Register
A password will be e-mailed to you.

Kattints ide a képgaléria megtekintéséhez!

Édes koala macik, pimasz kenguruk, jóképű szörfös srácok, csodálatos tengerpart, szép városok és vidám bennszülöttek jellemzik a világ egyik legszebb és legkülönlegesebb földrészét.

Egyrészt a legpusztább és legszárazabb kontinens a világon, ráadásul nyomasztóan sík. Másrészt viszont élénk kék ég, fahéjszínű talaj, lakatlan völgytorkok és bizarr állatvilág jellemzik. Ritkán lakott ország, mely méreteiben az USA-val vetekszik, de népessége alig több mint Hollandiáé.
.
Lakóinak többsége az óceántól 20 km-re lelt otthonra, életük extrovertált, melyben a virágzó tengerparti kultúra és a Barbie-lét áll a központban.
Az őslakosok zöme, a jóléti gyarmatosítás áldozataiként a segélyektől és alkoholtól szenved.
.
Eredet és időjárás

Ausztrália földrajzi értelemben a Föld legkisebb kontinense, amely Ausztrália és Óceánia részét képezi. Politikai értelemben az Ausztrál Nemzetközösség rövidített neve.

Az Ausztrál Nemzetközösség területét tekintve a hatodik legnagyobb ország a Földön. Új-Zéland tőle délkeletre, Indonézia, Pápua Új-Guinea és Kelet-Timor északra helyezkedik el. Az Egyenlítőtől délre a 10. és a 40. szélességi kör között található.

Latin neve a terra australis incognita kifejezésből ered, ami „ismeretlen déli föld”-et jelent. Ausztrália az Indiai- és a Csendes-óceán határvonalán helyezkedik el. Északon a Timor- és az Arafura-tenger, valamint a Torres-szoros, délen és nyugaton az Indiai-óceán, keleten a Korall- és a Tasman-tenger határolja.

Földrajzi elhelyezkedése következtében Ausztrália egyharmadára a trópusi, kétharmadára a mérsékelt éghajlat a jellemző.
.
Az évszakok az európaihoz képest féléves eltolódásban váltják egymást: amikor nálunk tél van, ott akkor van nyár.

A partközeli területeken az óceánok, tengerek kiegyenlítő hatása mérsékli a téli és nyári, illetve a nappali és éjszakai hőmérsékleti szélsőségeket.

Sydney-ben például a januári – tehát nyári – középhőmérséklet 22 °C, júliusban – tehát télen – általában 12 °C körül van. (Viszonyításul: Budapesten a téli-nyári átlagos középhőmérsékleti érték közötti különbség 23 °C körüli.)

A belső területeken azonban szélsőséges hőmérsékleti értékek is jellemzőek a kontinentális éghajlati hatás miatt. Meghatározza a hőmérséklet alakulását a tengerszint feletti magasság is. Az éghajlat további alakítói a légáramlások: a nyári passzátszelek, amelyek bőséges csapadékot (nyári monszun) hoznak a kontinens északi, északkeleti részére és a keleti partvidékre.

Kenguruk és koalák

Az esőerdőkben 18 000 növényfaj van, ahol még 2500 évesnél idősebb fák is vannak. Az erdők egyik nevezetes állata a bársonyos aranymadár. A sivatagi területeken él a tüskés ördög és a teve. A keleti tengerparton, valamint a délkeleti és délnyugati területeken élnek az eukaliptuszok és a páfrányok.
Itt honos a koala (eukaliptusszal táplálkozik, napi 20 órát alszik), rengeteg kisemlős, rovar és a kacsacsőrű emlős is.

Ausztrália címerállata a kenguru. A kenguruk Ausztrália szavannáinak jellegzetes állatai. Közülük a legnagyobb a vörös óriáskenguru.
A tengerben élénk színű halak, rákok, puhatestűek és az oroszlánfóka élnek harmonikus életet.

A bennszülöttek és James Cook

A gyarmatosítók előtt a kontinensen csak bennszülöttek éltek. Sorsuk számos rokon vonást mutat az észak-amerikai indián népek életével. A 18. századig szinte teljesen lakatlan volt a földrész. A kor térképészei Déli Földnek hívták. Ausztráliát ekkor már mintegy 40 000 éve lakták a bennszülöttek.
A mítoszok szerint a bennszülöttek ősei óriás kenguruk voltak (vagy kígyók, emuk), akik dalaikkal alkották meg a tájat, adtak életet a növényeknek, állatoknak, embereknek.

A holland Willem Jansz volt az első európai, aki partra szállt a kontinensen, 1606-ban. A földrészt Új-Hollandiának nevezték el.
1607-ben a spanyol Luis Vaez de Torres hajózott végig először a később róla elnevezett szoroson, mely Új-Guineát és a York-fokot kötötte össze.
1642-ben a holland Abel Tasman elérte a mai Tasmaniát, és felfedezte Új- Zélandot.

