RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Kattints ide a képgaléria megtekintéséhez!

Édes koala macik, pimasz kenguruk, jóképű szörfös srácok, csodálatos tengerpart, szép városok és vidám bennszülöttek jellemzik a világ egyik legszebb és legkülönlegesebb földrészét.

Egyrészt a legpusztább és legszárazabb kontinens a világon, ráadásul nyomasztóan sík. Másrészt viszont élénk kék ég, fahéjszínű talaj, lakatlan völgytorkok és bizarr állatvilág jellemzik. Ritkán lakott ország, mely méreteiben az USA-val vetekszik, de népessége alig több mint Hollandiáé.
.
Lakóinak többsége az óceántól 20 km-re lelt otthonra, életük extrovertált, melyben a virágzó tengerparti kultúra és a Barbie-lét áll a központban.
Az őslakosok zöme, a jóléti gyarmatosítás áldozataiként a segélyektől és alkoholtól szenved.
.
Eredet és időjárás

Ausztrália földrajzi értelemben a Föld legkisebb kontinense, amely Ausztrália és Óceánia részét képezi. Politikai értelemben az Ausztrál Nemzetközösség rövidített neve.

Az Ausztrál Nemzetközösség területét tekintve a hatodik legnagyobb ország a Földön. Új-Zéland tőle délkeletre, Indonézia, Pápua Új-Guinea és Kelet-Timor északra helyezkedik el. Az Egyenlítőtől délre a 10. és a 40. szélességi kör között található.

Latin neve a terra australis incognita kifejezésből ered, ami „ismeretlen déli föld”-et jelent. Ausztrália az Indiai- és a Csendes-óceán határvonalán helyezkedik el. Északon a Timor- és az Arafura-tenger, valamint a Torres-szoros, délen és nyugaton az Indiai-óceán, keleten a Korall- és a Tasman-tenger határolja.

Földrajzi elhelyezkedése következtében Ausztrália egyharmadára a trópusi, kétharmadára a mérsékelt éghajlat a jellemző.
.
Az évszakok az európaihoz képest féléves eltolódásban váltják egymást: amikor nálunk tél van, ott akkor van nyár.

A partközeli területeken az óceánok, tengerek kiegyenlítő hatása mérsékli a téli és nyári, illetve a nappali és éjszakai hőmérsékleti szélsőségeket.

Sydney-ben például a januári – tehát nyári – középhőmérséklet 22 °C, júliusban – tehát télen – általában 12 °C körül van. (Viszonyításul: Budapesten a téli-nyári átlagos középhőmérsékleti érték közötti különbség 23 °C körüli.)

A belső területeken azonban szélsőséges hőmérsékleti értékek is jellemzőek a kontinentális éghajlati hatás miatt. Meghatározza a hőmérséklet alakulását a tengerszint feletti magasság is. Az éghajlat további alakítói a légáramlások: a nyári passzátszelek, amelyek bőséges csapadékot (nyári monszun) hoznak a kontinens északi, északkeleti részére és a keleti partvidékre.

Kenguruk és koalák

Az esőerdőkben 18 000 növényfaj van, ahol még 2500 évesnél idősebb fák is vannak. Az erdők egyik nevezetes állata a bársonyos aranymadár. A sivatagi területeken él a tüskés ördög és a teve. A keleti tengerparton, valamint a délkeleti és délnyugati területeken élnek az eukaliptuszok és a páfrányok.
Itt honos a koala (eukaliptusszal táplálkozik, napi 20 órát alszik), rengeteg kisemlős, rovar és a kacsacsőrű emlős is.

Ausztrália címerállata a kenguru. A kenguruk Ausztrália szavannáinak jellegzetes állatai. Közülük a legnagyobb a vörös óriáskenguru.
A tengerben élénk színű halak, rákok, puhatestűek és az oroszlánfóka élnek harmonikus életet.

A bennszülöttek és James Cook

A gyarmatosítók előtt a kontinensen csak bennszülöttek éltek. Sorsuk számos rokon vonást mutat az észak-amerikai indián népek életével. A 18. századig szinte teljesen lakatlan volt a földrész. A kor térképészei Déli Földnek hívták. Ausztráliát ekkor már mintegy 40 000 éve lakták a bennszülöttek.
A mítoszok szerint a bennszülöttek ősei óriás kenguruk voltak (vagy kígyók, emuk), akik dalaikkal alkották meg a tájat, adtak életet a növényeknek, állatoknak, embereknek.

A holland Willem Jansz volt az első európai, aki partra szállt a kontinensen, 1606-ban. A földrészt Új-Hollandiának nevezték el.
1607-ben a spanyol Luis Vaez de Torres hajózott végig először a később róla elnevezett szoroson, mely Új-Guineát és a York-fokot kötötte össze.
1642-ben a holland Abel Tasman elérte a mai Tasmaniát, és felfedezte Új- Zélandot.

