Register
A password will be e-mailed to you.

Fürdés közben pattant ki az agyamból, hogy miért is nem írt még senki a boltokban kapható jellegzetes magyar édességekről, illetve ropogtanivalókról. Kezdjük is rögtön a hazai csemegék dominánsszeptim akkordjával, azaz a Túró Rudival.

A hatvanas években egy tejipari szakemberekből álló csapat fejlesztette ki a különleges csokirudat túrótöltelékkel és Dr.Klein Sándornak köszönhetjük a nevét, aki a Budapesti Műszaki Egyetem egyik oktatója. Kezdetben nem akarták reklámozni, mivel túl obszcénnek találták e nevet, de a hatalmas siker nem váratott magára és egyre népszerűbb lett a kis rudacska.

A hetvenes és nyolcvanas években egyre több helyen kezdték meg a termék előállítását. Első filmszerepét a ,,Kismaszat és a gézengúzok" című moziban kapta. Ekkor kezdtek megjelenni a töltött, illetve a különböző vitaminnal dúsított variációk. Persze, a konkurens Geszti Eszti sem váratott magára, ami nem a Rapülős Geszti Péter kishuga, hanem egy hasonló formába öntött gesztenyés rúd, de néhány évnyi szereplés után eltűnt a polcokról.

A kilencvenes évekre megjelenik az óriáspöttyös változat is és a csomagolás is megváltozik egy csöppet. Reklámok, tv-szereplések, tombol a népszerűség, én egy BKV-büntis csekket Túró Rudi néven írok alá….

A kétezres évekre már szupersztárrá válik a rudi, Dots néven megjelenik külföldön is, saját honlap, desszert, jégkrém-változat és nem utolsósorban történelmi események szereplője, hiszen a 2OO6-os szeptember 18-i MTV székház elleni támadást a Pöttyös-automata sértetlenül túléli, egy évvel korábban pedig a legkedveltebb magyar márkának választották.

Eredetileg egyébként Dr. Radnai Béla reklámpszichológus túl hosszúnak találta a Túró Rudit és inkább a tutu vagy a titi nevet javasolta, szerencsére nem hallgattak rá és nem adták ezt a nevet az egy csomagoláson több mint kilencven pöttyöt tartalmazó rúdnak. Ma már rengeteg változat létezik, de ne feledjük, a pirospöttyös az igazi!

Egy laza fordulattal térjünk is át a ropira, abból is a Nógrádira, mert ugye az az eredeti magyar változat a külföldi termékekkel szemben. Fincsi, szeretjük, de óriási viták találhatók a témáról, hogy melyik is a legjobb és miért olyan kemény néha… Legnagyobb megdöbbenésemre, nem találtam anyagot a Nógrádi ropi-ról, pedig beleástam magam a témába és a legtöbb helyen csupán néhány használhatatlan linkre bukkantam, így a nógrádi ropi eredete örök homályba vész, mindenesetre – mióta az eszemet tudom – azóta létezik, és valószínű, hogy még a hetvenes évek elé tehetjük a keletkezését, de feltehetően valamilyen formában már a krisztusi időkben is jelen volt.

Emlékszem néhány kakaóval töltött változatra a nyolcvanas évekből, de kilencvenre annyira elszaporodtak a ropik, hogy a Nógrádit alig lehetett kapni, majd szerencsére visszatért a polcokra.

Legnagyobb bánatomra rá kellett eszmélnem azonban, hogy a téli fagyi úgyszintén nem rendelkezik saját honlappal vagy ha van is, jól elrejtik, pedig ez lett volna a következő vizsgálati alany, így lassan feladtam a keresést és arra gondoltam, jobb, ha befejezem, mielőtt mindenféle emlékekről szóló honlapokra kattintok, ahol a retro-édességeket istenítik.
.
Azért egy rövid felsorolást tegyünk, hátha sikerül kellemes emlékeket idézni: van, ami ma is létezik és van olyan is, ami a jótékony homályba veszett.

Balaton szelet, Kojak nyalóka.. hmm, macskanyelv, mesesajt (csokis medve vagy mackó, tyűűű, de szörnyű volt, még ma is kínoznak a rémképek), Pilótakeksz, ez tartja a formáját, bár az íze megváltozott, sport-szelet, ma is ettem egyet, zizi, Dunakavics, Francia drazsé, Limó por, robbanós cukor, italpor, egyforintos rágó, tutti-frutti és még sorolhatnám a termékeket, de már így is túl hosszú a lista. Mindenesetre érdekes, hogy nagyon szerettük (vagy utáltuk) ezeket anno, de nagyon sok eltűnt a boltok polcairól és átadta helyét a fiatalabb csoki-generációnak…. Kár!

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.