Register
A password will be e-mailed to you.

Ha felkészíted a testedet a terhességre legalább 1 hónappal a fogantatás előtt, biztos lehetsz benne, hogy könnyebb lesz teherbe esni, egészséges kismama leszel, és mind a szülés, mind az utána következő “regenerálódás” zökkenőmentesebben zajlik majd!

A vágy, hogy kisbabát szeretnél, természetes módon segít hozzá ahhoz, hogy ezeket a lépéseket megtedd. A pároddal együtt tájékozódjatok, és az előkészületekben Ő is vegyen részt – hiszen az Ő egészségi állapota is befolyásolja a születendő gyermek egészségét. Felmerül hát a kérdés: mit és hogyan, ha egészséges babát szeretnétek? A következő 12 tanács segít nektek meghozni a jó döntéseket!

1. Nem árt, ha mindketten elmentek egy teljes orvosi kivizsgálásra! Még akkor is, ha mindketten egészségesek vagytok, nem árt szakemberrel konzultálni, hogy minden rendben van-e.

2. Menj el a fogorvoshoz – a várandósság alatt a fokozott kálciumigény kihathat a fogaid állapotára, nem árt idejében rendbetenni a fogsorodat, különösen azért, mert sok beavatkozást nem szívesen végeznek a fogorvosok állapotos nők esetén (pl. érzéstelenítés, röntgen, altatás, stb.)!

3. Törekedj az egészséges testsúlyra! Ez azokra a nőkre vonatkozik, akik vagy túl soványak, vagy túlsúlyosak – ne térj ki ezelől a kérdés elôl! A jövendőbeli babád szempontjából fontos, és inkább halaszd el a teherbeesés tervezett időpontját, ha szükséges.

4. Törekedj a kiegyensúlyozott étrendre! Egyél minél több egészséges ételt, friss gyümölcsöt és zöldséget, és konzultálj a háziorvosoddal, mely ételeket célszerű mellőznöd (ilyen étel lehet pl. a máj). Figyelj a megfelelő folyadékfogyasztásra is!

5. Hagyj fel minden gyógyhatású készítménnyel vagy gyógyszerrel, hacsak az orvosod másképp nem rendeli! Kezdd el a “terhes-vitamin” szedését (olyan vitaminkészítmény, amelyet kifejezetten a kismamák igényei szerint állítottak össze)!

6. A folsav és a B-vitamin különösen fontos a várandósság ideje alatt (ezeket a fent említett vitaminkészítmények is tartalmazzák). Jó forrásai lehetnek ezeknek például a teljes kiörlésű gabonából készült pékáruk, a tészták, gabonapelyhek, a spárga, a búzacsíra, minden ‘zöld’-ség, illetve a narancslé.

7. Ha vashiányod van, feltétlenül – természetesen orvossal egyeztetve – kezdd meg annak pótlását!

8. Törekedj a koffein-fogyasztás minimalizálására!
.
9. Ha már régóta próbálkoztok a teherbeeséssel, iktassatok ki minden alkoholt, a leendő apukák is törekedjenek a korlátozott alkohol-fogyasztásra! Hasonlóképpen, hagyjátok abba a dohányzást, és természetesen az illegális drogok fogyasztása is szigorúan tilos!
.
10. Mind a leendő anyukákra, mind az apukákra vonatkozik, hogy az esetleges munkahelyi ártalmakat kerüljék (pl. sugárzás, vegyszerek, stb.). A leendő anyuka helyett más takarítsa például a cica WC-jét!
.
11. Mindketten kerüljétek a forró fürdőket vagy szaunákat!

12. Kezdj el egy ésszerű és rendszeres mozgásformát! Nem feltétlenül tonnás súlyok mozgatására kell gondolnod, de a sport legyen fontos része az életednek. A fittséged nagyban meghatározza, hogyan viseled majd a terhességgel járó változásokat, és mennyire leszel képes “mozgásban maradni”.

És még egy jótanács:
Sose feledkezz meg arról, hogy ez életed egyik legkülönlegesebb időszaka – élvezd és ne stresszeld túl magad! Csak egy kis odafigyelésre van szükség, és némi tudatosságra – nem katonás önsanyargatásra! A legtöbb, amit a kisbabádnak adhatsz az, ha – a Mama jól érzi magát!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.