1770-ben James Cook végighajózott és feltérképezte a keleti partvonalat, melyet Új-Dél-Wales-nek (New South Wales) nevezett és őfelsége III. György király utasítására brit fennhatóság alá vonta 1770. augusztus 22-én.

1788-ban Arthur Phillip kapitány 11 hajóból álló flottája január 18-20-a között érkezett a mai Sydney területére, amit Sydney Cove-ra kereszteltek.

1817-ben Matthew Flinders javaslatára a földrészt Új- Hollandia helyett Ausztráliának nevezték el.

Tasmania első települése 1803-ban jött létre, 1826-ban Nagy-Britannia bejelentette egyeduralmát. A brit korona 1823-as törvényével életre hívta a Legfelsőbb Bíróságot és a Törvénykezési Tanácsot, azaz a felelős parlamentet. Ezen lépésekkel kívánta a korona bevezetni az angol polgári törvénykezést és rendet

Eleinte a felfedezők és bennszülöttek kapcsolata békés volt, alapvetően élelem, víz, szerszámok, ruhák és egyéb termékek cserekereskedelmében merült ki. Ez a viszony azonban hamarosan romlani kezdett, amint az őslakosok ráeszméltek, hogy a föld és annak kincsei – amely a megélhetésüket biztosította – veszélybe került. Konfliktusokkal tűzdelt évtizedek után 1835-ben született két megállapodás a gyarmatosítok és az Aboriginal Kulin törzs között 600 ezer hold „megvásárlásáról” Melbourne környékén. Ez és ehhez hasonló ügyletek hatására Sir Richard Bourke, Új-Dél-Wales kormányzója nyilatkozatban jelentette ki, hogy a brit korona képviselőinek érkezése előtt Ausztrália földje senkinek tulajdonát nem képezte.

Népesség, vallás

Az ország lakosságának 1%-át az ausztrál bennszülöttek teszik ki, 92% európai, a maradék 7% ázsiai származású. A bevándorlók különösen a jugoszláv utódállamokból, valamint Görögországból, Olaszországból és Lengyelországból érkeztek.

A lakosság közel 90%-a városban él, legtöbben a délkeleti parton, Tasmaniában és Nyugat-Ausztráliában, Perthben. Az ország „közepe” majdnem lakatlan.

Az ausztrálok többsége vallásos, 27% római katolikus, 26% anglikán, 24% egyéb keresztény, 13% felekezet nélküli és a fennmaradó 10% egyéb vallást gyakorol.

Ide mindenképpen menj el vagy próbáld ki

1. Hajózás komppal Sydney-nél, ami a kör alakú Rakparttól a Manly szörfparadicsomig tart.

2. Nézd meg az Ulurut, más néven Ayers Rock-ot. Ez egy óriási sziklamonolit Ausztrália Vörös központjában. Szakrális határkő az őslakosok számára, bizarr látvány és turistaút a látogatók számára.

3. Bérelj lakóhajót.  Ha ilyet bérelsz átélheted a nagy barna Murray folyó csodáit. 

4. Ha még nem unod a kínai negyedet, nézd meg Melbourne kínai negyedét, ahol az alacsonyan fekvő, szűk utcák nem sokat változtak a 19. század óta, amikor az aranyláz a világ minden sarkát megbolygatta.

5. Kempingezz a Nagy – Korallzátony-nál. A Whitsunday Szigetek esőerdőkkel borított csúcsai és a végtelen fehér tengerpart ide vonzzák a turistákat, ezenkívül kiváló hely búvárkodásra.

6. Nézd meg Kimberley-t, amit Ausztrália határának is neveznek. Legelő marhacsordái és szórt tanyái a vadnyugatot idézik.

7. Irány Tasmania. Hobart, Tasmania székhelye, barátságos és egy gyönyörű, de kicsi vízparttal rendelkezik. Jópofa piac van itt a Salamance Téren, az öreg kőből épült vásárcsarnokban.

8. A Kakadu Nemzeti Park valójában egy hatalmas trópusi pusztaság a vadvilág meglepő változatosságával, krokodilokkal, kengurukkal és vízi bölényekkel.

9. Hajózás a Great Ocean Roadon  Az út 280 km hosszú és a szörfök által ütött-kopott sziklák mentén vezet.

10. A Kék Hegység Sydney nyugati részén a művészek és hegymászók különc közösségének otthona, nevét az illatos eukaliptusz olaj kék ködjéről kapta.


Nyaralj személyre szabott árajánlattal! Regisztrálj, és nyerj mellé egy wellness hétvégét is!

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.