Register
A password will be e-mailed to you.

Az emberi élet egyik legszebb pillanata ez. Izgalom várni a picit 9 hónapon át, ez jobb, mint a karácsonyra várni.

És persze erre is fel kell készülni. Hogyan? Foglalkozzunk a lakással! Természetesen nemcsak a babaszobát kell berendezni, de az egész lakást át kell alakítani!

Először is… az ember elkezdi egész más szemmel nézni 2 szintes lakásában a lépcsőt… hmm… ez most nem lesz túl praktikus…
Aztán ott a laptévé alacsony design asztallal, rajta mütyűrök sora, gyertyák, illatosítók. Hát, ennek mennie kell, az biztos. A kisbabára sok veszély leselkedik még egy biztonságos pihe-puha otthonban is, és bizony a kisbaba is veszélyt jelenthet kedvenc dísztárgyainkra. Nemcsak, mert mindent fel fog előbb-utóbb fedezni, de mert az ember eleinte, mikor még picike és aranyos, nem tudja igazán koordinálni a mozgását. Többek között ezért fordul elő – minden egyes anyával – jópárszor, hogy ölünkben ülő bébikénk olyan erővel vágja buksi fejecskéjét alulról felfelé az állunkba, hogy majd kettéharapjuk a nyelvünket. Khmm. Szóval jó lesz vigyázni.

Most arra gondolsz, hogy "Úristen, legjobb lesz, ha elköltözünk!". De erre semmi szükség. Bele fogtok jönni, te, a papa, meg a baba

Időtálló babaszoba

Ez a legfáradságosabb, de egyben a legszórakoztatóbb része az átrendezésnek. A mértéke persze nagyban függ az anyagi lehetőségeinktől, de ne gondoljuk, hogy kis költségvetésből nem lehet klassz gyerekszobát csinálni!
Ha azt szeretnéd, hogy a gyerekszoba időtálló és mégis könnyen változtatható, a gyermek fejlődési igényeit kielégítő kuckó legyen minden életkorban, kezdd az átalakítást egy fehér falfestéssel! A fehér, vagy más, semleges, világos szín amellett, hogy nagyítja a teret és beengedi a fényt, teret hagy a kreativitásnak és a változatosságnak – és, persze, sokkal kevésbé lehet megunni…
Felejtsd el a habos-rózsaszín és bugyikék falakat és berendezést – egy szoba nem ettől lesz kislányos vagy kisfiús (pláne, ha ellenkező neműeknek kell osztozniuk rajta) – ezt hagyd inkább a kiegészítőkre: a dobozokra, tárolóegységekre, a függönyre, a szőnyegre, ágytakarókra, lámpákra és párnákra. Szerencsés választás lehet – ennek megfelelően – ha a bútorok is fehér vagy natúr színűek. Így az évek folyamán folyamatosan változtatható a szoba arculata anélkül, hogy komoly összegeket kéne ráfordítanod.

A szobának a gyermek igényeit kell kielégítenie – az első két évben fontos, hogy béke és nyugalom áradjon belőle. A harmonizáló pasztell színek, a fehér különböző árnyalatai jó választás lehet ebben az életkorban. Később, az óvodai és iskolai években a képzelet és a fantázia birodalmává változik, az intenzív színek és merészebb megoldások ekkor kerülhetnek "terítékre". Készüljünk fel, hogy a kamaszkor beköszöntével a csemeténk már inkább szeretné a saját ízlése szerint berendezni a szobáját – egyéniségének megfelelően. Ezekhez a változásokhoz – jó esetben – elég a kiegészítőket lecserélni.

