Register
A password will be e-mailed to you.

Az embernek az orchideáról az első, ami eszébe jut: a pazar elegancia és a bujaság… Ahogy ezek a növények szemérmetlenül kitárulkoznak a világnak, az ember alig tud betelni a látvánnyal.
Úgy gondolsz az orchideára, mint valami elérhetetlen álomra? Itt az ideje, hogy kicsit közelebb hozzuk hozzád ezt a fantasztikus növényt – közel, egészen a lakásodba!
.
Az orchideák egy része ugyan valóban kényes jószág, de például a lepkeorchidea, amiről most szó lesz, kifejezetten könnyen tartható lakásban is – most megmutatjuk, hogyan!
.
Egy kis bemelegítés
Az orchidea eredetileg trópusi esőerdőkben él, mégpedig a fákon – a tápanyagokat pedig a levegőből veszi fel, a léggyökerei segítségével. Éppen ezért, tilos ezeket a léggyökereket lenyírbálni, és virágföldbe sem szabad ültetni a növényt, mert megfullad!
A lepkeorchidea jellegzetessége, hogy rövid és tömör ovális leveleket hoz, a hosszú szár végén pedig egy lepkeformájú virágot – a nevét is innen kapta. Igen elterjedt fajta, változatos színekben és hosszan tartósan virágzik (nyáron inkább levelet növeszt, télen hoz virágot). Legismertebb színei a hófehér, a lila, a bíbor és a rózsaszín.
.
Fontos tudnivalók
A növénynek állandó meleg párás környezetre van szüksége. 50-60%-os páratartalom már elegendő neki – ez egy lakásban általában biztosított. 10-15 fokos hőmérsékleten megáll a növekedésben, és lehullajtja a bimbóit, ezért télen 18-23 fokban tartsd, nyáron a 18-27 fokot szereti. Sem a túl meleg, sem a túl hideg nem tesz neki jót. Nyáron csak árnyékos helyre tegyük ki, tűző napra a 40 fokba ne, mert megég. Ha lakásban tartod, kerüld a huzatos helyeket!
A legideálisabb lakásban, ha világos, meleg, de tűző naptól mentes helyen neveled.
Ha a növény elvirágzott, a növényen maradt virágszárat vágd le, így másodvirágzásra serkented a növényt!

Öntözés
A lepkeorchideát elég hetente egyszer öntözni. Soha ne álljon alatta a víz! Ha alatta, vagy a leveleken megáll a víz, rothadási folyamatok indulhatnak be, ami károsítja a növényt. Öntözéshez esővizet vagy szénsavmentes ásványvizet használj. A permetezéssel bánj óvatosan!
Fontos, hogy rendszeresen biztosítsd számára a megfelelő tápanyagutánpótlást! Erre lehet kapni speciálisan, orchideáknak gyártott tápoldatot, kéthetente használd.

Átültetés
Vásárolj speciális, orchideáknak való ültető közeget (ez általában fenyőkéreg, tőzegmoha és perlit keveréke). Kertészetekben, kis kiszerelésben is hozzájuthatsz. Évente kétszer-háromszor érdemes a lepkeorchideát átültetni, de ne sokkal nagyobb cserépbe, mert akkor csak a gyökere nő és a növény nem.
Jó ötlet, ha átlátszó cserépbe ülteted át, mivel a gyökerei is képesek a fotoszintézisre, illetve így ellenőrizni tudod a gyökerek állapotát is. Persze, ha nem találsz ilyen cserepet, tökéletesen megteszi a hagyományos is!

Kártevők
Már a vásárlásnál figyelj oda, hogy egészséges növényt válassz! Ha sárgulnak a levelei vagy gyanús barna foltokat látsz rajta, inkább ne vedd meg.
.
Ugye, hogy annyira azért nem is bonyolult? Igényel némi odafigyelést, de sokszorosan hálálja meg – akár 4-5 hónapon keresztül is virágzik! Te pedig alig tudsz majd elszakadni ettől a kis gyönyörűségtől… ez azért megéri, nem?

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

914 hozzászólás

  1. Harmati Brigitta

    mit tegyek ha az orchideámnak a levelei hétröl hétre elkezd sárgulni száradni és cukros nedvet enged?mit kezdjek vele?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.