16 napja között vagyunk a legtermékenyebbek.

Nem lehet egész pontosan megállapítani, hogy melyik az ovuláció napja.
Magyarázat:

Léteznek olyan eszközök, amivel az ovuláció napját állapítják meg. Az egyik: az ovulációs teszt, ami előre jelzi neked az ovuláció napját, így előre felkészülhetsz rá. Ilyen teszteket a gyógyszertárakban lehet vásárolni. A másik módszer a hőmérőzés, ami azon alapszik, hogy a testhőmérséklet közvetlenül az ovuláció után megemelkedik. Minden nap mérd meg és jegyezd fel a testhőmérsékletedet. Ha egy ciklust végighőmérőztél, azon szépen látni fogod, melyik volt az ovulációd napja. Ami még előnyös ennél a módszernél az az, hogy mindössze egy hőmérő kell hozzá a hónod alá!

A vizeletmintából nyert terhességi tesztek nem teljesen megbízhatóak.
Magyarázat:

A tesztek tévedhetnek. Sosem adnak rosszul meg pozitív eredményt, vagyis sosem jeleznek terhességet , ha nem terhes valaki. Olyan viszont előfordulhat, hogy negatív eredményt kapsz, pedig elkezdődött a terhesség. Ez olyankor lehetséges, ha túl korán tesztelsz. Az az ideális, ha a szexuális együttlét után 15 nappal, vagy a menses elmaradása utáni 5. napon nézed meg.

Nincsenek olyan testhelyzetek, melyek elősegítik a foganást.
Magyarázat:

Sokáig így hitték, de sosem bizonyosodott be. Tulajdonképpen már kis mennyiségű sperma is elég a teherbeeséshez, és elméletben egy ejakuláció során – akármi is a pozíció – elégséges mennyiség lövell ki. Viszont a stressz csökkenése növeli az esélyt. Úgyhogy lazulj el és ne foglalkozz a pozícióval!

Hogy növeljük a teherbeesés esélyeit, nem kell a lehető leggyakrabban kell szeretkezni.
Magyarázat:

Az az ideális, ha az együttlétek között legalább 3 nap telik el. A spermák 2-3 napig élnek. Ez a rövid pihenőidőszak megnöveli a számukat és mozgékonyabbá teszi őket. Viszont a túl hosszú önmegtartóztatás (1 hónap vagy még több) már csökkenti a termékenységet.

4-5 hónap sikertelen próbálkozás után még nem kell specialistával konzultálni.
Magyarázat:

Nagyon kevés azon nők száma, akik az leső hónapokban rögtön teherbe esnek. Egy 30 éves nő esetén még az 1 éves várakozás sem ad okot az aggodalomra. Ha már elmúltál 35 éves, csökken a megtermékenyülés gyakorisága. Ha 6 hónapig hiába próbálkoztok, érdemes kivizsgálást és tanácsot kérni egy szakorvostól.

Ha valóban nincs más mód, a patikában is kapható ovulációs teszt? Ez nem jó megoldás!
Magyarázat:

Az ovulációt lehet stimulálni, de ezt határozottan csak orvosi ellenőrzés alatt szabad csinálni! Az ovuláció befolyásolásánál előfordulhat, hogy „túlstimuláljuk”, ami komoly egészségügyi problémákat idézhet elő, és nagyon megnöveli annak az esélyét, hogy hármas vagy többes ikreink szülessenek. Ezt a döntést nem szabad félvállról venni.
.
Ha fogamzásgátló tablettát szedek, nincs ovulációm.
Magyarázat:

Pontosan ez a fogamzásgátló tabletta hatásának lényege: blokkolja az ovulációt. Egyébként eredetileg ezért is fejlesztették ki: hogy a fájdalmas ovulációt kezeljék vele. Csak később kezdték el arra használni, hogy megakadályozzák vele a nemkívánt terhességet .
.
Szoptatás alatt is teherbe eshetek.
Magyarázat:

A szoptatás semmilyen védelmet nem nyújt a következő megtermékenyülés ellen. Kétségtelen, hogy valamivel kevésbé termékeny a nő, de attól még az. Valamilyen fogamzásgátló módszert kell alkalmazni, ha el akarod kerülni az újabb gyermekáldást.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

911 hozzászólás

  1. Ariel

    Kedves Hajnalka!
    Bizony előfordulhat, mivel vannak olyan lányok/hölgyek, akiknek egymásután több peteérésük is van, és nagyon ritkán az is előfordulhat, hogy a menstruáció alatt esik valaki teherbe, bár ez nem jellemző persze. Azt javasoljuk, csak olyan valakivel élj szexuális életet, aki már feleségül vett, és mindketten örülnétek egy kis csöppségnek.
    Szerk.

    Válasz
  2. Hajnalka

    Jo napot!
    Azt szeretnem megtudni hogy ha akkor volt vagyis a menstruaciom elott volt szexualis kapcsolatom valakivel es elelvezett bennem es ra 1orajara megjott as menzeszem akkor terhes lehetek?
    Elore is koszonom

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.