Trükkös megoldások

Érdemes olyan bútorokkal berendezni a babaszobát, amelyek a későbbiekben is felhasználhatóak – ma már elérhető áron is hozzájuthatunk olyan ágyakhoz, amelyek bővíthetőek a gyermek növekedésével, illetve kaphatóak például olyan pelenkázóasztalok, amelyek könnyedén íróasztallá alakíthatóak. A bútorok kiválasztásánál fontos szempont, hogy ne válasszunk se tarka-barka, se túlcicomázott darabokat – ezekre nagyon könnyen rá lehet unni, és a szoba inkább felkavaró lesz, mint meghitt és otthonos. A tárgyi környezet, különösen kis korban, óriási hatással van a fejlődő gyermek személyiségére. Inkább a szőnyeggel, és a különféle textilekkel vigyünk játékosságot és egyediséget a szobába.
Rajzfilmfigurás falfestés és Kis Hableányos bútorok helyett inkább törekedj a semlegességre! Ha képeket teszel a falra, ugyan azt a hatást érheted el, mint a tartósabb dekorációt jelentő falfestéssel, viszont a cseréje sokkal költségkímélőbb.
Színt vihetsz a szobába a különféle tárolódobozokkal is, és maguk a játékok is színesebbé, élettel telivé teszik a szobát! A babaszoba esetében fontos, hogy a polcokat és a szekrényeket megfelelően a falhoz rögzítsd, és a dobozokat olyan helyre tedd, hogy ne ránthassa magára azokat! Számolni kell azzal is, hogy ebben a korban a kis örökmozgók gátlástalanul megmásznak mindent, ami az útjukba kerül – éppen ezért célszerű a polcok elhelyezésénél az alsó polcot feljebb rakni, hogy ne lehessen felkapaszkodni rajta.
Az évek során, ahogy megmutatkozik a gyermek személyisége, úgy alakíthatod a szoba funkcióját is – ha szeret olvasgatni és könyvet lapozni, akkor egy olvasókuckó kialakításával, ha pedig egész nap le-föl rohangászik és még a krumplipüréből is autópályát csinál, jobb, ha a szobájában is a tér kapja a főszerepet, ahol kedvére vasutazhat.

Kevés pénzből – kreatívan!

Ha a család anyagi helyzete nem tesz lehetővé radikális és vadonatúj átalakításokat, használd a fantáziádat! A megörökölt, esetleg teljesen eltérő stílusú és állapotú bútordarabokat egy kis átalakítással összhangba hozhatod – csak némi csiszolás és festés kell hozzá (ezt bízd a leendő apukára!). Kérd meg a nagymamádat vagy egy barátnődet, hogy segítsen megvarrni a párnahuzatokat és a függönyöket! Jó minőségű, strapabíró cipősdobozokat átalakíthatsz például csinos kis játéktartó dobozkákká, némi csomagolópapír és kézügyesség bevonásával. A saját készítésű kiegészítőkkel ugyan azt kapod – miközben rengeted pénzt spórolsz!
Ha nincs hely külön gyerekszobának, egy paraván vagy egy polc segítségével válasszatok le egy baba-sarkot az egyik szobából! Lehetőleg világos, de csöndes és nem huzatos sarkot válasszatok.
A lakásátalakításnál feltétlenül fordíts gondot a padlóra – fontos ezek tisztántartása, hiszen a kis jövevény az első években csak csúszni-kúszni-mászni fog… Kérd meg a vendégeket is, hogy a cipőjüket tegyék le az előszobában! Az összes szőnyeg alá tegyél csúszásgátlót, a padlószőnyeget rendszeresen atkátlanítsd! Ha a baba sokat van azokban a helyiségekben, ahol hideg burkolat van, használj ott is szőnyeget, nehogy a pici felfázzon!

Ereszkedj térdre!

Sokszor el sem tudjuk képzelni, mennyi veszélyt rejt az otthonunk. Érdemes hát nekünk is négykézlábra ereszkednünk, és tüzetesen átvizsgálnunk a lakást – a baba szemével! Különösen azokra a tárgyakra és veszélyt jelentő forrásokra figyeljünk, amelyek mérgezéses- vagy égési sérüléseket okozhatnak, illetve vizsgáljuk meg, mi az, amit magára boríthat-ránthat a felfedezőútjai során.
.