1770-ben James Cook végighajózott és feltérképezte a keleti partvonalat, melyet Új-Dél-Wales-nek (New South Wales) nevezett és őfelsége III. György király utasítására brit fennhatóság alá vonta 1770. augusztus 22-én.

1788-ban Arthur Phillip kapitány 11 hajóból álló flottája január 18-20-a között érkezett a mai Sydney területére, amit Sydney Cove-ra kereszteltek.

1817-ben Matthew Flinders javaslatára a földrészt Új- Hollandia helyett Ausztráliának nevezték el.

Tasmania első települése 1803-ban jött létre, 1826-ban Nagy-Britannia bejelentette egyeduralmát. A brit korona 1823-as törvényével életre hívta a Legfelsőbb Bíróságot és a Törvénykezési Tanácsot, azaz a felelős parlamentet. Ezen lépésekkel kívánta a korona bevezetni az angol polgári törvénykezést és rendet

Eleinte a felfedezők és bennszülöttek kapcsolata békés volt, alapvetően élelem, víz, szerszámok, ruhák és egyéb termékek cserekereskedelmében merült ki. Ez a viszony azonban hamarosan romlani kezdett, amint az őslakosok ráeszméltek, hogy a föld és annak kincsei – amely a megélhetésüket biztosította – veszélybe került. Konfliktusokkal tűzdelt évtizedek után 1835-ben született két megállapodás a gyarmatosítok és az Aboriginal Kulin törzs között 600 ezer hold „megvásárlásáról” Melbourne környékén. Ez és ehhez hasonló ügyletek hatására Sir Richard Bourke, Új-Dél-Wales kormányzója nyilatkozatban jelentette ki, hogy a brit korona képviselőinek érkezése előtt Ausztrália földje senkinek tulajdonát nem képezte.

Népesség, vallás

Az ország lakosságának 1%-át az ausztrál bennszülöttek teszik ki, 92% európai, a maradék 7% ázsiai származású. A bevándorlók különösen a jugoszláv utódállamokból, valamint Görögországból, Olaszországból és Lengyelországból érkeztek.

A lakosság közel 90%-a városban él, legtöbben a délkeleti parton, Tasmaniában és Nyugat-Ausztráliában, Perthben. Az ország „közepe” majdnem lakatlan.

Az ausztrálok többsége vallásos, 27% római katolikus, 26% anglikán, 24% egyéb keresztény, 13% felekezet nélküli és a fennmaradó 10% egyéb vallást gyakorol.

Ide mindenképpen menj el vagy próbáld ki

1. Hajózás komppal Sydney-nél, ami a kör alakú Rakparttól a Manly szörfparadicsomig tart.

2. Nézd meg az Ulurut, más néven Ayers Rock-ot. Ez egy óriási sziklamonolit Ausztrália Vörös központjában. Szakrális határkő az őslakosok számára, bizarr látvány és turistaút a látogatók számára.

3. Bérelj lakóhajót.  Ha ilyet bérelsz átélheted a nagy barna Murray folyó csodáit. 

4. Ha még nem unod a kínai negyedet, nézd meg Melbourne kínai negyedét, ahol az alacsonyan fekvő, szűk utcák nem sokat változtak a 19. század óta, amikor az aranyláz a világ minden sarkát megbolygatta.

5. Kempingezz a Nagy – Korallzátony-nál. A Whitsunday Szigetek esőerdőkkel borított csúcsai és a végtelen fehér tengerpart ide vonzzák a turistákat, ezenkívül kiváló hely búvárkodásra.

6. Nézd meg Kimberley-t, amit Ausztrália határának is neveznek. Legelő marhacsordái és szórt tanyái a vadnyugatot idézik.

7. Irány Tasmania. Hobart, Tasmania székhelye, barátságos és egy gyönyörű, de kicsi vízparttal rendelkezik. Jópofa piac van itt a Salamance Téren, az öreg kőből épült vásárcsarnokban.

8. A Kakadu Nemzeti Park valójában egy hatalmas trópusi pusztaság a vadvilág meglepő változatosságával, krokodilokkal, kengurukkal és vízi bölényekkel.

9. Hajózás a Great Ocean Roadon  Az út 280 km hosszú és a szörfök által ütött-kopott sziklák mentén vezet.

10. A Kék Hegység Sydney nyugati részén a művészek és hegymászók különc közösségének otthona, nevét az illatos eukaliptusz olaj kék ködjéről kapta.


Nyaralj személyre szabott árajánlattal! Regisztrálj, és nyerj mellé egy wellness hétvégét is!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.