RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Ha már egyszer elmegyünk Közép-Amerikába, ki ne hagyjuk a különleges Mexikót. Nemcsak szépsége, kulturális épületei és művészete rejti rabul az idelátogatókat, de a lakosok kedvessége csak fokozza a hangulatunkat.

Mexikó teljes neve Mexikói Egyesült Államok. Az ország elnöki szövetségi köztársaság. Északról az Egyesült Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határolja.

Mexikó a Föld legnépesebb spanyol nyelvű országa

Címerében a fügekaktuszon ülő, csőrében kígyót tartó sasmadár az aztékok eredetmítoszára utal.

A maják és az indiánok
.
Közel 3000 éven át Mexikó területén fejlett kultúrák alakultak ki, így az olmék, a maja és az azték civilizációi. A maják a Yucatán félszigetet népesítették be. Teotihuacán városa a maga 200 000 lakosával hajdan a világ egyik legnagyobb települése volt. Az Olmék Birodalom az i. e. 13. századtól, a Maja Birodalom a 4. századtól a 10. századig, míg az Azték Birodalom a 12. századtól 1521-ig állt fenn.
.
Hernán Cortés spanyol területhódító és kalandor hajói 1519. április 22-én vetettek horgonyt Veracruznál. Bár 1520. június 30-án az aztékok tönkreverték a spanyolokat az úgynevezett Szomorú Éjszakán, 1521-ben ismét sikerült legyőzniük az aztékokat, és elfoglalták fővárosukat, Tenochtitlant. A mai Mexikó Új-Spanyolország néven 300 évre spanyol gyarmattá vált.

A mexikói függetlenségi háború 1821-ben hozta meg eredményét, amikor Spanyolország kénytelen volt Mexikó függetlenségét elismerni. 1822-ben jött lére Agustín de Iturbide császársága, amely csupán hét hónapig állt fenn. A közép-amerikai országok 1823-ban elszakadtak Mexikótól. Az 1824-as évi alkotmány szerint Mexikó szövetségi köztársaság lett. A rabszolgaságot 1829-ben törölték el.

Antonio López de Santa Anna tábornok uralma alatt 1836-ban felfüggesztették az alkotmányt.
1846 és 1848 között háború folyt Mexikó és az Amerikai Egyesült Államok között, amelynek végeredményeként Arizona, Új-Mexikó és Kalifornia északi része az USA-hoz került. 1848. május 19-én Mexikó ratifikálta a Guadalupe Hidalgo-i szerződést. Elveszítette területének harmadát: Texas és Kalifornia, továbbá Arizona és Új-Mexikó területének nagy része az Amerikai Egyesült Államok területe lett.

Az 1860-as években Ferdinánd Miksa osztrák főherceget került a mexikói császári trónra. A köztársaság elűzött elnöke, Benito Juárez pedig 1867-ben helyreállította a köztársaságot.
Ezután következett az ún. Porfiriato, amelynek névadója, Porfirio Díaz 1877 és 1911 között volt Mexikó elnöke.

Aqua Azul vízesés

Porfirio Díaz antidemokratikus uralma után létrejött a szocialista színezetű PRI (Intézményes Forradalmi Párt). 70 évig ők voltak hatalmon. 1994. január 1-jén Chiapas államban zapatista felkelés tört ki a NAFTA ellen. A hadműveletek két hét harc után társadalmi nyomásra leálltak. A 2000. júliusi választáson a jobboldali PAN nyert. Az új elnök Felipe Calderón a PAN színeiben indult.

Városok

Mexikó közigazgatásilag 31 szövetségi államra és 1 szövetségi körzetre tagolódik. Minden államnak saját alkotmánya és törvényhozó testülete van, élükön a kormányzó áll.

Legnépesebb városok: Mexikóváros Guadalajara, Monterrey, Chihuahua, Puebla, Tampico, Torreón, Tijuana, Veracruz, Acapulco, Cuernavaca, León, Mexicali, Ciudad Juárez.

