Register
A password will be e-mailed to you.

Elkezdődött az iskola –  Te már megint késésben, a gyerek nem hajlandó felkelni, a másiknak nem írtad alá az igazolását, nincs idő reggelizni, a tornazsákok nincsenek összepakolva, és még benzint is kéne venned…. Amikor a sok kis dolog összeadódik, a vége stressz és idegeskedés lesz – segítünk, hogy ne így legyen! Készülj fel a békés reggelekre!

Gabival (32), akinek egy 9 és egy 13 éves fia van, egy kávézó teraszán beszélgetünk. Amikor szóba hozom a reggeli kapkodás-idegeskedés témát, ő csak elmosolyodik, tudjátok, azzal a sokat sejtető bölcs anyuka-mosollyal.
Gyanakodni kezdek.

– Miért, nálatok nem ez megy? – kérdem.

– Nem – feleli.

Hitetlenkedve pislogok. Hiszen mindenki, akinek gyereke van, tudja – még David Kopperfield sem tudja a gyereket kivarázsolni a jó meleg paplan alól, és képtelenség egyszerre sminkelni meg vajaskenyeret kenni…

– Én is sokat kínlódtam, a tízenéves fiamat képtelenség volt felkelteni. Aztán beszereztem egy vizipisztolyt. (Hangosan kuncogok.. Gabi is…) Azóta, csak megállok a küszöbön, leadok néhány jólirányzott lövést, és nevetve pattan ki az ágyból, egy pillanat alatt!

– Vannak más praktikáid is…?

– Persze! – feleli. – Este megnézzük együtt az időjárás-jelentést, majd kikészítjük a ruhákat. Csomó mindent meg lehet csinálni előző este is – előkészülök az uzsonnákkal, bepakoljuk az iskolatáskákat és a tornazsákokat, és megbeszéljük, mi legyen reggelire. Így elkerülhetőek a reggeli alkudozások.

– De hogyan bírod rá őket a rendszerességre??

– Könnyebb, mint gondolnád – kb. 3 hét alatt teljesen magukévá tették a rutint. Már nem is kell őket nyaggatnom, hogy csinálják a dolgokat: tudják például, hogy reggelihez fel kell öltözni, és ma már ragaszkodnak is ehhez (persze azért hétvégén szeretnek egész nap pizsiben lustálkodni!). Sokkal könnyebb így, nekem sem kell 1000 teendőt fejben tartanom, mert mindenki tudja a dolgát. Persze, koordinálni még így is kell…

– És hogyan tartod kézben a reggeli “eseményeket”? Úgy értem, teljes egészében megbízol bennük, hogy nem felejtenek el semmit?

– Hát, észrevétlenül, a háttérből “felügyelem” a dolgokat… Például az előszoba a “gyűjtőhelyiség”.

– Gyűjtőhelyiség?

– Igen. Oda kell kikészíteni az összes cuccot – az iskolatáskát, tornazsákot, az uzsonnát vagy bármit, amit nem szabad itthonhagyni. Sôt, az a legcélszerûbb, ha az ember az ajtó elé pakol mindent, akkor tuti nem hagyja otthon!

Gabit hallgatva az egész tényleg nem is tűnik olyan bonyolultnak!

Íme 6 tipp, hogy gördülékenyen kezdődjék a nap:

  • Vekker, vekker és vekker: bár a vizipisztoly igazán eredeti ötlet, érdemes kipróbálni a hagyományos ébresztő-eljárásokat is. A gyerekek nagyon élvezik, ha saját ébresztőórájuk van, ez az önállóságukat is erősíti. Persze, a legfontosabb, hogy Te ébren legyél, ha esetleg a vekkert is átaludnák a lurkók…
  • Alakítsd át a helyiségeket úgy, hogy a gyerekedet önállóságra inspirálja! A kabátokat akaszd egy alacsonyabb fogasra, a cipőket tedd elérhető helyre, ugyanígy a konyhában is úgy helyezd el a reggelihez szükséges holmikat, hogy azokat egymaga is el tudja érni! Az olyan ruhaneműket részesítsd előnyben, amiket könnyű felvenni – gumírozott, tépőzáras nadrágot, cipőt, stb. Eleinte sok türelmet igényel, ha a csemete saját maga öltözködik, de hidd el, sokkal könnyebb lesz az indulás, ha nem mindent neked kell csinálnod!
  • Iktass ki minden zavaró tényezôt! Kapcsold ki a TV-t, tedd el a játékokat, hogy mindenki a reggeli teendôkre koncentrálhasson!
  • Legyen kéznél mindig néhány előrecsomagolt reggeli (pl. müzliszelet, ivójoghurt, kis csomag keksz, banán, stb.) – arra az esetre ha netán elaludnátok…
  • Készíts magadnak egy listát, hogy mi mindenre kell aznap különösen figyelni – így nem felejted el sem az ebédbefizetést, sem az extra uzsonnát.
  • Jutalmazd az ügyesen elvégzett reggelekért a kicsiket! Pl. kapjanak matricát vagy valami más apróságot – ezzel ösztönözheted őket még nagyobb önállóságra!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.