1. Semmilyen éles, hegyes tárgy ne legyen kisgyerek számára elérhető magasságban! Elsősorban az asztalok sarkai jelentenek veszélyt, ezeket mindenképpen lássuk el sarokvédővel! Vizsgáljuk át tüzetesen a bútorainkat is – nincs-e kilógó szög, rugó vagy más, balesetveszélyes elem rajtuk. A kis asztalokról és fiókokból tüntessünk el minden kést, ollót, nehogy véletlenül rájuk bukkanjon!
.
2. A lépcsőket lássuk el élvédővel, illetve csúszásgátló szőnyeggel! Még jobb megoldás, ha a lépcsőt teljes egészében elkerítjük, vagy az aljára/tetejére rácsot szerelünk.
.
3. Semmilyen apró tárgy ne legyen elérhető helyen, ezeket könnyen lenyelhetik a csöppségek! Mütyűrök, emléktárgyak, törékeny szobrocskák, mérgező festékkel bevont ajándéktárgyak, mécsesek – ezeket mind-mind feljebb kell "költöztetni"! Lehetőleg a növényeinknek is keressünk biztonságos, magas helyet – nehogy a kis felfedező véletlenül megkóstolja őket (nem beszélve a virágföldről, ami kifejezetten mérgező!)… Nézzünk körül, nincs-e a lakásban alacsonyan elhelyezett kaktusz!

4. Vizsgáljuk meg, nincs-e a földön nehéz, törékeny, instabil tárgy! Egy állóvázát, amit szinte észre sem vettünk ott a sarokban, seperc alatt magára tud dönteni egy kiváncsiskodó baba. Ugyanígy, egy nagy műanyag széket is könnyedén a fejére tud borítani…

5. Az ablakokat lássuk el biztonsági rácsokkal, vagy állítsuk be úgy, hogy csak bukó állásra nyíljanak! A szakboltokban már kaphatóak kifejezetten ablakra tervezett gyerekzárak is. Fontos, hogy minden bútort eltegyünk az ablak közeléből, mert azokra felmászva könnyen elvesztheti az egyensúlyát, és kieshet az ablakon. Az ajtók esetében használjunk ajtórögzítőt, így elkerüljük, hogy az ajtót véletlenül a kezére csapja.
.
6. Tegyünk konnektorvédőket a konnektorokba! Vizsgáljuk át a kábeleket, és ha lehet, rejtsük őket a bútorok mögé, vagy kábelsínnel tüntessük el őket! Ne használjunk a gyerekszobában olyan dugaszokat, amiket könnyű kiszedni a helyéből (sok világító konnektorvédő ilyen!)!
.
7. A fűtőtestek komoly sérülések forrásai lehetnek, ezért célszerű rácsot, vagy egy bútort tenni eléjük (ez utóbbit természetesen megfelelő távolságra!)!
.
8. A kiságy esetében fontos ellenőrizni a rácsok közti távolságot! A szakemberek az 5-7 centiméteres távolságot javasolják, mert ezen nem fér át a baba feje, így nem tud beszorulni. Ennél sűrűbb rácsozás veszélyes lehet, mert úgy nem tudja visszahúzni a kidugott lábait vagy kezecskéit. Manapság a babaágyak már a biztonsági előírásoknak megfelelően készülnek.

9. A konyha külön figyelmet érdemel. A tisztítószereket és mérgező anyagokat tároljuk jól zárható helyen, ugyan így járjunk el a gyógyszerekkel is! Jobb, ha minden alsó konyhaszekrényt biztonsági zárral látunk el, mert így sem a lábasokhoz, sem a törékeny (és veszélyes!) konyhai eszközökhöz nem tud hozzáférni a kicsi. A tűzhely esetében különös gonddal járjunk el! Soha ne hagyjuk a picit felügyelet nélkül a konyhában!

10. Hasonlóan elővigyázatosnak kell lenni a fürdőszoba kialakításánál. Figyeljünk oda, hogy semmilyen mosó- vagy tisztítószerhez ne férjen hozzá, a tisztításhoz használt rongyokat és szivacsokat is tegyük el!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.