Register
A password will be e-mailed to you.

Az idegesítő, utálatos főnökök mindenhol ott vannak – de vajon tudod-e kezelni őket?
Olvasd el a 10 ötletet, és garantáltan megszelídíted mindet!

1. A főnököd elvárja, hogy asztalt foglaltass neki az étteremben, akárhányszor tárgyalni megy – de Te nem vagy a titkárnője!
Mit tegyél: Ülj le vele, és beszéljétek meg, hogy mik a pontos teendőid! Ha azt szeretnéd, hogy ne ugráltasson többet, ki kell mondanod, nyílttá kell tenned a problémádat! Ha tisztelettel, de határozottan beszélsz vele, az belőle sem ellenségességet és ellenállást fog kiváltani, hanem belátja Ő is, hogy hibázott.


2. A napját sem tudod felidézni, mikor volt olyan utoljára, hogy a főnököd nem ordibált veled vöröslő fejjel.

Mit tegyél: Nem megoldás, ha visszakiabálsz, sem az, ha úgy teszel, mintha ott sem lenne – mindkét esetben csak tovább gerjednek az indulatok. A legjobb megoldás ilyenkor a hatékony kommunikáció: egy négyszemközti beszélgetés keretében kérdezd meg tőle, mit kifogásol a munkádban. A főnököd nem feltétlenül fog egyik pillanatról a másikra megváltozni, de talán ráirányíthatod a figyelmét a saját indulatosságára.

3. A saját munkád mellett a főnöködét is Te végzed – mindezt persze ugyan annyi fizetésért.
Mit tegyél: már-már hajlanál a bosszúra, és ingered van, hogy kudarcra ítélt tanácsokat adj a főnöködnek, amivel tuti bebukik? Rossz ötlet! Persze, az sem tartható, hogy helyette dolgozzál – hol az arany középút, hogy állásod is legyen, és megbecsülést is szerezz? A megoldás az, ha továbbra is keményen dolgozol, de úgy, hogy másokat is bevonsz a munkafolyamatba, hogy lássák, mennyit dolgozol, és értékeljenek és a helyeden kezeljenelek! Ne engedd, hogy más arassa le a babérokat! Az idő neked dolgozik majd.

4. A főnököd rendszeresen meghív egy késő esti italra, a lakásán…
Mit tegyél: Ez egy trükkös helyzet! Egyrészt úgy tűnhet, a karriered függ attól, "megadod"-e magadat neki, még akkor is, ha kifejezetten visszataszítónak találod a főnöködet. Viszont, ha felpofozod és elrohansz, valószínüleg tényleg löttek az állásodnak… Szóval a legjobb, ha kitalálsz egy nem bántó, de nyílvánvaló indokot, pl. tartós kapcsolatban élsz, és nem tudsz efféle késő esti találkákra menni. Ha ezek után továbbra is "nyomul", értesítsd a megfelelő szerveket (vagy a cégen belül az illetékest)!

5. A főnököd elvárja, hogy válaszolj az email-jeire, vagy visszahívd, még akkor is, ha a dolog nem sürgős – mindezt mialatt szabadságon vagy…
Mit tegyél: Ne vágd a földhöz a mobilodat, és ne hajítsd a tengerbe az iPhone-odat, de az sem jó, ha tönkreteszed a nyaralást, vagy eleve totál stresszesen utazol el, attól rettegve, mikor telefonál a főnök… Sokkal jobban jársz, ha úgy utazol el, hogy a munkahelyeden mindent rendben hagysz magad mögött! Készülj fel előre a szabadságodra, és ne adj okot arra, hogy a főnököd felhívjon! Ha mégis attól félsz, az az 1 hét az állásodba kerülhet, állapodj meg a főnököddel, naponta mennyi időt vagy hajlandó a munka-ügyekkel vagy email-ek olvasásával/válaszolásával tölteni. Alaposan gondold át, mennyi időt tudsz feláldozni a szabadidődből, de ahhoz ragaszkodj!

6. Annak ellenére, hogy kiemelkedően teljesítesz a munkahelyeden, és keményen dolgozol, 3 éve, amióta a cégnél vagy, egyszer sem kaptál fizetésemelést.

Mit tegyél: ne kutakodj a személyi aktákban (hogy a többiek mennyit keresnek), mert annak csak féltékenykedés és sértődés lesz a vége. Persze, ez nem azt jelenti, hogy bele kell törődnöd a helyzetedbe – inkább beszélj a főnököddel. Mindkettőtöknek jót tesz, ha megismeritek a másik álláspontját – még az is kiderülhet, hogy senki sem kapott fizetésemelést a cégnél, anyagi okokból, vagy hogy kicsit többet kell dolgoznod a magasabb fizuért.

7. A főnököd lelki tanácsért fordul hozzá, mint legalábbis a terapeutája volnál.
Mit tegyél: nem túl szerencsés, ha belemész a főnököd lelki világának megvitatásába, mert kényelmetlen helyzetben találhatod magad, és nagyon nehéz lesz a későbbiekben elválasztani a "barátnőséget" a "főnök-beosztott" viszonytól. Sok komplikációtól kímélheted meg magadat, ha őszintén megmondod a főnöködnek, hogy ez téged kellemetlenül érint – talán bele sem gondolt abba, hogy a nyíltsága mennyire feszélyez téged!

8. Minél jobban belelátsz a főnököd ténykedéseibe, annál több illegális és etikátlan húzásáról értesülsz.
Mit tegyél: semmiképpen se hunyj felette szemet, de ne is élj vissza ezekkel az információkkal (pl. úgy, hogy megzsarolod…) – inkább tedd azt, amit a józan ész diktál, vagyis: jegyezd fel a szabálysértéseket, és értesítsd a megfelelő szerveket/embereket! Tudod, "vétkesek közt cinkos, aki néma!".

9. A főnököd elvárja, hogy olvass a gondolataiban.
Mit tegyél: ne hibáztasd magad, ha nem tudod kitalálni, tulajdonképpen mire is vágyik a főnököd – próbálgatás helyett inkább tisztázzátok a dolgokat! A főnököd biztosan nincs is tudatában annak, hogy olyasmit vár el tőled, amihez nem adott elég támpontot, és hogy bizonyos dolgokat csak mondani akart, de valójában nem tette… Ha kell, kérdezz rá minden apróságra – az intuíciódat pedig tartogasd máskorra.

10. A főnököd azt hiszi, ő a világ legviccesebb palija – a viccei viszont inkább szánalmasak, rasszisták és bántóak, mintsem humorosak…
Mit tegyél: ha egy vicc nem vicces, nem kell gurgulázva leesned a székről nevettedben – különösen, ha a vicc másokat sérthet érzéseikben (akik esetleg nem is mernek szólni). Ilyenkor állj ki az értékrended mellett, és mondd meg a főnöködnek, tisztelettel, hogy ezeket a poénokat inkább a magánéletében kamatoztassa! Arról nem is beszélve, hogy ugye nem akarod, hogy mások azt gondolják, Te is osztod a főnököd ezirányú nézeteit…
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.