Területe: 1 958 201 km2
Lakossága: 84 275 000 fő
Fővárosa: Ciudad de México (Mexikóváros)
Hivatalos nyelve: spanyol
Vallása: római katolikus (97%), protestáns, zsidó (3%)

Chitchén Itzá

Meszticek és indiánok

Mexikóban a lakosság 60%-a mesztic (félvér: fehér és indián keveréke), indián 30%, fehér (spanyol, európai) 9%, fekete 1%.

Gyapot és cukornád

Számos exportcikket termel, így gyapotot, zöldség- és gyümölcsféléket, kávét, cukornádat és dohányt.
Jelentős iparág: vasérc, ólomérc, cinkérc, arany, ezüst, higany- kén bányászat és kőolaj- és földgázkitermelés. 

Mexikó legismertebb nemzeti/vallásos szimbóluma a Guadalupei Miasszonyunk ikon.

Guatemala

Taco és Tequila

A mexikói konyha az azték és a spanyol konyha elemeit tartalmazza. A legfontosabb étkezés az ebéd. Este egy kevés gyümölcsöt és tacót fogyasztanak. Nemzeti italuk a tequila. Ezenkívül a mezcal, a pulque és a sör is kedvelt.

A környezet és az időjárás

Az ország változatos felszíni formákat rejt magában, található itt ugyanis sivatag, hegyvidék, termékeny alföld és a trópusi szavanna is. Éghajlata a felszínnel együtt változik. Az ország két szélén forró időjárás uralkodik, az ország belseje sokkal szárazabb és melegebb. Az esős időszak májustól októberig tart általában. A december és a február közötti időszak a leghűvösebb, ilyenkor az északi szél az ország északi részét sokszor csípőssé teszi és a hőmérséklet bizony fagypont alá is csökkenhet. A fővárost és környékét kellemes, nem túl meleg hőmérséklet jellemzi. A téli hónapokban, ősszel és tavasszal átlag 25-31 fok.

Magyarország és Mexikó között az időeltolódás 8 óra.

Ami mindenképpen látni kell

Mexikóváros

A főváros 2200 méter magasan fekszik, de levegője ennek ellenére borzasztóan szmogos. A város történelmi belvárosa a Plaza de la Constitución, itt találhatók Mexikó legrégebbi épületei és templomai. Keleti részén található a Palacio Nacional (Nemzeti Palota), mely ma az elnöki hivatalnak ad otthont. A csodálatos Catedral Metropolitanát 1520-ban építették. Érdemes megnézni az azték piacteret, az Alamedát, a város legnagyobb parkját, a Bosque de Chapultepecet, a Guadalupe Bazilikát és a Plaza Garibaldit is. Az utcákon gyakran láthatunk tipikus mexikói zenészeket, a mariachikat.

Teotihuacán

Yukatán-félsziget

A Yukatán-félsziget Mexikó egyik legizgalmasabb területe, itt terül el a toltékok fővárosa, Chichén Itzá, amely megőrizte a hosszú ideig tartó maja kultúra emlékeit. A Tollas Kígyókultusz jellegzetes emléke a Kukulkan-piramis. A félszigeten szinte minden látnivaló kőből van. Csodás látványt nyújt a Jaguár-templom és a Harcosok Épülete is, melynek tulajdonképpen csak az oszlopcsarnoka maradt épen, mivel a fából készült szentély leégett. A félszigeten fekszik az Uxmal és a Quintana Roo, melyek szintén világhírű turistalátványosságok.

Yukatán-félsziget

Acapulco

Acapulcót is érdemes felkeresni, a Csendes-óceán partján elnyúló üdülőparadicsom a világ egyik leghíresebb tengerpartja, remekül kiegészíti a történelmi Mexikóban tett kirándulásokat. A partvidék leghíresebb látnivalója a La Quebrada és a Pie de la Cuesta.


Nyaralj személyre szabott árajánlattal! Regisztrálj, és nyerj mellé egy wellness hétvégét is!

Acapulco

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.