Register
A password will be e-mailed to you.

Az ősszel nem csak az új tanév, hanem a különféle lázzal járó megbetegedések időszaka is beköszöntött. Amikor egy kisgyerek lázas, azonnali hatékony beavatkozásra van szükség.
.
A gyerekkori betegségek egyik leggyakoribb kísérő tünete a láz. Ez a szervezet természetes védekező reakciója, azonban a tartósan magas láz a szervezetet nagyon igénybe veszi (különösen a szivet), sőt életveszélyes görcsrohamot is kiválthat, ezért fontos, hogy a lázat már az orvos megérkezéséig is csillapítani kell!
.
36-37 ºC között normális testhőmérséklet
37-38 ºC hőemelkedés
38-39 ºC mérsékelt láz
39-40,5 ºC magas láz
40,5 ºC felett igen magas láz
.
A régi, "klasszikus" módszerek, mint pl. a hűtőfürdő, a tusolás vagy a priznic-borogatás (vagyis a fizikális lázcsillapítás módszerei) a gyógyszeres lázcsillapítás kiegészítői lehetnek. Ezeknek előnyük, hogy nincs mellékhatásuk, és 38 ºC fölötti testhômérséklet csökkentésére önmagában, vagy gyógyszeres kiegészítéssel alkalmazhatóak, orvosi rendelés nélkül is.

Általános tudnivalók

  • Nagyon fontos, hogy lázas gyermekünket sohase hagyjuk magára, a kis betegnek is sokat jelent, ha ilyenkor a szülei mellette vannak. A testhőmérsékletét pedig rendszeresen ellenőrizzük, mérjük! Ha kell, jegyezzük le, mikor milyen értékeket kaptunk.
  • Mindig legyen otthon eltérő hatóanyagtartalmú gyógyszer! Ezeket felváltva alkalmazva az erős lázat is hatékonyabban lehet csillapítani (hiszen nem 6 óránként, hanem például 3 óránként is tudunk gyógyszert adni). A gyógyszerek adagolása előtt mindenképpen olvassuk el a betegtájékoztatót, vagy konzultáljunk a gyerekorvossal, gyógyszerésszel!


     

  • Ha fizikális lázcsillapítást alkalmazunk (pl. hűtőfürdőt vagy borogatást), ne nyissunk ablakot!
  • A lázas gyermeket ne bugyoláljuk paplanba, ne takarjuk be vastag takaróval, mert hőpangás jöhet létre, vagyis nem tudja megfelelô módon a hőt leadni! Elég egy vékony pizsama, takaró vagy lepedő.
  • Fontos a folyamatos folyadék-fogyasztás! Kínálgassuk gyakran kis mennyiségű, langyos itallal (1-2 korty tea vagy limonádé is elég lehet). Hanyagoljuk a szénsavas italokat, inkább a se túl hideg, se túl meleg tea vagy rostos gyümölcslevek mellett döntsünk.

Törzs- vagy testborogatás (priznic)
A "priznic" (vagyis a száraz ruhával fedett hideg vagy langyos vizes borogatás) feltalálójáról, Vinzenz Priessnitz-ről kapta a nevét. Priessnitz (1799-1851) földműves volt, aki megfigyelte a hideg víz gyógyító hatását, és vidéke lakóit tanácsokkal látta el, miként tudják hideg vizes fürdőkkel illetve borogatással gyógyítani a különféle betegségeiket.
Kisgyermekeknek a törzsborogatást 38,5-39 ºC esetében alkalmazzuk, 39 ºC felett a teljes test borogatása javallt. Törzsborogatásnál a gyermek felsőtestét kell borogatni, magasabb láz esetén a törzset és a végtagokat is (magyarán a fej kivételével az egész testet).
Vegyél egy nagyméretű törülközőt, áztasd szobahőmérsékletű vízbe, csavard ki, és tekerd a kis beteg testére. Negyed óra múlva, vagy ha átmelegszik a borogatás, cseréld! Célszerű, ha a lepedő alá vízhatlan anyagot (pl. neylon, gumilepedő) terítesz, hogy ne ázzon át a matrac, illetve fontos, hogy a vizes borogatás fölé pedig száraz ruhát boríts!
Csak a csukló vagy a boka borogatása nem ér semmit!

Hűtőfürdő
Készíts egy kellemes hőmérsékletű fürdővizet! Engedd tele a kádat, olyan hőmérsékletű vízzel, mintha rendesen fürdetnéd. Ebbe ültesd bele a kisgyereket (elég, ha a víz a hasáig ér). Kezdd el lassan hűteni a vizet úgy, hogy a kád végébe lassan töltöd a hidegvizet, és közben folyamatosan kevergeted a kezeddel, illetve az összekeveredett vízzel locsolgatod a felsőtestét. 29-31 ºC-ra kell hűteni a vizet. Figyelj oda, hogy ne legyen a gyermek sokáig ebben a vízben, az egész procedúra kb. 5 percig tartson! Hűtőfürdő alatt ne nyiss ablakot!

Gyógyszeres lázcsillapítás
Ma már sok, korszerű gyógyszer áll rendelkezésre, csecsemők és kisgyerekek számára is. Mindig legyen otthon eltérő hatóanyagú szirup vagy kúp, mert így tudod őket kombinálni. A legtöbb szirup egyben fájdalomcsillapító hatású is.
Fontos, hogy ha a láz tartósan nem múlik, konzultálj orvossal a gyógyszerek további adagolásáról! A betegtájékoztatóban meghatározott adagolást soha nem szabad túllépni!
A lázcsillapító szirupok felbontás után csak korlátozott ideig őrzik meg a szavatosságukat, ezért mindig ellenőrizd, van-e "készleten" megfelelő szavatosságú gyógyszer!
A gyógyszerek mellett kapjon a gyermek C vitamint is (belekeverheted az italába), multivitaminos készítmények esetén konzultálj az orvossal, mert lázas megbetegedés esetén pl. a vas szedése nem ajánlott! 

Cikkünk a Heim Pál Gyermekkórház ápolási és gondozási tanácsai alapján készült.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.